Diyabet hastalnn vücuda birçok farkl rahatszlklara neden olabileceini söyleyen Dt. Umur Arkan kontrol edilmeyen eker hastalarnn di etlerinde çekilmeler meydana gelerek kemik kaybna neden olacan ve hastann dilerini çok ksa bir süre içinde kaybedebileceini vurgulad.
Diyabet hastalarnn kendine has bir az kokusu vardr. Ve bunu hastann nefesinden anlamak di hekimine, di hekiminin tecrübesine baldr. Az içi yaralar ise birçok sebepten oluabilmektedir. ekeri kontrol altna alnmayan diyabet hastalarnda ise az bakmna dikkat ettii halde az yaralar görülmektedir ve bu yaralarn uzun süre boyunca geçmedii ya da zor geçtii görülmektedir. Di hekimi bu ikayetleri dikkate alarak hastay yönlendirmelidir.
KEMK KAYIPLARI D KAYBINA NEDEN OLUYOR
Kontrolsüz eker rahatszl görülen hastalarn çounun di etinde kemik destei geriler ve di kayplar yaanmaya balar. Erken diyabete ve sallanmalara bal di kayb gerçekletiinde onun üzerine srf diyabet hastas diye damak tercih edilmesi kemikte ciddi kayplara yol açar. Ama o noktalara implant uygulamas gerçekletirildiinde ve diyabeti de kontrol altna alndnda hasta çok uzun yllar konforlu bir az ve di salna kavuur. dedi.
EN BÜYÜK SORUN EKER HASTALARININ D TEDAVLER HAKKINDA BLD YANLILAR
Diyabet hastalarnda di çekimi veya implant tedavisi yaplamayaca gibi bir alg olduunu belirten Dt. Arkan diyabet hastalarnn bu nedenle di hekimlerine bavurmadn belirtti ve sözlerine öyle devam etti, Ancak diyabetli olsun olmasn her hasta tedavi edilebilir. Diyabet hastalarnn ilk öncelii eker düzeyini kontrol altna almaktr. eker düzeyi kontrol altnda olan diyabet hastalarnda az ve di sal bakmnda tüm tedavi yöntemleri uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar; eker hastalarnn özel hastalar olduunu, ona yönelik özel bir tedavi yöntemi uygulanmas gerektiini ve iyileme düzeyinin dier hastalardan farkl olacan göz önünde bulundurmaktr.
Diyabetli hastalarda di problemleri görülebilir ancak önemli olan düzenli aralklarla az ve di saln kontrol edip gerekli tedbirlerle oluabilecek problemleri önceden önleyebilmektir. Hastann oral hijyenine dikkat etmeye tevik edilmesi ise birçok sorunun önüne geçecektir. dedi.
Diyabet hastalarnda özellikle kemik kaybnn dilere çok büyük zararlar verdiini belirten Dt. Umur Arkan diyabethastalarn öncelikle eker seviyelerine dikkat etmeleri gerektiini daha sonra ise az ve di salklarna önem vererek günlük temizliini uygulayp, 6 ayda bir rutin kontrollerini yaptrmalar gerektiini söyledi.