Az, Di ve çene Radyolojisi Uzman Yrd. Doç. Dr. Cansu Büyük, Dünyada dört kiiden üçü az kokusundan ikayet etmektedir. Az kokusu bir hastalk deildir. Tüketilen sarmsak, soan gibi yiyeceklere bal olarak ortaya çkan ya da sabah uyanldnda sindirim sisteminde biriken gazlar ve dil srtnda çoalan bakterilerin oluturduu sülfürlü bileenler nedeniyle görülebilen az kokusu; fizyolojiktir ve tedavi gerektirmez. Diler ve dil srtnn frçalanmas sonrasnda ortadan kalkar.
Yiyeceklerden ve zamandan bamsz olarak uzun süredir devam eden, kiinin kendisi veya yakn tarafndan fark edilen kötü az kokusu ise, bir hastaln belirtisi olabilir. Bu tip bir az kokusu ihmal edilmemeli, az gargaralar, spreyler ve sakzlar ile maskelenmemelidir. Altta yatan etken tespit edilmediinde daha büyük sorunlarla karlalabilmektedir dedi.
ÖNLEMENN YOLLARI
Yrd. Doç. Dr. Cansu Büyük, Az kokusu ikayetlerinin %90 az içindeki sorunlardan kaynaklanmaktadr. Di frçalama ve di ipi kullanmnn düzenli olmamas en büyük etkendir. natç az kokusu genellikle di çürükleri ve dieti iltihaplarnda daha fazla görülmektedir. Tans ve tedavisi kolaydr. Di hekiminize giderek muayene edildiinizde, sorunlar belirlenerek tedavileri yaplr. Az bakmnz düzenli ve doru olarak yaptnzda ve rutin kontrollerinizi aksatmadnzda az kokusu, probleminiz olmaktan çkacaktrdedi.
Az kuruluuna neden olan durumlarda; yetersiz sv almna bal olarak ya da tükürük salglanmasn azaltan hastalklara ve ilaç kullanmna bal olarak da az kokusu ortaya çkabilir. Diyet veya oruç tutma durumunda yetersiz sv almna ilaveten açla bal olarak vücuttaki ya ve proteinlerin enerji olarak kullanlmaya balamas sonucu ortaya çkan bileenler az kokusuna neden olabilirler.
Az içi nedenlerin ortadan kaldrlmasna ve düzenli az bakmna ramen, az kokusu devam ediyorsa sistemik hastalklardan üphe edilmelidir. Kulak burun boaz enfeksiyonlarnda, mide rahatszlklarnda, sinüs ve akcier kaynakl enfeksiyonlarda, eker hastal (diyabet) varlnda, böbrek yetmezlii, karacier yetmezlii ve metabolizma bozukluklarnda az kokusu görülebilmektedir.