5 SİNYALE DİKKAT!

Gözleriniz şişiyor, tırnaklarınız sararıyor veya istemsiz kilo kayıpları yaşıyorsanız, bu belirtileri göz ardı etmemeniz gerekiyor. Vücudunuz ile ilgili bu sinyaller, böbrek hastalığından kalp yetmezliğine kadar pek çok hastalığı işaret edebiliyor.

Haberler 03.05.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dahiliye Uzman Dr. Özlem Kaplan, vücutta hastalk habercisi olabilecek belirtiler hakknda bilgi verdi.

Trnakta beyaz ve sar renkleri önemseyin

Trnaklardaki yap ve renk deiiklii vücutta gelien birtakm sistemik hastalklarn habercisi olabilmektedir. Örnein; sar trnaklar mantar hastalnda görülürken, kak trnak durumu veya trnaklardaki beyaz lekeler demir eksiklii anemisinin bir bulgusu olarak ortaya çkabilir. Trnaklarda bombeliin artmas durumu ise; siroz, akcier kanseri, bronektazi ve baz barsak hastalklarnda görülebilen bir belirtidir. Trnakta siyah çizgilenmeler ise trnak yatanda kanama veya melanoma denilen bir kanser türünün habercisi olabilir.

Gözler de saln aynas

Sklera denilen gözün beyaz ksmlarnda sar renk olmas, karacier ve safra yollar hastalklarnn bir belirtisi olabilir. Göz kapaklarndaki ödem, ilik böbrek fonksiyon bozukluuna iaret ederken, gözbebeklerinin eit büyüklükte olmamas kafa içi kanama, ve beyin travmalar gibi ciddi nörolojik hastalk durumlarnda görülebilir. Göz bebeindeki küçülmeler ise baz kimyasal toksinlerle ve ilaçlarla zehirlenmelerini iaret edebilmektedir.

Ciltte beyazlama ve kurulua dikkat!

Ciltte kendiliinden ortaya çkan morarmalar; lösemi, immun trombositopenik purpura gibi baz kan hastalklarnn erken bulgusu olabilirken; ciltteki beyazlamalar vitiligo ya da mantar enfeksiyonlarnda görülebilmektedir. Saçl deride fazla kepek, diz ve dirseklerde beyaz lekelerin varl sedef hastaln ciltte arl, yüzeyden kabark, içi su dolu krmz lezyonlarn olmas ise zona hastaln iaret edebilir. Ciltteki kuruluk ve kant, az sv tüketimi ya da tiroit bezinizin az çalmasna bal olabilecei gibi, böbrek yetmezliinin de bir bulgusu olabilir. Özellikle kalp yetmezliine bal periferik dolamn bozulduu durumlarda cilt; soluk renkli, terli veya morumsu bir renk alabilir. Ciltteki sararmalar da karotenin ar tüketimine bal olabilecei gibi karacier ve safra yollarndaki tkanklktan da kaynaklanabilmektedir.

stemsiz kilo kayb hormon problemlerinden kaynaklanabilir

Kiide istemsiz ve hzl kilo kayplar varsa mutlaka tiroit hormon fonksiyonlar ve kan ekeri incelenmelidir. Hipertiroidi ve diyabet hastalklar için ani kilo kayplar hastaln ilk bulgusu olabilir. Bunun yannda çou kanser hastal özellikle açklanamayan kilo kayb ile seyredebilmektedir. Gece terlemesi, ate ve kilo kayb üçlüsü lenfoma ve lösemi hastalklarnda, kanszlk ile birlikte kilo kayb ise mide ve barsak kanserlerinde görülmektedir. Kilo kaybna elik eden halsizlik, öksürük ve yüksek ate varsa akcier enfeksiyonlar ya da tümörleri açsndan aratrlmaldr. Srt ars ile ortaya çkan kilo kayplar da akcier tümörlerinin ve pankreas hastalklarnn habercisi olabilmektedir.

Kalp yetmezlii ve siroz nedeni ile kilo art olabilir

Hareketin azalmas ya da yeme alkanlklarnda bozulma olmakszn ortaya çkan kilo artlar, metabolik baz hastalklarn habercisi olabilmektedir. Tiroit bezi bazal metabolizmay düzenleyen hormonlar üretmektedir. Tiroit bezinin yava çalt hipotiroidi durumunda kilo art, halsizlik, cilt kuruluu ve saçlarda dökülme meydana gelebilir. Yine eker metabolizmasnn bozulduu insülin direnci ve diyabet hastalklarnda da ani, açklanamayan kilo art kendini gösterebilir. Kalp yetmezlii, karacier sirozu gibi vücutta sv birikiminin görüldüü hastalklarda da kilo art görülebilmektedir.

Ana Sayfaya Git