Aileler Dikkat!

Okullarda tablet veya bilgisayarla yapılan ödevlerin sık verilmesi ve akıllı tahta kullanımı gözlerde bozulmaya sebep oluyor. Okul çağındaki çocuklarda göz numarası değişikliğinin çok daha sık olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca aileleri uyarıyor: “Çocuk tahtaya veya uzaktaki bir objeye gözlerini kısarak, tek gözünü kapatarak bakıyorsa, iyi görmek için baş pozisyonu yapıyorsa, gözünde ara ara kayma görülüyorsa, okuduğu zaman satır atlıyorsa; göz bozukluğu akla gelmeli. Sömestr döneminde çocuğun göz muayenesi mutlaka yapılmalı.”

Haberler 18.01.2018 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, ailelere çocuklarnn göz sal ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Okul çandaki çocuklarda göz numaras deiiklii çok daha sk oluyor. Bu durumun balca iki sebebi var. Bu sebeplerden biri; telefon, tablet ve bilgisayara olan maruziyetin fazla olmas. Okullarda tablet veya bilgisayarla yaplan ödevlerin daha fazla verilmesi ve akll tahtalarn kullanlmas göz bozukluu geliimine sebep oluyor. kinci bir sebep ise çocuklarn geliimi devam ettii için göz geliimi de devam ediyor. Özellikle boyun uzamas ile beraber miyopta ve astigmatta art meydana geliyor. Bütün bu durumlar hastalarn göz muayenesine gelmesini zorunlu klyor. çünkü bir çocukta göz bozukluu varsa veya gözlük numaras eskimise yeni bir gözlük alnmal. Bu gibi önlemler alnmadnda çocuk tahtay göremez. Doal olarak çocuk göremedii harfi örenemez. Durum böyle olunca çocukta derslere kar isteksizlik olur ve çocuun okul baars düer. Bunun için göz kontrolleri çok önemlidir. Sömestr, çocuklarn okula gitmedii bir dönem olduundan dolay hastanelere ulamak çok daha kolaydr.

7-8 YAINDAN SONRA TEDAV EDLEMEYEBLR

Ailenin hiçbir üphesi olmasa dahi, daha önceden çocua göz muayenesi yaplmamsa, mutlaka ama mutlaka bir defa göz muayenesi yaplmaldr diyen Atmaca, bunu u sözlerle açklyor: çünkü baz göz bozukluklar çocukluk çanda tespit edilip tedavi edilirse tamamen düzelir ama 8-9 yandan sonra hiç düzelmez. Örnein; göz tembellii en geç 7-8 yana kadar tedavisi mümkün olan bir rahatszlktr. Göz tembelliini fark ettiimizde tembel olan gözün daha çok çalmas için, salam olan gözü kapama tedavisi yapyoruz ve tembel olan gözün görme seviyesi çok hzl bir ekilde yüzde 100e ulayor. Ancak 9 yandan sonra muayeneye getirilen çocuklar için aileler ne kadar piman olsalar da geç kaldklarndan dolay etkin, yüzde 100 olumlu tedavi mümkün olmuyor. çocuun gözünde bir rahatszlk olmasa dahi düzenli olarak kontrole getirilmesi gerekiyor. Baz aileler de u hataya düüyorlar; mesela çocuunu 5 yanda muayeneye getirmi, muayenede her hangi bir problem çkmam, aradan 3-5 yl geçmi çocuk 9-10 yana gelmi, ailenin kafasnda hala o bilgi var. çocuumun gözü salamd, doktora gittiim zaman muayene bulgular normaldi diye düünüyorlar. Nasl ki çocuun dileri 5 yl içerisinde çürüyebilirse, 5 yl içerisinde salam olan gözleri de bozulabilir. Kald ki, herkesin cebinde cep telefonu veya tabletin olduu bir dönemde, gözlerde bozukluk oluma ihtimali çok daha fazla.

SÖZ ALMAKTAN çEKNR, ÖDEV YAPMAK STEMEZ

çocuk tahtaya veya uzaktaki bir objeye gözlerini ksarak veya tek gözünü kapatarak bakyorsa, iyi görmek için ba pozisyonu yapyorsa, gözünde ara ara kayma oluyorsa, okuduu zaman satr atlayarak okuyorsa, okurken gözünde sulanma ve ovalama istei, kant gibi skntlar oluyorsa; bu belirtiler, göz bozukluunu akla getirmelidir. Ayamza uygun olmayan bir ayakkab ile yürüdüümüz zaman nasl aryorsa, gözümüz bozukken gözlük takmadmzda veya taktmz gözlük gözümüze uymadnda ba ars yapar diyen Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, Bu da okul baarsn düürür. çünkü çocuk gözünü aktif olarak kullanmaktan kaçnr. çocuk, çok rahat çözebilecei bir toplama ilemini bile tahtay göremedii için cevap vermekten endie duyar. Öretmen kim bu soruyu cevaplayacak diye sorduunda çocuk parmak kaldramaz; çünkü soruyu göremez. Bu durumda öretmen de örencinin baarsn doru deerlendiremez diyor.

