Sistem Almanya, Fransa, İtalya ve Danimarka gibi birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinde uygulanıyor. İki yıl boyunca 5 kez kırmızı ışıkta geçen, 5 kez hız limitini aşan, alkol ve uyuşturucu aldığı halde araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan, 100 ceza puanını dolduran stajyer sürücülerin belgeleri, trafik zabıtalarınca geri alınarak iptal ediliyor. Bu kişilerin stajyerlik belgesini alabilmesi için ise sürücü kurslarında eğitim görüp yapılan sınavları tekrar başarıyla tamamlaması gerekiyor. Ayrıca, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilerek rapor almaları da isteniyor.
NEDEN STAJYER SÜRÜCÜLÜK SİSTEMİ İŞLEMİYOR
’Stajyer sürücülük’, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ’Karayolları Trafik Kanunu tasarısı’nda da yer aldı. Fakat tasarı yasalaşmadığı için yürürlüğe giremedi. Tasarıya göre ehliyet sınavını geçenler ’stajyer sürücü belgesi’ alacak. Geçici ehliyet belgesi 2 yıl geçerli olacak. Bu sürede belirli kuralları ihlal etmeyenler, asıl sürücü belgesini almaya hak kazanacak. Sertifikasını iki yıl içerisinde ehliyete dönüştürmeyen adayların sınavları da iptal edilecek. Ehliyet almak sadece ’dur-kalk’tan ya da birkaç yüz metrelik düz yolda gitmekten ibaret olmayacak.
Hoca desteği de sınırlanacak. Çünkü artık her sınav aracında bir kamera olacak. Direksiyon başındaki pratik sınavsa 2 aşamalı olacak. Sürücü adayı, belirlenen güzergah bitene kadar değil, trafikte 45 dakika dolana kadar direksiyon başında kalacak. Üstelik sınav tenha bir yolda değil, akan trafikte birden fazla güzergahta yapılacak.
ÖLÜMLERİN SON BULABİLMESİ İÇİN GEREKLİ
’3. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu’ sonuç bildirgesinde de bu konunun önemine dikkat çekildi: Trafik kazalarında sürücü hatalarının çok yüksek bir orana sahip olması nedeniyle, kaliteli ve bilinçli sürücüler yetiştirebilmek için sürücü eğitim sistemi ve sürücü kursları AB standartlarına uygun olarak yeniden yapılandırılmalı ve diğer kurumlar bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na destek olmalıdır. Ayrıca, sürücü belgesi sınavları da yeniden yapılandırılarak, stajyer sürücülük sistemi uygulamaya konulmalıdır. Temel eğitimden başlayarak, bütün öğrencilerin trafikte yaya, yolcu ve bisiklet sürücüsü olarak güvenli bir yol kullanıcısı olmalarını sağlayacak eğitim programlarının yanı sıra, yetişkin eğitimini de kapsayacak şekilde trafik güvenliği ile ilgili yaşam boyu öğrenme eğitim programları hayata geçirilmelidir. Ayrıca bilinçlendirme kampanyaları ile bireylerin okulda öğrendikleri bilgiler desteklenmelidir.