Kürt siyasetindeki değişim rüzgarı 2011’deki seçimde başladı. O dönemde Demokratik Toplum Partisinin (DTP) kapatılmasının üzerinden henüz iki yıl geçmişti. Hareketin en önde gelen isimleri 90lı yılların çatışmalı ortamında tanınan isimlerdi. Mahmut Alınak, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Selim Sadak, Aysel Tuğluk öne çıkan isimlerdi.
>2011’de tablo değişmeye başladı
>Ancak Barış ve Demokrasi Partisine geçiş, Selahattin Demirtaşın Eşbaşkan olması ve 2011 seçimleriyle birlikte tablo değişmeye başladı. Siyasetteki yeni üslup, çözüm süreci ve Türkiyede değişen politik ortam ve dengeler değişimin nedenleri arasında yer aldı.
>Ancak sadece bu değil, Kürt hareketinin dengeleri de değişimi beraberinde getirdi. 2011’deki seçimde bağımsız olarak Meclise giren milletvekilleri arasında Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Aysel Tuğluk, Leyla Zana da vardı. Hatip Dicle de Diyarbakırdan milletvekili seçilmişti ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla vekilliği düşürüldü.
>Zana Ağrı’dan aday
>7 Haziran adayları içindeyse bu isimlerden sadece Leyla Zana yer aldı. Ancak Diyarbakır ile sembolleşen Zana da bu ilden aday gösterilmedi. Abdullah Öcalan ile İmralı görüşmesine kadar partiye üye olmayan Leyla Zana, bu görüşmeden sonra hem üye oldu hem de adaylığını açıkladı. Parti yönetimi geçen hafta Zanaya adaylık için Diyarbakır değil Ağrıyı teklif etti.
>2014 yerel seçiminde yeniden milletvekili olmak için istifa etme ihtimali bırakılarak belediye başkanlığı yarışına giren ve kazanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık istifa edip Meclise geri dönmedi. Demokratik Toplum Kongresinin (DTK) eşbaşkanlığını yapan, Öcalanın talebiyle İmralı heyetine giren Hatip Dicle de kendi tercihiyle milletvekili adayı gösterilmedi.
>Öcalanın avukatıyken ismi duyulan genç kuşağın temsilcilerinden Aysel Tuğluk da aday gösterilmeyenler arasında. Tuğluk kısmen de olsa üst üste iki dönem vekillik yapanların bir daha aday gösterilmemesi kuralına takıldı. Aslında Aysel Tuğluk, DTP kapatıldığı için ilk dönem vekilliğini tamamlayamamıştı. Ancak HDPye geçişten sonra çözüm sürecinde partinin aldığı pozisyonu eleştiren Tuğlukun aday gösterilmesi beklenmiyordu.
>Yeni yüzler
>Bu isimler yerine aday gösterilenlere bakıldığında yeni dönemin işaretleri daha net ortaya çıkıyor. Partide işbirliği yapılan sol kesimlerden de adaylar var, DTPye kadar sürdürülen çizgide çok yer bulamayan İslami kesimden de.
>Alevi örgütlerinden temsilciler de listelerde ilk sıralarda yerini buldu. Örneğin Adanadan aday gösterilen Rıdvan Turan, Sosyalist Demokrasi Partisinin genel başkanıydı. Antalyadan aday listesine giren aynı zamanda parti yönetiminde yer alan Saruhan Oluç ise Özgürlük ve Dayanışma Partisi kökenli. Bu doğrultuda sol siyaset kökenli Celal Doğan da önemli bir isim. Doğan Gaziantepten birinci sıra adayı.