Açlık ağrı hissini engelliyor

ABD'de yürütülen araştırmada, açlığın, ağrı algısını ve buna verilen yanıtı engelleyen sinir sistemini harekete geçirdiği tespit edildi.

Haberler 24.03.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ScienceDailynin haberine göre, Pennsylvania Üniversitesinden nörologlarn fareler üzerinde yapt aratrma, beynin, hayvan aç olduunda kronik ary bastrmak için sinirlerden faydalandn gösterdi.

Sonuçlar Cell dergisinde yaymlanacak aratrma çerçevesinde, 24 saat aç braklan farelerin akut veya uzun süreli inflamatuvar (iltihabi) arya nasl yant verdii gözlemlendi.

Bilim insanlar, aç farelerin, akut ar kaynaklarna hala yant verdiini, öte yandan karn tok cinslerine göre inflamatuvar arya daha tepkisiz kaldn belirledi. Ayn zamanda davranlarnn da anti- inflamatuvar ar kesici ilaç verilen farelere benzediini kefetti.

ARI HSSN ENGELLYOR

Yine aç farelerin, inflamatuvar arya maruz brakldklar yere girmekten çekinmedii, karn tok olanlarn ise buraya gitmedii görüldü.

Aratrmann bir sonraki aamasnda, aç farelerin böyle davranmasna neden olan nöronlar incelendi.

ncelemeyi yapan bilim insanlar, beyindeki milyarlarca nörondan sadece 300ünün arya kar hissizlemeyi saladn, NPY ad verilen nörotransmiter (Nöronlar veya bir nöron ile baka bir hücre arasnda iletiimi mümkün klan kimyasal) molekülün, inflamatuvar arya verilen yant bloke ettiini belirledi.

NPY reseptörlerinin bloke edilmesinin, açln etkilerini tersine çevirerek arnn geri dönmesine yol açt saptand.

Aratrmann bulgularnn, ar tedavisinde yeni hedefler belirlenmesine yardmc olmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git