Sosyal medya siyasetin mayın tarlası

Geleneksel medyaya oranla sosyal medyada hata yapma riskinin daha yüksek olduğuna dikkati çeken uzmanlar, zamansız, genel gündem dışı ve polemiğe neden olacak paylaşımlar ile doğru olmayan içeriğin, algı yönetiminde olumsuz etkilere yol açabileceğini belirtiyor.

Haberler 27.03.2015 - 09:43 Son Güncelleme : 27.03.2015 - 09:43

Sosyal medya teknolojileri, alışılmış radyo ve televizyon yayınlarının güçlerini aşan yönleriyle, siyasi iletişim kampanyalarında özellikle genç kuşağa ulaşmada etkili bir kanal olmasına karşın, sosyal medyada hata yapma riskinin daha yüksek olduğu ve algı yönetiminde olumsuz etkilere yol açabileceği uyarısında bulunuluyor.

>İnternet kullanıcılarının sosyal medya kullanımı tüm dünyada yüzde 40’larda seyrederken, bu alanda yüzde 92’lik rekora sahip Türkiye’de kişilerin günde ortalama 2 saat 32 dakikası sosyal medyada geçiyor. Türkiye’de sadece 30 Mart yerel seçimleriyle ilgili 10,6 milyon tweetin atıldığı ve sosyal medyanın siyasiler için büyük bir potansiyel taşıdığı belirtiliyor.

>- Kurumsallaşma için düzenli kullanım gerekiyor

>Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi ve dijital medya uzmanı Binnur Uçakhan, Türkiye’de sosyal medya kapsamında siyasal iletişimde en etkin kullanılan sosyal ağların facebook, twitter ve youtube olduğunu söyledi.

>Siyasi iletişim kampanyaları kapsamında sosyal medya ağlarının, internetin en etkili platformları haline geldiğini vurgulayan Uçakhan, ancak sosyal medyanın resmi iletişim aracına dönüşebilmesi için kurumsal nitelikte olması ve düzenli kullanılması gerektiğini vurguladı.

>Sosyal medya hesaplarının kurumsal nitelikte ve düzenli kullanıldığında özellikle genç seçmenlerin oy tercihinde etkili olacağına işaret eden Uçakhan, yalnızca seçim döneminde kullanılan hesapların seçmen nezdinde kabul görmediğini öne sürdü.

>- Polemiğe neden olan paylaşımlar olumsuz etki yapıyor

>Uçakhan, sosyal medya ağlarında kurumsal olarak yer almanın gerçek kimlik kullanımı ve hedef kitleye uygun içerik yönetimiyle mümkün olacağına dikkati çekerek, Zamansız, genel gündem dışı paylaşımlar, doğru olmayan içerik, polemiğe neden olacak paylaşımlar, algı yönetiminde olumsuz etki yaratır. Sosyal medyada, kurumsal itibarı destekleyecek, güven, sevgi ve saygı yaratacak içerik paylaşımı hem kurumsal hem de kişisel algı yönetiminde ön plana çıkmaktadır değerlendirmesinde bulundu.

>Sosyal medyada temel olanın çift taraflı iletişim ve etkileşim olduğunun altını çizen Uçakhan, bu mecrada en büyük avantajın, mesajların gönderilebileceği hedef kitlenin seçilebilmesi olduğunu vurguladı.

>- Sosyal medya hata riskini arttırıyor

>Binnur Uçakhan, sosyal medyanın geleneksel medyaya oranla daha hızlı değişiminin hata yapma riskini arttırdığını, bunun önüne geçebilmek için de sosyal medya platformunun özelliklerine hakim olmak gerektiğini belirtti.

>Siyasi iletişimde sosyal medya-kriz iletişiminin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Uçakhan, Kriz yönetiminde sosyal medya kurum ve kişiler için patlamaya hazır bir bomba etkisi taşımaktadır. Sosyal medyadan gelecek sorulara, yapılan yorumlara verilecek cevaplar ve zamanlama sosyal medya stratejisi kapsamında alternatif senaryolarla belirlenmeli ifadelerini kullandı.

>Uçakhan, sosyal medya iletişiminin sürekliliğinin ve dilin, siyasi iletişimdeki güvenilirliği doğrudan etkilediğini anlattı.

