Ailelere ‘skolyoz’ uyarısı

Skolyoz Farkındalık Ayı’nda skolyoz hastalığı hakkında bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Aydoğan ailelere uyarılarda bulundu. Bu hastalığın özellikle ergen kız çocuklarında görüldüğüne dikkat çeken Aydoğan, ailelere mutlaka çocuklarının omurgasını kontrol etmesi ve omurgasında eğrilik olduğunu düşündürecek belirti hissettiklerinde doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.

Haberler 07.06.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Skolyozun omurgann 10 dereceden fazla saa ya da sola erilmesi sonucu olutuunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Mehmet Aydoan, bu erilmenin ar yapmayarak büyüme dönemi boyunca artabileceini, bu yüzden de skolyoza farkndalk oluturmann önemli olduunu vurgulad. Hastaln çeitlerinden bahseden Aydoan, bunlarn doutan, kas hastalklar ve sinirsel hastalklara bal olabileceini belirtti.

Skolyozun neden ergenlikte daha fazla görüldüünün henüz belirlenemediini ifade eden Aydoan, Bu hastaln 10 yandan erken ve 10 yandan sonra olmak üzere iki balangc vardr. Ergenlik döneminde çocuklarn boyu çok hzl uzuyor. Skolyoz da boy uzamasyla doru orantl olarak artyor. çocukta boy uzama potansiyeli ne kadar fazlaysa skolyoz ilerleme oran da o kadar hzldr diye konutu.

ERKEN TEHS LE AMELYAT ÖNLENEBLR

Ergenlerde skolyoz tehisinin genellikle geciktiini söyleyen Prof. Mehmet Aydoan, Hastalar genellikle ameliyatlk dereceye geldiklerinde bize bavuruyor. te bu durumun önceden önlenmesi çok önemlidir. Kz çocuklar için 9-11 ya, erkek çocuklar için 12-14 ya aralnda basit muayenelerle çocuklarda skolyoz olup olmad belirlenebilir dedi.

Ailelere tehis için öneride bulunan Aydoan, çocuun üst tarafndaki kyafetlerini çkartarak kalçalardan 90 derece öne ediinizde göüs kafesinin bir tarafnn dier taraftan daha yüksek olmas, belde bir tarafn oyukluunun dier taraftan daha fazla olmas, ya da çocuk ayakta durduunda bir kolunun gövdeye yapp dier kolunun bota kalmas, omuzda asimetri gibi bulgular varsa aileler çocuklarn skolyoz ile ilgilenen merkeze götürüp kontrol ettirmelidir açklamasnda bulundu.

EGZERSZ VE KORSE LE TEDAV EDLEBLR

lk aamada çocua egzersiz tedavisi uygulandn ifade eden Dr. Mehmet Aydoan, bu ekilde ameliyatlk dereceye gelmenin önlenebildiini söyledi. Aydoan, Erilik 25 derecenin üzerine çktnda ise korse tedavisini balamaktayz. Burada amaç eriliin ilerleyip ameliyat derecesine gelmesini engellemektir. Bel eriliinde 35 derece üstü, srt erilii için de 40 derecenin üstünde cerrahi tedavi yaplmaktadr diye konutu.

HAREKET KAYBETMEDEN TEDAV OLMAK MÜMKÜN

Tedavi yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Mehmet Aydoan unlar söyledi:

Füzyon yöntemi, erilie katlan omurgalar vida ve çubukla düzeltip onlarn birbirine kaynatlmasdr. Hareketi kaybetmeden erilii tedavi etmenin yöntemi de vertebnan cisim gerdirme dediimiz bantla veya iple gerdirme yöntemidir. Bu tedaviyi göüs kafesine delikler açp vidalar omurgann önünden koyup bant yardmyla gererek yapyoruz. çocuun büyüme potansiyelini erilii düzeltici kuvvet olarak kullanyoruz. Bununla birlikte tek taraftan büyümeye izin verdii için de omurgada düzelme salanyor. Bu yöntemin füzyondan fark, çocuklarn profesyonel dans ya da spor yapmasna izin vermesidir.

PANDEMDE TEHS GECKME ORANI ARTTI

Pandemide skolyoz tehisi gecikme orannn arttnn altn çizen Prof. Dr. Mehmet Aydoan, Havuzlar kapal, aileler çocuklarn yüzerken vs. göremiyor, birbirleriyle vakit geçirmiyor. Bu yüzden bu yl skolyoz farkndal daha da önem arz etmektedir. leri erilik görme oran çok fazla. çocuklar genellikle bize 40-45 derecenin üzerinde eriliklerle geliyor dedi.

Ana Sayfaya Git