Şentop: Hükümetin Kürtçeye karşı bir tavrı yok

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, hükümetin Kürtçeye karşı bir tavrı varmış gibi karalama politikası güdenlerin olduğunu belirterek "Çünkü Türkçe dışında bir dil ile -resmi dil olması hasebiyle- Meclis'te tutanak tutulmuyor. Diğerleri not olarak ses kaydına atıf yapmak suretiyle belirtiliyor. Bu belli bir dile, Kürtçeye karşı bir tavırmış gibi; bir yalan, bir iftira kampanyasıyla yürütülüyor" dedi.

Haberler 13.11.2021 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Artuklu Üniversitesinde Türkiyede Toplum, Siyaset ve Anayasalar konulu konferans vermek ve bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakrdan Mardine geçen TBMM Bakan Prof. Dr. Mustafa entopu rektörlük binas önünde Vali Mahmut Demirta, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. brahim Özcoar ile protokol karlad.

Konferans salonunda ders veren entop, pandemiye dair de önemli mesajlar verdi. Koronavirüs nedeniyle geçen yl yüz yüze eitim veremediklerini hatrlatan entop, okula dönmenin mutluluunu yaadklarn söyledi. Alama konusunda küresel bir çaba görmediini belirten entop, Hastalk küresel ama alama küresel deil. Bu doru bir yaklam deildir dedi.

FORMÜLLERN PAYLAILMASI GEREKYOR

Tüm dünyann çok ar artlarda salgna maruz kaldn ifade eden entop Eski dönem salgnlarla mukayese ettiimizde de çok uzun bir dönem yaadk. Bundan sonra da belki buna benzeyen baka dönemler, süreçler olabilir. Dünya küreselleti, bugüne kadar bata parann küresellii ve daha sonra üretilen mallarn küreselletii konuuluyordu. Ve daha sonra insanlarn küreselletii konuuluyordu. Her ey küreselleti. Hastalklarda, virüsler de küreselleti. Tabii bunlara kar üretilecek bata a olmak üzere çarelerin de küresellemesi gerekiyor. çinde ortaya çkan virüs küresel. Ksa sürede bütün dünyay kuatacak kadar yayld. Henüz alarda küresellemeyi görmüyoruz. Halbuki orada da bir küresellik gerektiriyor. Sadece belli ülkelerin vatandalarn alanmas salgna kar tedbir mahiyetinde yeterli deil. çünkü hiç kimse salgna maruz kalmamt, hasta deildi. çinde birkaç kiiyle balayan süreç, bütün dünyay sard. Kendi vatandanz alamanz dier insanlar alanmad takdirde ksa vadede bu sorunu tekrar karnza çkartacak. Bu bakmdan Cumhurbakanmzn da sk sk bahsettii gibi alarn bütün dünyayla, bütün ülkelerle paylalmas, formüllerinin paylalmas gerekiyor diye konutu.

KASTEN BR FTRA, KARALAMA

Hükümetin Kürtçeye kar asla bir tavr içerisinde bulunmadna dikkat çeken entop, unlar kaydetti:

Daha önce birlikte siyaset yaptmz, önemli görevler üstlenmi bir siyasi partinin genel bakan, Mecliste uzun yllar milletvekillii de yapm bu arkadamz diyor ki; parlamentoda, Genel Kurulda bir milletvekili Kürtçe konuursa, bu yazlmyor. Bilinmeyen bir dil olarak yazlyor. Yalan. Meclis tutanaklarnda aslnda bu gözüküyor. Mecliste tutanaklar, kanun gerei Türkçe tutuluyor. Niye? çünkü Türkçe resmi dil olduu için. Türkçe dnda baka bir dille baz kelimeler ve ibareler olabilir. Ama cümleler kurulduu zaman, bunlar bir dipnot gösteriliyor. Bilinmeyen dil yazlmyor. Türkçe dnda baka bir dille konuulmutur yazlyor. Bunun da tutanaklarda ses kayd var. Bu Arapça da olsa, Farsça da olsa, ngilizce de olsa, Almanca da olsa, spanyolca da olsa, yaplan bu. çünkü Türkçe dnda bir dil ile -resmi dil olmas hasebiyle- Mecliste tutanak tutulmuyor. Dierleri not olarak ses kaydna atf yapmak suretiyle belirtiliyor. Bu belli bir dile, Kürtçeye kar bir tavrm gibi; bir yalan, bir iftira kampanyasyla yürütülüyor. Bunu dile getirenler oluyor. Tabii daha önce bunu soru önergesiyle soranlar oldu. Tabii bunlara örnekleriyle beraber cevaplarn verdik. Ama buna ramen bunu düzeltmiyorlar. Söyledikleri eyin yanl olduunu ortaya koyan bilgiyi kullanmyorlar. Bu ne olabilir? Kasten bir iftira, karalama, yalan söyleme gayreti olabilir.

Ana Sayfaya Git