Sürecin muhatabı 'gözden geçirilecek'

Başbakan Davutoğlu, "HDP, İmralı, Kandil arasında zikzaklar var" dedi, genel seçimlerden sonra çözüm süreci görüşmelerini kiminle sürdüreceklerini gözden geçireceklerini söyledi.

Haberler 01.06.2015 - 08:53 Son Güncelleme : 01.06.2015 - 08:53

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ziyaret için gittiği Diyarbakırda Habertürk televizyon kanalının canlı yayınına katıldı. HDPnin 7 Haziran 2015 Genel Seçimine parti olarak girmesinin PKKnın İmralıda cezaevinde bulunan lideri Abdullah Öcalana rağmen yapıldığı iddiasına yanıt veren Davutoğlu, Devlet mahremiyeti var, bu yüzden detay vermeyeceğim. Bir tarafta pozisyonu net olan taraf var, bu biziz. Bir de HDP, İmralı, Kandil arasında zikzaklar var. Seçim hususunda da sürecin gidişatını etkileyen ayrılıklar var. Seçimden sonra kimle görüşmeye devam edeceğimizi masaya koyacağız. 8 Hazirandan sonrası kimi muhatap alacağımızı gözden geçireceğiz diye konuştu.

Davutoğlu şöyle devam etti:

Demirtaşın ağzından Silahlı mücadelenin bitmesi lazım diye bir şey duydunuz mu? Bizim için kilitlenen nokta şurası: Silahlar bırakılacak mı, bırakılmayacak mı? 7 Haziranda barajı aşarsam ne l, aşmazsam çatışırım gibi bir yaklaşım kabul edilemez.

HDP örgüt baskısını teşvik ediyor

Davutoğlu, bugün devlet baskısından ziyade örgüt baskısının bölgeye hkim olduğunu söyledi:

EMASYA protokolünden JİTEMe, olağanüstü hli de biz kaldırdık. Devlet baskısından bugün kimse bahsedemez. Alanda tahakküm kurmaya çalışan örgüt baskısından herkes bahseder. HDP bunu teşvik ediyor, buna göz yumuyor.

Demirtaşa çağrı: Yapsın gereğini!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaşın AK Partiye yönelik saldırıları kınamadığını söyleyen Davutoğlu, Evvelsi gün bizim mitingimize katılan 3 kızımıza HDP bürosunda saldırıda bulunuldu. Demirtaşa çağrıda bulunuyorum, yapsın gereğini. Vanda, Batmanda, Siirtte HDPliler adaylarımıza saldırdı, yapsın gereğini. Şırnakta hangi partiden olduğu önemli değil, 2 can gitti. Demirtaşa da talimat veren yerler var. Onun için doğuda başka, batıda başka konuşuyor. Cemil Bayık çıktı, açıkça tehdit ediyor. Ya HDPye oy verirsin, ya da sonuç iyi olmaz. Ne demek sonuç iyi olmaz dedi.

AK Partinin Kürt temsili HDPden az değil

Davutoğlu, AK Parti dışındaki partilerin Iraktaki Kürt, Sünni ve Şii bölgeleri gibi kendi bölgelerini kurmaya çalıştığını söyledi:

Güneydoğu Anadolunun sadece HDPye kalmasını istiyorlar. MHP de istiyor ki, İç Anadolu Bölgesi kendilerine kalsın. CHP de İzmirin kendisinde kalmasını istiyor. Bu Irak modelidir. Biz bu oyunu bozuyoruz. Hepsi kendi mahallesini kurmaya çalışıyor. AK Parti kimlik değil, birlik siyaseti yapıyor. Bizdeki Kürt temsili HDPden daha az değil.

Davutoğlu, Diyarbakır Cezaevi hakkındaki soruyu yanıtladı:

Ankarada da Mamak ve Ulucanlar cezaevleri var. Oranın adı tek parti zulmü yaşandığı için Ulucanlardır. Mamakta ve İstanbul Metriste de 12 Eylülün izleri var. Diyarbakır Cezaevi, son derece büyük acıların yaşandığı bir kesit. Şu veya bu kesimle sınırlı değil. Mamakta da Muhsin Yazıcıoğlu işkenceler gördü. 28 Şubatta psikolojik işkence devam ediyor.

Buralar, AK Partinin karşı zihniyetini temsil eden tek tipçi anlayışın sembolü. İşkenceler tarih oldu. Türkiye şu an tek bir işkence kaydı bile geçmeyen bir ülke.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır