Üç partiden tam destek!

AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri, TBMM Anayasa Komisyonu'nda oy birliğiyle kabul edilen ve bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasını içeren kanun teklifine tam destek verdi.

Haberler 24.06.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Partili Meclis Bakanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, CHP Grup Bakanvekili Özgür Özel ve MHP Grup Bakanvekili Erkan Akçay, bugün Genel Kurulda görümeleri balayacak, 27 Mays 1960 darbesinden sonra Yüksek Adalet Divannn verdii tüm kararlar hükümsüz hale getirecek Yassada teklifini DHAya deerlendirdi. AK Partili Bilgiç, Yassada yarglamalarnn hukuki dayanann kaldrlmasn öngören kanun teklifine ilikin, Bugün bu Yassada kararlarn o sözde mahkemenin, Yüksel Adalet Divann kuran 1 Nolu kanunun 6nc maddesini kaldryoruz, 27 Mays 1960tan geçerli olmak üzere. 27 Mays milletimizin vicdannda, aklnda, kalbinde her zaman mahkum olmutu. Rahmetli Menderes ve iki arkadana yaplanlar topyekün bu millet unutmad. Darbelerin asl maduru milletin ta kendisi. Biz de ayplar temizlemek adna Yüksek Adalet Divan kararlarn ortadan kaldrm bulunuyoruz dedi.

ALE OLARAK BU ZULÜMDEN NASBMZ ALDIK

Bilgiç, 27 Mays 1960 darbesinde belki de en fazla zulüm gören aile olduklarn vurgulayarak öyle dedi:

Darbeden bütün millet çok ciddi bir ekilde madur oldu. Biz de aile olarak o zulümden nasibimizi aldk. Amcam Said Bilgiç Bey, DP milletvekiliydi, 1950-1960 döneminde. damla yargland. Bir dier büyük amcam Emin Bilgiç Bey, Dil Tarih Corafya Fakültesinde profesördü. 147lere dahil edilerek elinden akademik unvan alnarak üniversiten atld. Dedem Sadk Bilgiç Bey müftüydü, emekli edildi. Topyekün bütün aile bir bask altnda tutuldu. 1980ne geldiimizde babam DP kurucularndan Koca Reis lakapl Sadettin Bilgiç, Zincir Bozandayd. Said Amcam Mamak Cezaevindeydi. Bir bireysel maduriyet söz konusu ayn zamanda.

Bilgiç, bugün Genel Kurul oturumunu yöneteceini anmsatarak, tüm milletvekillerinin bu düzenlemeye evet oyu vereceinin de altn çizdi.

GEç AMA LK ADIM

CHPli Özel de söz konusu düzenleme için, Geç kalnm ama ilk adm deerlendirmesinde bulanarak, unlar söyledi:

Meclis bugün gecikmi ama doru bir adm hep birlikte atyor. Mecliste grubu bulunan ve bulunmayan tüm siyasi partilerin tam mutabakatyla, Yassada yarglanmalarn ortadan kaldracak, hukuki dayanan ortadan kaldracak bir adm atyor. Yüksek Adalet Divannn kurulu kanununu geriye dönek olarak ortadan kaldrarak, bu idamlar, zaten milletin vicdannda mahkum edilmi ve kabul edilmeyen bu idamlar da ortadan kaldrm olacak. Doru bir adm, çok geç bir adm. Ümit ediyoruz ki bu bir ilk adm olur. çünkü sadece 1960 darbesi deil, demokrasimize kar yaplm olan tüm darbe giriimleri bu ülkeye çok ey kaybettirdi. Meclisin tüm darbelerle yüzlemesi gerekiyor. 15 Temmuz ehitlerimiz var. FETÖnün kumpas davalar var. Kumpas davalar srasnda cezaevlerinde öldürdüü madurlar var. Bunlarn da tarih önündü cezalandrlmas gerekiyor. 1960 ilk darbe olmas nedeniyle bütün darbelerin önünü açt.

DEMOKRAS TARHMZE ALTIN HARFLERLE GEçECEK

MHPli Akçay ise, Yassada kararlarnn yok saylmasn öngören yasa teklifine ilikin, Bir ölçüde geç kalnm diyebiliriz. Yakn siyasi tarihimize baktmzda, maalesef pek çok darbelerle kar karya kalm bir ülkeyiz. En son 15 Temmuz hain FETÖ darbe giriimine maruz kaldk. Onun için bütün darbelerin mahkm edilmesi anlamnda sembolik de olsa, bir mesaj vermek, ayrca 27 Mays 1960 darbesi ile kurulan, Yüksek Adalet Divannn ve soruturma kurulunun bu kurulu gerekçelerini yasal olarak yok eden bir düzenlemenin çok anlaml olduunu, demokrasi tarihimize altn harflerle geçecek bir giriim olduunu düünüyorum ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git