Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak düşürülme vukusu sonrasında gözler enerji bakanına çevrildi. Doğalgaz kaynağı olan Rusya; doğalgaz ı Türkiyeden çekmeyeceğini ve ekonominin bu olaylarda etkilemeyeceğinin beyanatını verdi
Sputnikin haberine göre Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy, Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiyeye doğalgaz sevkiyatının kesilmediğini açıkladı. TASS haber ajansına konuşan Yanovskiy, Sevkiyat, sözleşmedeki yükümlülüklere uygun şekilde devam ediyor. Aksi, mümkün değil ifadelerini kullandı.
Hürriyet Dünyası Yazarı Uğur Gürses, Şu aşamada iki ülke arasındaki durumun ekonomik boyuta geleceğini düşünmüyorum. Rusya geçmişte de siyasi çekişme içinde olduğu ülkelerle hemen ekonomik reaksiyon göstermedi. AB buna bir örnek. Olaylarda ekonomik boyutu arka plana atıyorlar dedi.
Gürses, Rusya ekonomisinin de bir daralma sürecinde olduğunu belirtirken, Fiyatlar düştüğü için ekonomileri küçüldü. Ekonomiyi hemen masaya getirmeyi düşünmüyorlar. Uçak meselesinde hemen vanayı kapatalım gibi bir tavıra girmeyeceklerdir. Durumun siyasi yansımaları daha tartışmalı. Özellikle kısa vadeli sermayeyi etkileyen kur meselesi daha dikkat çekici diye konuştu.
Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Grubu çalışma Başkanı Necdet Pamir,enerji alanında bir devlete bağlı olmanın olumsuz bir tablo ortaya çıkarttığını belirtti.
Pamir, İki devlet bir millet dediğimiz Azerbaycan bile olsa aşırı bağımlılık enerjide sakıncalıdır. Türkiye yüzde 55 oranında doğalgazda Rusyaya bağımlı. Ham petrolümüzün ise yüzde 16sını Rusyadan alıyoruz. İthal ettiğimiz kömürün yüzde 35ini Rusyadan temin ediyoruz diye konuştu.
Akkuyuya yapılacak nükleer santral hakkında da ortada sıkıntılı bir tablo olduğunu belirten Pamir, Rusyaya uygulanan ambargonun da bir sonucu yok. Rusyanın son derece zengin kaynakları var ifadelerini kullandı.