AK Parti ikinci oIağanüstü büyük kongresinin tarihi ve yeri SON DAKİKA olarak Ak Partinin resmi sitesinde açıklandı
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, oIağanüstü büyük kongrenin yapılmasının kararlaştırıldığını açıklamasının ardından, kongreye ilişkin duyuru da partinin www.akparti.org.tr adlı internet sitesinde paylaşıldı.
Duyuruda, kongrenin Ankara Arena Spor Salonu’nda, 22 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da yapılacağı belirtildi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (kısaca AK Parti ya da AKP), 14 Ağustos 2001’de kurulan bir Türk siyasî partisi. Kasım 2015’te yapılan son seçimde %49,50 oy oranıyla TBMM’de 317 Milletvekili elde etti ve tek başına iktidar oldu.Genel başkanı Ahmet Davutoğlu, aynı zamanda Başbakandır; önceki genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Cumhurbaşkanıdır.
Erdoğan, partinin siyasi yelpazedeki yerinin muhafazakâr demokratlık olduğunu belirtmiştir. Kurucuları ve önde gelen isimlerinden bir bölümü, eski Fazilet Partisine yakın ya da Fazilet Partisi kadrosundan olup bu partinin kapatılmasından sonra kurulan ve devam niteliğine sahip olduğu kabul edilen Saadet Partisine katılmayanlardır. Gerek kuruluştaki, gerekse sonraki dönemlerdeki kadroları değişik parti ve siyasi görüşlerden pek çok adı barındırmıştır. Fazilet Partisinin veya ilgili siyasi geleneğin bir uzantısı olarak gösterilmesi partililer tarafından kabul görmemektedir. Ayrıca Anavatan Partisi’nin devamı olduğu da iddia edilmiştir.
Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması AK Parti olmakla birlikte, baş harflerinden oluşan AKP kısaltmasının kullanımı da yaygındır. Amblemi turuncu ve siyah renklerden oluşan ampuldür.
Adalet ve Kalkınma Partisi, kurulduğu günden beri katıldığı seçimlerin tamamında birinci parti olmuş ve katıldığı 5 genel seçimin dördünde tek başına iktidar olmuştur.
16 Ocak 1998’de Refah Partisi’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasıyla Milli Görüş geleneğinden gelen siyasiler Fazilet Partisi altında tekrar birleşti. Ancak değişmeyen politikalar ve değişmeyen yaşlı lider kadro sebebiyle partinin halk tabanında karşılık bulamadığını düşünen Abdullah Gül liderliğindeki Yenilikçiler, Gelenekçiler ileFazilet Partisi kongresinde başkanlık yarışına girdi. 14 Mayıs 2000 tarihinde düzenlenen kongreyi küçük bir farkla kaybeden Yenilikçiler artık partide toplum tabanlı bir siyaset yapılamayacağını düşünmeye başladılar. Bu ortam içinde Fazilet Partisi de Refah Partisi ile aynı akıbete uğrayarak kapatıldı (22 Haziran 2001). Hapisten çıkanRecep Tayyip Erdoğan’ın da aralarına katılması ile Yenilikçiler hemen yeni bir parti çalışmalarına başladı.
14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan partinin kurucuları arasında Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, İdris Naim Şahin, Binali Yıldırım ve Bülent Arınç bulunur. Bünyesinde Millî Selamet Partisi-Refah Partisi-Fazilet Partisi (Millî Görüş), Anavatan Partisi (Turgut Özal’a yakın isimler) [kaynak belirtilmeli] ve Demokrat Parti-Adalet Partisi-Doğru Yol Partisi (merkez sağ) kökenli isimleri barındırmaktadır.
