Tutuklu vekillere fezleke

BDP/blok listesinden 10 milletvekilinin “PKK’lı teröristlerle kucaklaşma” fezlekesinin ardından savcılıklar, cezaevindeki tutuklu üç BDP milletvekiliyle ilgili Meclis’e yeni fezlekeler gönderdiler. Son gelenlerle birlikte Meclis’teki toplam fezleke sayısı 934’e yükseldi.

Haberler 05.12.2012 - 09:58 Son Güncelleme : 05.12.2012 - 09:58

BDPli milletvekillerinin dokunulmazlık tartışması sürerken, bu kez tutuklu BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şırnak Milletvekili Selma Irmak hakkında fezleke hazırlandı. BDPli Yıldırım hakkında düzenlenen fezlekede, katılacağı açlık grevi ile ilgili cezaevi müdürlüğüne veridiği dilekçe delil olarak sunuldu. Ayhan ve Irmak hakkındaki fezlekelerin ise Anayasa MAhkemesi tarafından kapatılan DTPin yöneticisi oldukları döneme ilişkin soruşturmalar nedeniyle gönderildiği belirtildi.

’SAYIN ÖCALAN’ ÖRGÜT PROPAGANDASI

BDPli Yıldırım hakkında düzenlenen fezlekede, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karacanın 2 Mayıs 2012 tarihinde açtığı soruşturmada, Yıldırımın 29 Şubat 2012 tarihinde Mardin E Tipi Cezaevi Müdürlüğüne hitaben yazmış olduğu dilekçedeki, Sayın Abdullah Öcalana yapılan uluslararası komplonun 13. Yılına girmiş bulunmaktayız. Uluslararası komplonun amacında halkları birbirine kırdırtmak ve savaşı körükleme amacı yatmaktadır. Sonuç olarak bu komplo hala devam etmektedir. Komplonun boşa çıkarılıp kalıcı barışın sağlanmasında tek muhatap ve çözüm gücü Sayın Abdullah Öcalanın özgürlüğü Kürt halkının ve tüm halkların özgürlüğünü getirecektir. Tüm bu belirttiklerime istinaden Sayın Abdullah Öcalanın özgürlüğü sağlanan kadar süresiz, dönüşümsüz açlık grevine giriyorum şeklindeki sözlerinin örgüt propagandası kapsamında gösterilmesi dikkat çekti.

Soruşturma evrakında Milletvekili olan Gülser Yıldırımın üzerine atılı müsnet suçu işlediği iddia edilerek, yasama dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

ESKİ DOSYALAR AÇILDI

BDPli İbrahim Ayhan için düzenlenen fezlekede ise 18 Aralık 2009da DTP Urfa İl Başkanı olduğu dönemde, Merkez Karaköprü Belde Teşkilatının tasfiye işlemleri sırasında yapılan denetimde 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanununun 60. Maddesi uyarınca tutulması zorunlu kayıt ve defterleri tutmadığı belirtildi.

Ayrıca 4 Ocak 2012de açılan soruşturmada, İl Başkanlığına ait gelir ve gider defterinin onaylanmış gider sayfalarının 6 ve 12. Yine onaylanmış gelir sayfalarının 9, 10, 11 ve 12. Sayfalarına ilave yaprak yapıştırılmak sureti ile mühürlü olmayan sayfalar üzerine gelir ve yekunlarının oluşturulduğunun tespit edildiği, dönemin kapatılan DTP İl Başkanı İbrahim Ayhanın suçu işlemiş olduğunun dosya kapsamı ile sabit olduğu anlaşılmıştır denilerek, Ayhanın da yasama dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

DTP EŞBAŞKANLIĞI DÖNEMİ

BDPli Irmak hakkında düzenlenen fezleke de ise, DTP Eşbaşkanı olduğu dönemde, Ankarada 8 Şubat 2008 tarihinde yaptığı konuşma nedeniyle yargılandığı Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesinin Meclise gönderdiği yazıda Irmakın milletvekili olması sebebiyle, Anayasanın 83/2 maddesindeki düzenleme nedeni ile sanık hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılması TBMM iznine bağlıdır diyerek, yasama dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağı hususunun takdir ve ifşası için dosyanın C. Başsavcılığı vasıtasıyla TBMMye gönderilmesine karar verdi.

Yazının sonunda TBMMnin yasama dokunulmazlığının kaldırılması yolunda kararı olmadan yargılamanın sürdürülmesinin mümkün olmadığı belirtilerek, kamu davasının CMKnun 223/8 maddesi uyarınca durdurulması yönünde karar beyan etti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır