Kulak, Burun, Boaz, Ba ve Boyun Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Ethem ahin, alerjik rinitin, toplumda en sk görülen alerjik hastalk olarak bilindiini ve alerjik rinitin, burunda tkanklk, kanma, aknt, haprma nöbetleri, geniz aknts, yüzde basnç ve ödem, gözlerde kanma, kzarklk, sulu aknt, göz altnda morluklar gibi belirtiler ile kendini gösterdiini dile getirdi.
ahin, Ayrca boazda yanma, ar, öksürük, kant hissi, ses kskl ve tat bozukluu da olabiliyor. Ek olarak uykudan sk uyanma, horlama ve boaz kuruluuna yol açabiliyor. Alerjik rinit her 5 kiiden 1inde görünen genetik bir hastalk olmasna karn çevresel faktörler hastaln ortaya çkmasn kolaylatryor. ehir deiiklii, i deiiklii, ortam deiiklii, okul deiiklii hastaln bu hastalna neden oluyor. ifadelerini kulland.
ALERJK RNTN TEDAVS KSEL OLMALI
Alerjik rinitin, polenlere (çiçek tozu) bal olarak bahar mevsimlerine özgü ortaya çkabilirken, ev tozu akarlar veya kedi, köpek alerjenlerine bal olarak da tüm yl boyu görülebileceini belirten ahin, Alerjik rinitin tedavisi kesinlikle standart deil ve kiisel olarak hazrlanyor. Hastann ya, genel durumu, elik eden hastalklar, hastalnn iddeti ve tedaviye uyumu gibi etkenlere göre bireysel bir tedavi stratejisi izleniyor. Ne alerjisi olursa olsun tedavide 4 alternatif bulunuyor. Bunlar birlikte veya tek bana kullanlabiliyor. Bu tedaviler ise srasyla; ilaç tedavisi, koruma tedavisi, a tedavisi ve cerrahi tedavi olarak karmza çkyor. bilgisini paylat.
ASTIM OLGULARININ, YÜZDE 60INI ALERJK ASTIM OLUTURUYOR
Bayndr Kavakldere Hastanesi Göüs Hastalklar ve Alerji Uzman Dr. Yavuz Demirel ise tüm astml olgularn yaklak yüzde 60n alerjik astmn oluturduunu, ev tozu akarlar, polenler, küf mantarlar, kedi-köpek alerjenlerinin bu hastala neden olabileceini belirterek, Alerjik astm tansnda, kiinin öyküsü alnp muayenesi yapldktan sonra solunum fonksiyon testleri, bronkoprovokasyon testleri, alerjiyi saptamak için deri testleri (prick test) kullanlyor. Prick test ksa sürede yaplan, emniyetli ve sonuçlar güvenilir olan, en fazla tercih edilen yöntem. Ayrca kanda spesifik IgE ölçümleri, tanda kullanlan dier testler arasnda yer alyor. ifadelerini kulland.
TEDAVNN LK AAMASI KORUNMA LE BALIYOR
Demirel, alerjik astmn tedavisinde 3 temel yöntemin kullanldn belirterek, lk yöntem olarak korunma aamasnda hastann alerjisini ortaya çkaran neden veya alerjenlerden uzak durmas ve bu konuda eitilmesi önem tayor. Tbbi tedavi olarak, alerjik astmda altta yatan enflamasyonun tedavisi yaplyor. Bu tedavide bazen kontrol edici ilaçlar ve yaknmalara yönelik rahatlatc ilaçlar kullanlabiliyor. Baz alerjik astml hastalara immünoterapi yaplabiliyor, bu tedavi ekli hastaln doal gidiini deitirebilecek tek tedavi yöntemi olarak karmza çkyor. Alerjik astm tam tedavi edilebilen bir hastalk olmamakla birlikte, uygun tedavi ile hastalk kontrol altna alnabiliyor ve uzun yllar yaknmalar olmadan hasta hayatna devam edebiliyor. deerlendirmesinde bulundu.
