Akciğer hipertansiyonu!

Pek çok kardiyolojik muayenede önem taşıyan pulmoner hipertansiyon (PAH) ya da (PH), hayati risk oluşturabilen bir hastalık olarak biliniyor. Her yaştan insanı etkileyebilecek bir hastalık olan pulmoner hipertansiyon, hastaların günlük aktivitelerini yerine getirememesine yol açıyor.

Haberler 18.01.2022 - 03:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sk sk nefes darl, çarpnt ve yorgunluk gibi ikayetlere yol açan bu hastalk, dikkatli bir yaam ve düzenli takipler ile kontrol altna alnabiliyor. Kardiyoloji Uzman Dr. Cegerun Polat, pulmoner hipertansiyon hakknda bilgi verdi.

Pulmoner hipertansiyon yani akcier hipertansiyonu, vücutta dolaan kan oksijenlenmek üzere kalpten akcierlere getiren damarlardaki kan basncnn artmasdr. Kalp, akcier hastalklar nedenlerine bal olmakla beraber romatizmal hastalklarn seyri srasnda da ortaya çkabilmektedir. Akcier tansiyonu kaltsal zeminde çok nadir görülen bir hastalktr. Ancak genelde hastalara çok geç tan konulduu için çok ileri evrelerde yakalanabilmektedir. Pulmoner hipertansiyon ile birlikte pulmoner arterlerin duvarlar kalnlar, sertleir ve kann geçmesine izin verilmez. Azalan kan ak kalbin sa tarafndaki atardamarlardaki kann pompalanmasn zorlatrr ve bu durum kalp yetmezliine neden olur. Her yatan insan etkileyebilecek nadir bir durum olsa da farkl bir kalp ile akcier hastal olan kiilerde daha sk görülür.

Hastalar günlük aktivitelerini yapamayabilir

Akcier tansiyonu yüksek olan hastalardaki en önemli belirti nefes darl ve çarpntdr. Hastalar genellikle eski kondüsyonlarn yerine getiremediklerini ifade ederler. Pulmoner hipertansiyon pek çok belirtiyle kendisini gösterebilir. Bu belirtiler öyle sralanabilir:

- Nefes darl ve yorgunluk

- Ba dönmesi ve baygnlk

- Anjina (Göüs ars) ve çarpnt

- Ayak bileklerinde, bacaklarda, karnda ilik ve ödem

- Günlük rutin aktiviteleri yerine getirmekte zorlanma

- Öksürük

- Halsizlik, hzl yorulma

- Dudaklarda ve ciltte mavimsi renk

Semptomlar efor srasnda kötüleebilir ve bunu etkileyebilir. Kardiyolojik kontrollerde pulmoner hipertansiyon açsndan da deerlendirme yaplmaldr. Belirtiler, hem kalple hem de akcierle ilgili olduu için bu tür ikayetleri olan hastalarn kardiyoloji uzman ve göüs hastalklar uzman tarafndan deerlendirilmesi gerekmektedir. Pulmoner hipertansiyon, 30 ila 60 yalar arasndaki kiilerde daha sk tehis edilir. Yalanmak, pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH) gelitirme riskini artrabilir. Ancak, idiyopatik PAH genç erikinlerde daha sk görülür.

Uyku apnesine dikkat!

Pulmoner hipertansiyonun pek çok nedeni olabilmektedir. Örnein akcier hastalklar, kronik bronit, astm, KOAH gibi sorunlar nedeniyle pulmoner hipertansiyon geliebilir. Uyku apnesi nedeniyle de pulmoner hipertansiyon geliebilir. Bu hastalarda uykuda solunum durabildii için oksijenlenme bozulur. Bu durum tedavi edilmezse pulmoner hipertansiyon oluabilir. Bu durum kalp hastalklarn da beraberinde getirebilir. Ayrca kalp hastalklar, mitral darlk, kalp kas hastalklar da pulmoner hipertansiyon nedeni olabilmektedir. Romatoid artrit, pulmoner emboli gibi sorunlar da pulmoner hipertansiyon sebebidir. Pulmoner hipertansiyon, sa tarafl kalp büyümesi ve kalp yetmezliiyle birlikte; aritmi, akcierlerde kanama, kan phtlar gibi riskli durumlara sebebiyet verebilir. Pulmoner hipertansiyon için mutlaka rutin kardiyolojik muayeneler yaptrlmaldr.

Gebelik açsndan riskli bir hastalk

Pulmoner hipertansiyon hastalarnda gebelik çok risklidir. Ayrca tedavide kullanlan ilaçlar da bebek için tehlikelidir. Genellikle bu durumda gebelik önerilmez. çünkü doum esnasnda annenin hayati riski yüksektir. Bu hastaln bebee geçme riski de bulunmaktadr.

laç tedavisi öneriliyor

Akcier hipertansiyonu tans alan hastalarn yana ve altta yatan sebeplere göre tedaviler ekillenir. Anjiyografi sonrasnda hastalarn tans netleir. Netletikten sonra pulmoner hipertansiyon tedavi yöntemlerine geçilir. Bu hastalkta ilaç tedavisi seçenekleri vardr. Bu ilaçlar hekimlerce raporlanr. Hastalar 3 ayda bir hekim kontrollerine gelmelidir. Eer tek bir ilaç yeterli gelmezse, hastann durumuna göre ikinci ya da üçüncü ilaç durumuna geçilebilir.

Ana Sayfaya Git