>-Sosyal medyada en başarılı siyasetçi Obama

>Uçakhan, dünyada siyasilerin sosyal medya kullanımın en etkili örneklerinden birinin Barack Obama ve eşinin seçim kampanyası olduğunu kaydetti.

>Seçim sonunda Barack Obama’nın sadece online mecralardan topladığı bağış tutarının 500 milyon doları geçtiğini aktaran Uçakhan, Obama’nın sosyal medyayı en etkili şekilde kullanan siyasetçi olarak tarihe geçtiğini söyledi.

>- Sosyal medyada twitter başı çekiyor

>Uçakhan, Türkiye’de sosyal medya içerisinde hem adaylar hem de seçmenler tarafından en yaygın kullanılan sosyal medya aracının twitter olduğunu belirterek, 30 Mart yerel seçimlerinde seçim hakkında 10,6 milyon tweet atılmasının bunun en önemli göstergesi olduğunu kaydetti.

>Binnur Uçakhan, Türkiye’de ve dünyada mobil kullanımın, akıllı telefon ve tablet pazarının artışının, siyasi iletişimde genç kuşağa ulaşma kanallarını hızla sosyal medyaya doğru yönlendirdiğini bildirdi.

>- Kişisel hak ve hürriyetlere saldırı, en çok dava konusu

>Sosyal medyayla birlikte giderek önemi artan bilişim hukuku alanında çalışan uzmanlar ise dünya genelinde sosyal medya kullanımına yönelik hukuki kodların oluşturulmasında hala sıkıntıların bulunduğunu ifade ediyor. Bu alandaki en büyük dava konularını ise kişisel hak ve hürriyetlere saldırı niteliği taşıyan paylaşımlar oluşturuyor.

>Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Bilişim Hukuku uzmanı Yrd. Doç. Dr. Muammer Ketizmen, kişisel haklara saldırı iddiasıyla hakkında hukuki ya da cezai yollara başvurulan kişinin tespit edilmesi açısından sayısal delillerin önemli olduğunu dile getirdi. Ketizmen, Mesajın kimin tarafından gönderildiğinin tespiti açısından IP’ler üzerinden takip ön plana çıkıyor. Ancak IP’lerin saptırılması iddiası varsa mahkeme bu durumda bu hususu da araştırarak ve buna ilişkin delilleri de dikkate alarak karar veriyor. İçeriği suç oluşturan bir paylaşım ile ilgili olarak mahkeme fiilin oluştuğunun sabit olması durumunda ceza verme yoluna gidiyor ifadesini kullandı.

>-Sosyal medyadaki cezalar daha ağır

>Öte yandan, bilişim hukuku uzmanları, sosyal medya üzerinden yapılan hukuk dışı paylaşımların kaldırılması için 5651 sayılı yasa uyarınca doğrudan TİB’e müracaat edilerek içeriğin engellenmesinin talep edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, paylaşılan içeriğin özel hayatın gizliliği veya kişisel hakların ihlali niteliği taşıması halinde yapılacak müracaat karşısında, talep uygun görülürse, TİB tarafından içeriğin tedbir amaçlı erişimine engelleme getirilebileceğini aktardı.

>Engelleme kararının sürekli hale getirilmesi için 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulması gerektiğini anlatan Ergün, Ancak twitter yönetimi istemedikten sonra profil engellemesi yapmak, şu aşamada TİB açısından dahi mümkün değildir tespitinde bulundu. Ergün, bu nedenle geçmiş dönemde topyekun erişim engellemelerinin gerçekleştiğini, bu açıdan twitter ile idare, hatta mahkemeler arasındaki ilişkileri şekillendirme çalışmalarının yapıldığını söyledi.

>- Herkes sosyal medya kurbanı olabilir

>Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar da dünyanın her tarafında sosyal medya konusunda hukuksal boşluklar olduğunu, bazı ülkelerin konuya daha liberal, bazılarının ise daha sıkı yaklaştığını ifade etti. Türkiye’de sosyal medya alanında farklı yaklaşımlar bulunduğunu ifade eden Avşar, bu teknolojinin farklı boyutlara gidebileceğini ve herkesin bunun kurbanı olabileceğini söyledi. Avşar, hem iktidarın hem de muhalefetin mevcut durumun kime yaradığına bakmadan ortak bir şekilde internet ve hukuk arasındaki düzenlemelere ön şartsız destek vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git