Doç. Dr. Göktu Demirci, genellikle dudakta görülen uçuun gözde de çkabileceini belirterek Herpes simplex virüsünün (HSV) deri yoluyla bulamas sonucu uçuk gelitiini ve ömür boyu tekrar edebilen viral bir enfeksiyon olduunu söyledi. Doç. Dr. Demirci, Herpes simplex virüsünün Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki tipi vardr. Herpes virüs tip 1 genellikle dudak, burun çevresi, göz gibi yüz bölgesindeki enfeksiyonlardan sorumludur. Herpes Tip 1 kiilere genellikle çocukluk döneminde direkt deri temas yani aileden birinin öpmesiyle, ortak havlu gibi eyalarla veya uçuk virüsü tayan kiinin tükürük salgsndan damlacklarla bulaabilir dedi.
GÜNE III, STRES VE ÜZÜNTÜ HSVY TETKLYOR
Göz uçuu olarak da bilinen HSVnin gözün enfeksiyonuyla birlikte ortaya çktna dikkati çeken Doç. Dr. Demirci, öyle devam etti: Tipik olarak stres, yorgunluk, üzüntü, travma, souk, güne , ateli hastalklar, adet dönemi, vücuttaki dier enfeksiyonlar gibi durumlarda HSV harekete geçer. Amerika Birleik Devletlerinde yaklak 450 bin kii her yl göz uçuu geçiriyor ve yaklak 46 bin hastada HSV göz enfeksiyonu tekrar ediyor. Aratrmalara göre HSV göz enfeksiyonu, Amerikada kornea tabakasna bal körlüün en yaygn bulac nedenidir.
ARI VE GÖRME KAYBINA DKKAT
Doç. Dr. Demirci, göz uçuklarnn 2 gruba ayrldn ifade ederek, u bilgileri verdi: Göz uçuu genellikle; ar, iltihap, gözde kzarklk, kornea yrtlmas ve ciddi görme bozukluklarna yol açabilir. Göz uçuklar hafif veya iddetli olarak iki gruba ayrlr. En yaygn tipine ise epitelyal keratit denir ve gözün açk ön ksm olan korneay etkiler. Göz uçuunda, sklkla tek göz etkilenir, sadece hastalarn yüzde 3ünde iki göz de tutulur. ki gözü de etkilenen bireylerin yüzde 40nn alerjik bünyeli olduu belirlenmitir. Yüzde krmz zemin üzerinde öbekler halinde, saydam, küçük, inci tanesi (vezikül) eklinde geliir. Hafif bir kapak ikinlii olabilir. Veziküller yrtlr ve daha sonra kabuklanarak birkaç gün içinde iyileir. Gözde ve bulunduu deri çevresinde arya sebep olur.
KORNEA NAKLNE KADAR GÖTÜREBLR
Hastaln tipine ve seyrine göre antiviral damla-pomad, kortizonlu damlalar, antiviral haplar kullanldna iaret eden Doç. Dr. Demirci, u deerlendirmede bulundu: Korneadaki göz uçuu hiç iz brakmadan geçebilecei gibi, korneay derinlemesine etkileyerek görmeyi kalc ekilde azaltabilir. Zamannda tedaviye balanmayan hastalarda, yanl miktarda ve zamanda kortizon kullanlan veya vücut direnci (baz sistemik hastalklar -kanser, romatizma vb.) ar düük olan hastalarda hastalk kornea yüzeyinden kornea iç tabakalarna ilerleyebilir ve kornea delinebilir veya nedbe dokusu geliebilir. Bu artlar olutuunda tedavi normal göz uçuu tedavisinden çok farkl boyutlara geçer. Bu durumlarda tedavi kornea nakli bile olabilmektedir. Göz uçuu için yaplan kornea naklinde baar oran yüzde 50 ila 80 civarndadr. Ama yeni nakil edilen korneay virüs tekrar enfekte edebilir.
BEBEKLER, çOCUKLAR ÖPÜLMEMEL
Doç. Dr. Demirci, Herpes simplex virüsünün bulamasn engellemek için dikkat edilmesi gerekenleri ise öyle anlatt: Bebekler, çocuklar ve dier insanlar sk sk öpülmemelidir. Uçuklu insann kulland bardak, çatal, havlu ve dier eyalar kullanlmamaldr. Uçua dokunulmamal, dokunulursa eller çok iyi ykanmaldr. Kadnlar makyajlarn temizlerken enfekte bölgeye dokundurduklar malzeme ile baka yerlere özellikle gözlere dokunmamaldr. Hem bulama hem de yarann mikrop kapmamas için uçuun kabuklar ile oynanmamaldr. Uçuu aktive edecek stres, ar yorgunluk gibi durumlardan kaçnlmaldr.