Vekilliğini geri aldı

CHP’li Enis Berberoğlu, hakkındaki fezlekenin TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla 8 ay sonra yeniden milletvekili sıfatını kazandı. Tezkerenin okunmasının ardından CHP sıralarından alkış gelmesi üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turhan'ın "okunan karar beraat değil" demesi görüşmelerde mini gerilim yarattı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Ortada var olan anayasaya neden uymuyorsunuz sonra da ‘gelin yeni anayasa yapalım’ diyorsunuz sizle kanun yaptığımıza şükredin” dedi.

Haberler 12.02.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Bakanz Mustafa entop sabah saatlerinde gazetecilerin sorusu üzerine CHPli Enis Berberolunun durumumun hukuki olarak henüz netlemediini söylemiti. Ancak ölen saatlerinde TBMMde grubu bulunan 5 siyasi partinin grup bakanvekilleri ile biraraya gelen entop Berberolunun durumunu deerlendirdi. Toplantda varlan karara üzerine TBMM Bakan entopun Genel Kurula yapaca bilgilendirme sonucunda Berberolunun yeniden milletvekillii statüsünü kazanabilecei konusunda uzlald.

TBMM Genel Kurulu birleimi saat 14.00da açld. Gündem d konumalarn ardndan entopun tezkeresi okundu. Tezkerede Berberolu hakknda 26. Dönemde yaplan ilemlerin ardndan hapis cezas ald, cezas istinafta incelenirken Anayasa Mahkemesinin hak ihlali karar verdii, stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesinin bu karara uymamas üzerine ikinci kez yaplan bavuruda da AYMnin hak ihlali kararn yeniden ald, bunun üzerine stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesinin 27. Dönemde yeniden milletvekili seçilmi olmas nedeniyle Berberolu hakknda yarglamay durdurarak durumu TBMMye bildirdii anlatld.

OKUNDU VE ALKI YÜKSELD

Okunan Bakanlk Tezkeresi öyle: Sank hakknda yeniden yarglama karar verildiinden kesinlemi hükümün bütün sonuçlaryla ortadan kaldrlmas yazs bakanlmza bildirilmitir. Bu çerçevede söz konusu yaz ile ekindeki mahkeme karar örneinden stanbul milletvekili Enis Berberolu hakknda verilen ve 4.6.2020 tarihli 95. Birleimde TBMM Genel Kuruluna sunulan kesin hükümün ortadan kalkt anlalmakta olup, keyfiyet genel kurulun bilgisine sunulur.

8 AY SONRA YENDEN MLLETVEKL

TBMM Bakan entopun söz konusu Bakanlk Tezkeresinin Genel Kurulda okunmasyla birlikte Berberolu yeniden milletvekillii statüsüne kavumu oldu. Tezkerenin okunmasnn hemen ardndan CHP Sralarndan alklarn yükselmesi dikkat çekti. Berberolu, 4 Haziran 2020 tarihinden bu yana 8 aydr milletvekili deildi.

MHP: TEZKERENN HUKUK DAYANAI YOK

Yerinden söz alan MHP Grup Bakanvekili Levent Bülbül ise AYM karar karsnda, TBMMnin Berberolunun vekilliini düürülmesine dair 8 ay önce ald kararn yok saylmasnn TBMMye yaplan büyük bir saygszlk olarak niteledi. Bülbül, u an yaplan ilemin herhangi bir hukuku dayana bulunmamaktadr. Dolaysyla Meclisimizin hukuku boluu dolduracak ilemleri ivedilikle yapmas gerekmektedir. Bugünkü ilem sadece günü kurtarmaya yönelik bir ilemdir dedi.

HDP: BERBEROLU HOGELD AMA BR AYRIMCILIK ORTAYA çIKTI

HDP Grup Bakanvekili Meral Dan Beta ise Bu hukuksuzluun AYMden dönmesini memnuniyetle karlyoruz. Berberoluna tekrar Meclise ho geldin demek istiyoruz. Ama bir ayrmclk da ortaya çkt. Ayn gün bizim iki vekilimizi de hukuksuz haksz cezayla karlat. Ayn AYM iki vekilimizin talebini ise reddetti. Bir kez daha ortaya çkt Kürtlere bu ülkede hukuk yoktur, ayrmclk vardr sözleriyle yaananlar deerlendirdi.

CHP: HUKUK GASPI ORTADAN KALDIRILDI,Y BU SON OLSUN

CHP Grup Bakanvekili Engin Altay ise geciken adaletin adalet olmadn belirterek u konumay yapt: Biraz önce okunan bakanlk tezkeresi ile Berberoluna yönelik hukuk marifetiyle yaplan bir hak gasp bugün itibariyle ortadan kaldrlmtr. Kararn bir an önce Meclise indirilmesi konusunda katk sunan sayn Meclis Bakanna teekkürlerimizi sunuyorum. Sayn Bülbüle yant olarak deil de aslnda bugün yaplan ilem geciktirilmi bir ilemdir. Gecikmeyi yapan da stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesi Bakandr. AYMnin karnn balaycl tartmak yüce meclisin ii deildir. Beensek de beenmesek de ortay yerdeki anayasa uymak her ey ve herkesten önce TBMMnin, yasama organnn iidir. Bülbüle katlyorum bu ilk kez karlatmz bir durumdur. Aslnda u anda iki HDPlinin u anda yaad da göstermitir ki bu örnek olayla maduriyet ortaya çkmtr. Berberolunun seçme ve seçilme hakk biraz önce okunan tezkere ile salanmtr hayrl olsun, bu son olsun. Demokrasilerde kimse seçme seçilmeye engel olamasn.

AK PART: MT TIRLARI HANET OLARAK DURUYOR

AK Parti Grup Bakanvekili Bülent Turhan ise hukukun bararak deil de kendi mecrasnda yürüyerek sorunu çözdüünü söyledi. Turhan, Okunan karar alklayarak sanki beraat karar varm gibi deerlendirmenin dosya içeriini bilmemekten kaynaklandn düünüyorum. Hala MT trlar bir ihanet olarak mahkemenin önünde duruyor. Hala bu dosyada 17-25 Aralk gibi, 15 Temmuz gibi FETÖ operasyonu olduu gün gibi ortada duruyor. Fezleke komisyona geldiinde bu tekrar deerlendirilecektir. Az önce okunan mahkeme karar bamzn tacdr onun gerei yaplmtr. Mit trlar davas bu topraklara insanlarmza ihanettir diye konutu.

SZLE KANUN YAPTIIMIZA ÜKREDN

Varlan uzlamann bozulma görüntüsü verilmesi üzerine bu kez kürsüye gelen CHPli Engin Altay, Bu tartmalar Turhan niye açt anlamadm. Eski Babakan Yardmcnz Turul Türke vallahi de billahi de o trlardaki silahlar Türkmenlere gitmedi açklamasn yapt. Eer bu ihanetse bu haber 3 ayr gazetede çkt, onlara neden dava açlmad? Ortada var olan anayasaya neden uymuyorsunuz sonra da gelin yeni anayasa yapalm diyorsunuz sizle kanun yaptmza ükredin diyerek Turhan yantlad.

Ana Sayfaya Git