TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siyasi partilerden anayasa değişikliği konusunda yeterli geri dönüşüm alamadıklarını söyledi. Çiçek, Türkiye Müteahhitler Birliği ve Vakıf 2000 tarafından düzenlenen ’’Yeni Anayasa’’ konulu konferansa katıldı. Türkiye’de bir anayasa sorunu bulunduğunu ve yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Çiçek, 4 parti de biz bu işi yapacağız demiş, o halde bu 4 partinin de teşvik etmesi lazım diye konuştu. Çiçek şunları söyledi: ’’Uzlaşmak gibi bir mecburiyetimiz var. Uzlaşmazsak ne olur. Zaten bu yeni anayasa yapım sürecindeki en önemli dinamik de budur bence. Eğer yeni bir anayasa yapamazsak 30 yıldır şikayet ettiğimiz bu anayasaya bir 30 yıl daha en az hayat hakkı tanımış oluruz. Çünkü bir daha bu tablonun Türkiye için mümkün olup olamayacağı konusunda emin değilim. Bugün Meclis’te yüzde 95 vatandaş temsil ediliyor. Yüzde 80’in üzerinde vatandaş katılarak bugünkü Meclis oluşturulmuş. 4 parti de biz bu işi yapacağız demiş. O halde bu 4 partinin teşvik edilmesi lazım. Bu partilerin fikren desteklenmesi lazım.’’ ’UZLAŞI ANAYASASI’ Sadece uzman görüşlerine dayanarak bir anayasa hazırlamak istemediklerini vurgulayan Çiçek, yeni anayasanın uzlaşı anayasası olması gerektiğine vurgu yaptı.
Çiçek, ’’Uzlaşı anayasası olacak, olmalı. Bu anayasanın içinde ben de varım, başkaları da var. Herkes kendine göre bir anayasa yazacaksa bu o kesimin iç tüzüğü olur, o kesimin parti tüzüğü olur’’ şeklinde konuştu.
’FAZLA ZAMAN YOK’ Bu konuda bu dönem gerekenin yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Çiçek, bunun için önlerinde fazla bir zaman olmadığını söyledi.Çiçek, ’’Bu değişiklik bu senenin sonuna belli bir noktaya getirmek gibi mecburiyetimiz var. Hem sorumluluğumuz var, hem hedefimiz var’’ dedi.
2013 ve 2014 yıllarında art arda seçimlerin gündeme geleceğini hatırlatan Çiçek, bu dönemde yeni anayasanın gündeme gelmesinin zorluğuna işaret etti.