Şahin'in olayı Meclise taşındı

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Batman’da Suat Şahin adındaki bir vatandaşa kolluk kuvvetlerince ateş edildiği iddiasını TBMM'ye taşıdı. Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, “Valilik açıklamasında şahsın kolluk güçlerinden kaçtığı iddia edildiğine göre; herhangi bir suçun şüphelisi olmayan ve kaçmakta olan şahsın kolluk güçlerine bir zarar verme ihtimali de olmadığına göre şahsa neden hedef alınarak ateş edilmiştir" diye sordu.

Haberler 06.10.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DEVA Partisi stanbul Milletvekili Mustafa Yenerolu, Süleyman Soylunun yantlamas istemiyle TBMMye verdii soru önergesinde unlar kaydetti:

VALLK AçIKLAMASI, TANIKLAR VE ALENN ANLATIMLARI BRBRNDEN FARKLI

Suat ahin, 28.09.2021 tarihinde Batman ili Seyitler mahallesinde sabah 07:00-08:00 sralarnda kolluk kuvvetlerinin ate etmesi sonucu bacandan ve böbreinden yaralanmtr. Özel bir hastanede tedavi altna alnan ve bir süre youn bakmda kalan Suat ahinin sa böbrei alnm, bir cieri ciddi hasar görmütür. Olaya ilikin olarak, Seyitler mahallesinde afak operasyonu yapan asker ve kolluk kuvvetlerinin o srada köpeini gezdiren Suat ahini yanlarna çardklar, Suat ahinin gitmemesi üzerine bir askerin kendisini hedef alarak ate ettii, yaral haliyle ters kelepçelenerek sivil bir araçla özel bir hastaneye götürüldüü eklinde tank beyanlar bulunmaktadr. Öte yandan Batman Valilii ise Suat ahinin pitbull cinsi köpeini kolluk personelinin üzerine saldrtt, kaçmaya balad, personelin köpei korkutmak maksadyla zati tabancas ile bir el ate ettii, yerden seken merminin ahsn kalça bölgesine denk gelmesi sonucu yaraland yönünde bir açklama yaynlamtr. Valilik açklamasna ramen Suat ahinin kalça bölgesinden yaralanmad, sa böbreinin alnd açktr. Valilik açklamas, tanklar ve ailenin anlatmlar birbirinden farkldr.

Kolluk güçlerinin silah kullanma yetkisinin snrlar kanunla açk bir biçimde çizilmitir. Yaam hakk ve vücut dokunulmazl temel haklardan olup, kolluk kuvvetlerinin bu temel haklar ihlal etmesi halinde faillerine idari ve cezai yaptrmlar uygulanmas gerekmektedir.

SUAT AHNE ATE EDEN PERSONEL HAKKINDA DAR SORUTURMA BALATILMI MIDIR

Yenerolu, Bakan Soyluya u sorular yöneltti:

Valilik açklamasnda ahsn kolluk güçlerinden kaçt iddia edildiine göre; herhangi bir suçun üphelisi olmayan ve kaçmakta olan ahsn kolluk güçlerine bir zarar verme ihtimali de olmadna göre ahsa neden hedef alnarak ate edilmitir?

Suat ahine ate eden personel hakknda idari soruturma balatlm mdr? Soruturmann selameti açsndan ilgili personel görevden geçici olarak uzaklatrlm mdr?

Olaya tank olan kiilerin ifadeleri alnm mdr?

Suat ahin hakknda görevi yaptrmamak için direnme suçu nedeniyle soruturma balatlm mdr? Balatlmsa neden balatlmtr?

Valilik açklamasnda ifade edildii üzere Suat ahinin üzerinde uyuturucu veya uyarc madde bulunmu mudur? Buna ilikin balatlan bir soruturma var mdr?

Ana Sayfaya Git