21. yüzyılın hastalığı: İşkoliklik

İşkoliklik 21. yüzyılın hastalığı olarak görülüyor. İşkolik kişi çalışmayı “hayat mottosu” haline getirerek tüm yaşamsal aktivitelerini ikinci plana atıyor.

Haberler 01.04.2017 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Korkut Ulucan, davran genetii ad altnda yaptklar farkl aratrmalar sonucunda ikolik olma ile ilgili ilginç bir veriye rastladklarn söyledi.

Reseptör geni bloke edilince dopamin alglanmyor

Özellikle mükemmeliyetçi, sorumluluk paylamayan ve %100e yakn uzun süreçli i performans veren ikolik bireylerde baz ortak noktalar saptadklarn belirten Doç. Dr. Ulucan öyle konutu:

Bu tip bireylerde depresyon, obsesif- kompulsif bozukluk veya anksiyete problemleri daha fazla ortaya çkmaktadr. kolikliin nedeni bu sorunlar mdr yoksa bu sorunlarn bir sonucu olarak m ikoliklik ortaya çkyor. Bu sorunun yantn aratrrken karmza tandk bir molekül çkt: Dopamin. Maymunlarda yaplan çalmalarda dopamin molekülünün alglanmasn salayan reseptör ad verilen hücre zar proteinlerini oluturan genlerin çalmas kstlanm, böylece beyin hücreleri dopamini yeteri kadar alglayamam ve maymunlar yaptklar ile daha uzun vakit geçirip daha konsantre olmular. Ayn reseptör geni bizim u anda yaptmz bamllk ve tedavi çalmalar içinde yer alan hedef genimizdir.

Dopamin beynimizin ödül mekanizmas

Dopaminin beynimizin ve aslnda bizim ödül mekanizmamz olduunu belirten Doç. Dr. Korkut Ulucan, dopaminin ayn zamanda olas bamllklarmzn merkezi olduunu belirterek Dopamin sadece madde bamllnda deil, sosyal bamllklarda da önemli roller üstlenmektedir. O yüzden bu mekanizmann aydnlatlmas önemli ve olas tedavi protokolleri için de büyük önem tamaktadr. Bizler genetik açdan bu tip skntlara tan koyabiliyoruz. imdi bu moleküllerin tedavideki etkilerini aratryoruz. Özellikle serotonerjik ve dopaminerjik sistemin genetik temellerini aratryoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git