SALIKLI GÖZLER OKUL BAARISINI ARTIRIYOR

Okullarda yaplan görme muayeneleri göz sal açsndan bir fikir salar ancak kesinlikle yeterli deildir. Birincisi, okul bir klinik ortam deildir ve yanlma pay çok yüksektir. kincisi ise çocuklarda gerçek göz bozukluunu anlamann tek yolu damlal ölçümdür. Damlal ölçüm de okullarda deil, hastanelerde yaplan bir ölçümdür. Bu sebeplerle, Okuldaki taramada çocuumun gözleri normal çkt, o zaman bir problem yoktur diyemeyiz. çünkü baz aileler bu düünceyle çocuunun gözünün bozuk olduunu 13-14 yanda fark ediyor ve bir sonuç elde edemiyorlar. çünkü doru tedavi zamann kaçrm oluyorlar.

SADECE BR SAAT AYIRACAKLAR!

Göz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, ailelere çok i dütüünün altn çizerek uyaryor: Sa gözü de, sol gözü de ayn derecede bozuk olan çocuk herkesin kendi gibi gördüünü zannediyor. Dolaysyla gözlerinin bozuk olduunu kendi bana anlayamyor. Kendi göz bozukluunu ifade edemiyor. Bir gözü bozuk, bir gözü salam olsa belki 8-9 yalarndaki bir çocuk kendini ifade edebilir ama iki gözü de ayn derecede bozuk olan bir çocuun bunu ifade etmesi mümkün deil. Bu yüzden öretmenin tahtaya yazd bir soruyu cevaplayabilecei veya cevaplayamayaca soru olduunu anlayamaz. Anlayamad için de parman kaldramaz. Bu durumda öretmen de çocuun derse katlmn düük olarak deerlendirecektir. Halbuki çocuk önde otursa veya gözlük taksa, soruyu görse ve cevaplayabilecei bir eyse parmak kaldrp katlm salayabilecek, özgüveni artacak ve otomatik olarak okulda baars artacak. Anne-babalar, çocuklarnn göz sal için sadece bir saatlerini ayrp, çocuklarnn gözlerinin salkl olup olmadn örenebilirler. Aileler, gün içerisinde ne kadar bo zaman geçirdiklerini düünsünler ve evlatlarna ayracaklar bir saatin ne kadar önemli olduunun farkna varsnlar.

5 SAAT DERS çALIMAKTAN DAHA çOK YORUYOR

Özellikle ilkokula giden bir çocuun ahsi bir cep telefonu veya tableti olmamal. Özellikle son 10 ylda cep telefonu ve tabletlerin yaygnlamas ile çocuklarda miyop ve astigmat görülme skl artt. Her 5 çocuktan 1inde göz bozukluu var. Örnein çocuun eer bilgisayardan yaplacak 2 saatlik bir ödevi varsa mutlaka mola vererek çalmal. çok uzun süre, mola vermeden çalmak gözlerde miyopi geliimini artryor. Yarm saat bilgisayara bakmak gözleri, 5 saat kitap okumaktan daha fazla yoruyor. 20 dakikada bir, 20 saniye süresince 20 metre ve ötesine bakarak gözü ekrandan uzaklatrp gözün rahatlamasna frsat tanmak gerekiyor.

HAYAL GÜCÜ ZAYIFLIYOR

çocuun her iki gözünün salkl görmesi 3 boyutlu görmeyi salar. Tek gözümüzle baktmzda 3 boyutlu göremeyiz. Uzaktaki iki noktaya tek gözümüzle baktmzda, noktalardan hangisinin önde, hangisinin arkada olduunu anlayamayz. Sadece ki gözümüzle baktmzda üç boyutlu görürüz. Bu nedenle iyi görmeyen gözler, kiinin 3 boyutlu görmesini ve hayal etmesini etkileyeceinden dolay hayal gücünü olumsuz etkilediini söyleyebiliriz.

HER GÜN BR AVUç YABAN MERSN

Göz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, göz saln koruyan besinleri de anlatyor: Göz sal için balk, zeytinya, semizotu, dereotu ve roka çok faydaldr. Özelikle gözün ihtiyac olan A vitamininden oldukça zengin olmas sebebiyle yaban mersinini mutlaka tüketmeliler. Günde bir avuç kadar düzenli olarak tüketilmesi göz sal için oldukça faydaldr. Özellikle elma, havuç suyu da göze son derece faydaldr.

Ana Sayfaya Git