Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Refik Erdim bu nedenle özellikle kalp hastalarnn 20 dakikadan uzun süren göüs arsnda zaman kaybetmeden bir salk kuruluuna bavurmalar gerektiine dikkat çekiyor.
Souk ve rüzgarl havada risk artyor
Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarlarn ani tkanmas sonucu oluan ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir tablo. Kalp krizine yol açan en önemli risk faktörleri olarak erkek olmak, yan erkeklerde 45in kadnlarda 55in üzerinde olmas, diyabet, sigara öyküsü, genetik yatknlk, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, hareketsiz yaam tarz ile salksz beslenme sonucu gelien obezite ve stres gösteriliyor. Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Refik Erdim havalarn soumaya balamasnn da kalp üzerinde olumsuz etkiler yaparak kalp krizi riskini arttrd uyarsnda bulunuyor. çünkü souk ve rüzgarl hava kalp damarlar üzerinde büzütürücü etki yaratarak ve yine tansiyonu yükseltip kalp hzn arttrarak duyarl kiilerde kalp krizi riskine yol açabiliyor. Bu nedenle özellikle kalp hastalarnn souk havalarda yaam alkanlklarna dikkat etmeleri büyük önem tayor.
20 dakikadan uzun sürüyorsa dikkat!
Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Refik Erdim kalp krizinin en önemli ve en sk görülen belirtisinin göüs ars olduuna iaret ederek u bilgileri veriyor: Kalp krizine bal göüs ars genellikle gösün orta ksmnda bask ve skma tarznda iddetli bir ar eklinde tarif ediliyor. Genellikle 20 dakikadan uzun sürüyor veya gidip gelen bir ar olarak hissedilebiliyor. Bu ar kollara, srta, boyuna, çeneye ve mide üzerine doru yaylm gösterebiliyor. Yine göüs arsyla beraber nefes darl, halsizlik ile baygnlk hissi oluabiliyor. Özellikle iddetli göüs arsyla birlikte souk terleme, bulant ve kusma gibi ikayetlerin olmas asla göz ard edilmemesi gereken bir durum ve acilen hastaneye bavurmay gerektiriyor.
lk 2 saat çok önemli
Kalp krizinden ölümler genellikle hastalarn salk merkezlerine geç bavurmalar sebebiyle oluyor. Kalp krizi geçiren hastalarn yaklak yüzde 20-30u hastaneye ulaamadan hayatn kaybediyor. Bu nedenle özellikle risk altndaki kiilerin belirtiler baladktan sonra zaman kaybetmeden en yakn salk kuruluuna bavurmalar yaamsal öneme sahip. Kalp krizi tans konulan hastalarn 60-90 dakika içerisinde anjiyografi laboratuvarna alnarak balon ve stent müdahalesiyle tkal damarlarn açlmas öneriliyor. Yaplan çalmalar balon ve stent tedavisinin hzl uygulanabilmesi ve baarl sonuçlar nedeniyle öncelikli olarak uygulanmas gerektiini gösteriyor. Nadir olarak tkal damarlarn çokluu ve stent tedavisine uygun olmamas sebebiyle hastalarn cerrahi tedaviye yönlendirilmesi gerekebiliyor. Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Refik Erdim eer müdahale göüs ars balangcnn ilk 2 saatinde yaplabilirse kalpte oluan hasarn daha snrl kaldn vurgulayarak, Bunun aksine özellikle 6-12 saatten sonra tedavi edilen hastalarda ise kalp dokusundaki hasar daha büyük oluyor ve bunun sonucunda kalp yetmezlii geliebiliyor, hatta hastann yaamn yitirmesine neden olabiliyor diyor.