'Toprak bütünlüğü'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti başladı. Erdoğan, kendisini resmi törenle karşılayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile görüştü.

Haberler 04.02.2022 - 01:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Tayyip Erdoann, tüm dünyada yakndan izlenen Ukrayna ziyareti resmen balad.Erdoan, Ukrayna Devlet Bakan Vladimir Zelensky tarafndan Kievde resmi törenle karland.Erdoan, Ukraynann toprak bütünlüünü destekliyoruz dedi. Zelensky ise Ülkelerimiz serbest ticaret anlamas imzalad, bu tarihi bir olay dye konutu.

Cumhurbakan Tayyip Erdoan, Ukrayna Devlet Bakan Vladimir Zelenskiynin davetlisi olarak, resmi temaslarda bulunmak üzere Kieve gitti. ki lider ba baa görütü. Görüme 3 saat 10 dakika sürdü. Görümelerin ardndan Cumhurbakan Erdoan, Ukrayna Devlet Bakan Zelenskiy ile anlamalarn imza töreni ve ortak basn toplantsna katld.

Erdoann konumasndan satr balar u ekilde;

Diplomatik ilikilerimizin 30 yl önce bugün kurulmu olmas ziyaretime ve toplantmza tarihi bir boyut kazandrmtr. Ziyaretimiz hassas bir döneme tekabül ediyor. Krm da dahil olmak üzere Ukraynann egemenliini ve toprak bütünlüünü desteklemeye devam ettiimizi tekrarlamak istiyorum.

Türkiye, Karadenizden komu olduu 2 dost ülke arasndaki krizin sonlandrlmas için üzerine düeni yapmaya hazrdr. Liderler seviyesinde bir zirveye ya da teknik düzeyde görümelere memnuniyetle ev sahiplii yapabileceimizi vurguladm. Ticaret hacmimizi 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atlabilecek admlar deerlendirdik.

TARH BR OLAY

Ukrayna lideri Zelenskiy, Cumhurbakan Erdoann ziyaretinde yaplan görümelerin ardndan yapt açklamada, Ülkelerimiz serbest ticaret anlamas imzalad, bu tarihi bir olay dedi. Ukrayna Bakan Zelenskinin ise açklamalar öyle;

Tam 30 yl önce Türkiye ve Ukrayna diplomatik ilikileri tesis ettiler. Bugün 30 yldr devam eden ibirliimizi çok önemli bir olayla taçlandrdk. Ülkelerimiz Serbest Ticaret Anlamasn imzaladlar, bu tarihi bir olay. Bu, i dünyas için yeni pazarlar, istihdam, yeni gelirler, ülkelerimizin refah düzeylerinin artmas demek. Bu anlama imzalanmadan önce bile ikili ticaretimiz geçtiimiz ylda 7 milyar dolara erierek yeni bir rekor krld, yüzde 50den fazla bir art gösterdi. Bu da 10 milyar dolarlk hedefimizin mümkün olduunu gösteriyor.

TÜRKYEYE TEEKKÜR MESAJI

Serbest Ticaret Anlamas da bu hedefe beklediimizden hzl ulamamz salayacaktr. Önümüzde duran meydan okumalar ve bunlarn giderilmesi için atlacak admlar görümemizin temel konularyd. Egemenliimize ve toprak bütünlüümüze destei ve Krmn kurtarlmas için gösterdii destek nedeniyle sayn cumhurbakanna teekkür ediyorum. Sava bitirme yolunda Ukrayna-Rusya arasnda arabulucu olma inisiyatifi için ayrca teekkür etmek istiyorum.

Bugün altyap ve yatrm alanndaki etkileimimiz aktif ekilde geliiyor. Ukrayna ilgili konular kabul ederek yabanc i dünyas için elverili artlar oluturmakta. Savunma sanayii ve havaclk sektörlerindeki ibirliimizi bugün özellikle ele aldk. Buradaki amacmz somut projeleri hayata geçirmek, tecrübe ve teknoloji paylam yapmak. Bugün imzaladmz anlama BAYKAR makinelerinin Ukraynada kullanmn geniletecek.

Ana Sayfaya Git