Suriye korunacak!

"Suriye içinde oldu bittiler yaratılmasına ve demografik değişimlere yönelik tüm girişimlere karşı kararlıklıkla dururlar."

Haberler 17.02.2018 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye ile ABD dileri bakanlarnn görümesinin ardndan Türkiye-ABD stratejik ortakl hakknda ortak açklamas yapld.

Dileri bakan Mevlüt çavuolu ve ABD Dileri bakan Rex Tillersonun Ankara Palasta yapt toplantnn ardndan yaplan açklamada, Türkiye ve ABDnin müttefik ve stratejik ortak olarak güvenliklerine ve savunmalarna karlkl ve tartmasz ballklar teyit edildi.

Taraflarn 65 yldr NATO müttefiki ve stratejik ortak olduu vurgulanan açklamada, iki halk, ilikilerini, paylatklar hedeflerin ve çkarlarn ilerletilmesi, ayrca dünya genelinde demokrasi, hukukun üstünlüü ve bireysel özgürlüklerin teviki için hayati görmektedir. denildi.

ORTAK AçIKLAMA YAPILDI

ABDnin Türkiyede 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen hain darbe giriimini knad belirtilen açklamada, Türkiyenin demokratik yollarla seçilmi hükümetiyle ve Türk halkyla tam dayanma içerisinde olduu kaydedildi.

Açklamada iki devletin, uzun süreli müttefiklii nda, ikili ilikilerde öne çkan meseleleri çözme konusundaki vaadini teyit ettii, bu amaca yönelik olarak sonuç odakl bir mekanizma oluturulmas konusunda anlamaya vard, bu mekanizmann en geç mart ay ortasna kadar hayata geçirilecei ifade edildi.

KONUULAN GÜNDEMLER

Ortak gündemin küresel bir gündem olduu belirtilen açklamada, bunun terörle mücadele, kitle imha silahlarnn yaylmasna kar koyma, Suriye ve Irak dahil Ortadouya kalc bar ve istikrar getirme, enerji güvenliini salama, radikalleme ve iddete varan arclk ve slam kartlyla mücadele gibi birçok konuyu kapsad teyit edildi.

Ortak açklamada, Türkiye ile ABDnin uzun süreli müttefikler olarak terörizmin her türü ve biçimiyle ortak mücadeleye olan kararllklarn teyit ettikleri, DEA, PKK, El-Kaide ve dier tüm terör örgütleri ile bu terör örgütlerinin uzantlaryla mücadele konusundaki kararllklar yinelendi. Taraflarn, iki ülke halklarn dorudan hedef alan terör tehditlerine kar meru müdafaa haklarn tandklar bildirildi.

DEMOGRAFK DEMLERE KARI

Türkiye ve ABDnin Suriyenin toprak bütünlüü ve ulusal birliinin muhafazasna ballklarnn teyit edildii açklamada, Suriye içinde oldu bittiler yaratlmasna ve demografik deiimlere yönelik tüm giriimlere kar kararlklkla dururlar. ifadesi kullanld.

Açklamada, Suriyenin dönüümü ve istikrara kavuturulmas konusunda e güdüm içinde olunmaya devam edilecei vurgulanarak, iki ülkenin Suriye krizi için sadece siyasi bir çözümün sözkonusu olabilecei ve bunun yaayabilir bir siyasi dönüümü gerektirdiini kabul ettii kaydedildi.

Taraflarn, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayl kararnda belirtilen yerleik parlamenter ve Cenevre Süreci çerçevesinde bu sonucun elde edilmesi için ibirliklerini younlatrmay kararlatrd vurguland.

Ana Sayfaya Git