Nöroloji, Uyku Bozukluklar Uzman Prof. Dr. Murat Aksu Salkl uyku, baklk sisteminin de iyi çalabilmesi için elzem olan bir ey. Düzensiz ve salksz uykunun; baklk sistemindeki baz proteinlerin sentezinde, dolaysyla baklk sisteminde çok ciddi sorunlar yarattn çok iyi biliyoruz diyor. Bakl kuvvetlendirip hastalklarla savamada önemli bir rol oynayan salkl uykunun, baz yanllarla faydasn azalttmz da vurgulayan Prof. Dr. Murat Aksu, yaptmz 9 yanl anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.
K aylarnn olmazsa olmaz gribal salgn, bu yl çeit çeit virüsler ve bakterilerin yol açt hastalklarla çok daha ciddi risk oluturuyor. Boaz ars, öksürük, ba ars, yüksek ate, kas ve eklem arlar derken gribal enfeksiyonlara benzer ikayetlerle kendini gösteren hastalklardan korunmada alacamz basit ama etkili tedbirler hayati önem tayor. Salkl beslenme, hijyen ve düzenli egzersiz gibi etkili önlemlerden biri de salkl uyku! Nöroloji, Uyku Bozukluklar Uzman Prof. Dr. Murat Aksu, yaplan bilimsel çalmalarn, salkl uykunun hastalklardan korunmada ve bakln kuvvetlendirilmesinde çok önemli bir rol oynadn ortaya koyduunu belirterek Uykunun en önemli ilevlerinden biri, vücudumuzda gündüz uyankken yaplamayan baz sentezlerin, baz biyokimyasal reaksiyonlarn uyku srasnda yerine getirilmesidir. Uyku srasnda hem santral sinir sisteminde hem de organizmann dier organlarnda bulunan baz toksik maddeler vücut dna atlabiliyor. Salkl ve yeterli uyku, baklk sisteminin de iyi çalabilmesi için elzem olan bir ey diyor.
Salksz ve yetersiz uyku!
Salksz ve yetersiz uyku, baklk sistemindeki baz proteinlerin sentezinde ve baklk sisteminde ciddi sorunlara yol açarken, hem hastalklara zemin hazrlyor hem de hastalklarn iyileme sürecini yavalatyor. Prof. Dr. Murat Aksu; uykunun olumlu etkilerini gerçek anlamda gösterebilmesi için de baz kurallara dikkat edilmesi gerektiini vurgulayarak, o kurallarn banda, melatonin hormonunun yeterince salglanmasnn geldiini söylüyor. Zira yaplan bilimsel çalmalarn, karanlkta salglanan melatonin hormonunun bakl kuvvetlendirdiine, eksikliinin ise bakl olumsuz etkilediine iaret ettiini vurgulayan Prof. Dr. Murat Aksu Melatoninin önemine dair çok önemli aratrmalar var. Melatonin hormonunun salnabilmesi ve melatonin hormonunun dier hücreler üzerine olumlu etkisinin görülmesi için karanlk ortam arttr. Eer k varsa, a maruz kalrsak ya da tablet, telefon, bilgisayar ve televizyon ekranlarndan yansyan mavi a maruz kalrsak, beyin mavi gün olarak alglad için melatonin salnm birdenbire kesilir ve uykumuz bölünür, melatoninin salglayaca olumlu etkilerden yoksun kalrken, olumsuz etkilerine de maruz kalrz. Bilimsel aratrmalar; melatonin eksiklii olan kiilerde gribal enfeksiyonlarn ve bakteriyel hastalklarn daha fazla görüldüünü ve hastaln daha ar geçtiini ortaya koyuyor diyor.
Gece 23:00-02:00 saatleri arasnda uyku
deal uyku süresinin kiiden kiiye deimekle birlikte, her salkl insann en az 6 saat uyumas gerektiini belirten Prof. Dr. Murat Aksu, özellikle gece 23:00 ile 02:00 saatleri arasnda uykunun çok önemli olduunu vurgulayarak Gece 23:00 ile 02:00 arasnda organlarmzn farkl ekilde çalmas söz konusudur. Melatonin hormonu da özellikle bu saatler arasnda daha fazla salglanyor. Eer baka bir zorunluluk yoksa bu saatler arasnda uykuda olunmas çok önemlidir diyor.
Bu yanllardan kaçnn!
Gece lambas kullanmak ya da perdeyi aralayarak uyumak
Televizyon karsnda veya sesli ortamda uyumak
Tablet, bilgisayar, televizyon ekranlarndan yansyan mavi a maruz kalmak
çok scak ortamda uyumak
Gece geç saatte yatp 23:00-02:00 saatleri arasnda uyank olmak
Yatak haricinde bir yerde (çekyat, kanepe) uyumak
Uykudan önce vücudun ve beynin dinlenmesini engelleyici faaliyetlerde bulunmak
Uykudan birkaç saat önce kafeinli içecekler içmek ve yemek yemek
Sorunlar düünerek yataa girmek