Türkiye'nin iklim değişikliğiyle yeni mücadele hedefleri ve yol haritası bugün açıklanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla bugün düzenlenecek toplantıda İklim Değişikliğiyle Mücadele Sonuç Bildirgesi'ni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kamuoyuna duyuracak

Haberler 17.02.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnca iklim deiikliiyle mücadele kapsamnda yaplan çalmalarn deerlendirilecei klim Deiikliiyle Mücadele Toplants, bugün Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann katlmyla düzenlenecek.

Toplantda, çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, akademisyenler, uzmanlar ve sivil toplum örgütlerinin katklaryla hazrlanan, Türkiyenin iklim deiikliiyle mücadelesini ve hedeflerini ortaya koyan klim Deiikliiyle Mücadele Sonuç Bildirgesini kamuoyuna duyuracak.

Bakanlk tarafndan ocak aynda akademisyenler, uzmanlar, ilgili sivil toplum kurulular ve özel sektör temsilcilerinin katlmyla düzenlenen klim Deiikliiyle Mücadele çaltaynda, iklim deiikliine uyum, sera gaz emisyonlarnn azaltlmas, karbon fiyatlandrma, Paris Anlamas, tevikler ve finans mekanizmalar, klim Deiiklii Koordinasyon Kurulunun yaplandrlmas balklar ele alnd.

çaltay kapsamnda alnan kararlar bata olmak üzere bugüne kadar yaplan bütün çalmalara ilikin sonuç bildirgesi hazrland.

Emine Erdoann katlmyla yarn Betepe Kongre ve Kültür Merkezinde kamuoyuna açklanacak sonuç bildirgesinde, Ulusal klim Deiiklii Uyum Stratejisi Eylem Plan hazrlklar, iklim ve çevre dostu üretim ile iklim dostu yatrmlarn desteklenmesi, atklarn yeniden ekonomiye kazandrlmas için yeni eylem planlarnn hayata geçirilmesi gibi önemli kararlarn yer almas bekleniyor.

TÜRKYENN KLM DEKLYLE MÜCADELE çALIMALARI

çevre ve ehircilik Bakanl, tüm dünyay etkisi altna alan küresel iklim deiikliiyle mücadele için çalmalarn sürdürüyor.

Birlemi Milletler klim Deiiklii çerçeve Sözlemesine TBMMnin onayyla taraf olan Türkiye, Avrupa Birlii ile de çevre müzakerelerini balatp, 2009da Kyoto Protokolünü imzalad.

Bakanlk, 2010da Ulusal klim Deiiklii Stratejisi, 2011de de Ulusal klim Deiiklii Eylem Plann yaymlad. Karadeniz Bölgesi klim Deiiklii Eylem Plann da 2019da hazrlayan Bakanlk, daha sonra 6 bölge için oluturulan Bölgesel klim Deiiklii Eylem Planlarn da uygulamaya ald.

Bölgesel klim Deiiklii Eylem Planlar kapsamnda ise 30 büyükehir belediyesi için hazrlanacak Yerel klim Deiiklii Eylem Planlarnn çalmalar devam ediyor.

Fransann bakenti Pariste düzenlenen 21. Taraflar Konferansna katlan ve 2016da Paris Anlamasna imza atan Türkiye, anlama kapsamnda, sera gaz emisyonunu 2012-2030da yüzde 21 azaltma hedefini sürdürüyor.

Öte yandan, Meclisten geçen kanunla, Türkiye çevre Ajansnn kurulmas, sfr atn yaygnlatrlmas, depozito iade sisteminin tek merkezden, daha etkin yürütülmesi çalmalar devam ediyor.

Ana Sayfaya Git