15 aylık bir parti olarak 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde en yüksek oy oranını aldı (geçerli oyların %34,63’ü) ve Abdullah Gül başkanlığında 58. Cumhuriyet Hükümetikuruldu. Aldığı siyaset yasağı[16] nedeniyle kabine ve TBMM’de yer alamayan genel başkan Erdoğan’ın bu yasağı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin de desteklediği bir anayasa değişikliği ile kaldırıldı. Erdoğan, 8 Mart 2003 tarihinde Siirt’te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçilerek meclise girdi. Bunun üzerine Gül başkanlığındaki 58. Hükümetin 11 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den hükûmeti kurma görevini alan Erdoğan, 15 Mart 2003’te 59. Cumhuriyet Hükümeti’ni kurdu.
AK Parti ilk yerel seçimini 23 Mart 2003 tarihinde Çorum’da kazandı. Eski Belediye başkanı Prof. Dr. Arif Ersoy 2002 genel seçimlerinde milletvekilli adayı olmak için belediye başkanlığından istifa etti ve boşalan başkanlığa Belediye meclisi kendi içinden birini seçemediği için 23 Mart 2003 tarihinde Çorum’da Belediye başkanlığı seçimi yapıldı ve Belediye başkanlığına Ak Parti’nin adayı Turan Atlamaz seçildi. Turan Atlamaz, 23 Nisan 2004 yerel seçimlerinde yine AK Parti’den Çorum Belediye Başkanı olarak seçildi.
Partinin millî görüş hareketinin bir parçası olarak değerlendirilmesi partinin önde gelen isimleri tarafından kabul görmez. Partinin kurucularından Erdoğan bir konuşmasında Milli görüş gömleğini çıkardık demiştir.
2004 yılında yapılan 2004 Türkiye yerel seçimleri’nde , İl Genel Meclisi seçim sonuçlarına göre %41.67’lik oyla birinci olan parti, belediyeler bazındaki sonuçlara göre ise 1.950 belediye kazandı. 15 büyükşehir belediyesinden 11’ini de kazanarak Ege ve Güneydoğu Anadolu’daki bazı il belediyeleri hariç tüm Türkiye’de başarılı oldu.
2007 Türkiye genel seçimleri’nde %46.58’lik bir oy oranı elde etti ve bu oranla Türkiye tarihinde hükümette bulunan bir parti olarak girmiş olduğu seçimlerde oy oranını arttıran birkaç partiden biri oldu. Türkiye’nin 81 ilinin, Tunceli hariç 80’inden milletvekili çıkardı.
2009 Türkiye yerel seçimleri’nde 15.513.554 seçmenin oyunu aldı. Yüzde 38.8 ile oy oranı düşse de Türkiye genelinde birinci parti konumunu korudu. İstanbul ve Ankara gibi 10 büyükşehir belediyesi ile beraber toplamda da 1442 belediye kazandı.
2011 Türkiye genel seçimleri’nde %49,53 oranı ve yaklaşık 21 buçuk milyon oy alarak 326 milletvekili çıkardı.
2014 Türkiye yerel seçimleri’nde 19.469.840 oy ve yüzde 43,39 oy yüzdesi aldı. Seçimin sonunda 18 büyükşehir belediyesi ile birlikte toplam 818 belediye kazandı.
Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri’ne Genel Başkan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gidildi ve yüzde 40,87 oy elde edildi. Parti, 258 milletvekili kazanarak 2002’den beri ilk kez iktidarını kaybetti.
Parti, tarihi boyunca girmiş olduğu dört genel seçimden de birinci parti olarak çıkmayı başardı. Ayrıca Türkiye tarihinde girdiği üç seçimde de oyunu yükselterek iktidarda kalmayı başaran ilk partidir. 3 seçimde koruduğu iktidarını 2015’te kaybetmiştir. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na hükümet kurma görevini vermiştir. Ahmet Davutoğlu koalisyon hükümeti kurulması için çalışmalara başlamış ve muhalefet partileriyle temaslar kurmuştur. Muhalefet partilerinin, Davutoğlu’nun koalisyon teklifine olumlu bakmamaları üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimin tekrarlanmasını istemiştir.
Bu karar üzerine yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri’nde Ak Parti oylarında büyük bir artış göstererek 23.681.926 seçmenden oy almıştır ve %49,50’lik oy oranıyla yeniden iktidara gelmiştir.