ALESNDE ALERJK HASTALIK OLAN çOCUKLARDA ALERJK HASTALIKLARIN GELME OLASILIIN DAHA FAZLA
Bayndr Söütözü Hastanesi çocuk Sal ve Hastalklar Bölüm Bakan Prof. Dr. Fehim Yaar Anlar da ailesinde alerjik hastalk olan çocuklarda alerjik hastalklarn gelime olaslnn daha fazla olduunu, yaamn ilk ylnda karlalan sorunlarn daha çok besin alerjileri olduunu belirterek, unlar kaydetti:
Bebeklerde inek sütü alerjisi ilk aylarda ortaya çkabiliyor. çocuk büyüdükçe ev tozu akarlar, polenler, küf mantarlar ve ilaçlara kar alerjik tepkiler geliebiliyor. Ek olarak bebeklerde inek sütü, yumurta veya susam gibi besinlerin yol açt alerjik belirtiler ciltte kzarklk kant ürtiker ekzema eklinde olabiliyor. Bu aylarda besin alerjileri solunum yollarnda burun tkankl, düzelmeyen burun akntlar, hltl solunum, nefes darl, tekrarlayan orta kulak iltihab gibi sorunlara yol açabiliyor. Bazen erken bebeklik döneminde gda alerjileri bebeklerde kilo alamama, kanl gaitaya yok açabiliyorken besin alerjilerinin en iddetli olan yaam tehlikeye sokan anaflaktik reaksiyonlar eklimde karmza çkyor.
çOCUKLARDA ALERJK HASTALIKLAR OKULDA DEVAMSIZLIA NEDEN OLUYOR
Alerjik hastalklara bal çocuklarda oluan huzursuzluk ve çabuk sinirlenmenin derslere ilgisizlie yol açabildiini dile getiren Anlar, daha büyük çocuklarda karlalan belirtileri ise Sürekli burun tkankl, orta kulak problemleri, öksürük, hltl solunum, gözlerde kzarklk, ilaç alerjileri, besin katk maddelerine kar olan alerjiler eklinde sralad.
LEZYONLAR GENELDE Z BIRAKMADAN 24 SAAT çNDE KAYBOLUYOR
Dermatoloji Uzman Doç. Dr. Pnar Özta ise konu hakknda u bilgileri paylat:
Baz hastalarda ürtiker ataklar tetikleyici faktörler sonrasnda geliiyor. Bunlar arasnda enfeksiyonlar, ilaçlar, yiyecekler, deriye temas eden maddeler saylabilecei gibi, vücut s art, terleme, basnç, souk, günee maruz kalmak gibi fiziksel faktörler de olabiliyor. Ek olarak ar sokmalar ve alar da akut ürtiker için tetikleyiciler arasnda yer alyor. Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen krmz pembe kabarklklar olarak karmza çkyor. Büyüklükleri çok deiken olmakla birlikte, 1-2 mm veya geni alanlar kaplayan plaklar eklinde olabiliyor. Kabarklardaki kant çounlukla geceleri artyor. Lezyonlar genellikle iz brakmadan 24 saat içinde kayboluyor.
DEPRESYON VE ANKSYETE KRONK ÜRTKERE NEDEN OLABLYOR
Özta, kronik ürtikerde depresyon ve anksiyete gibi psikolojik nedenlerin hastal oluturabildiini ifade ederek, Derinin daha derinlerinde ortaya çkan, kabarklk, ime, kant veya yanma-batma hissi eklindeki bulgular anjioödem olarak adlandrlyor. Sklkla göz kapaklarnda, dudaklarda ve bazen az içinde görülüyor. Az içi etkilendiinde nefes darl ve yutma güçlüü gibi ciddi bulgulara yol açabiliyor. Alerji belirdii zaman öncelikle saptanabiliyorsa tetikleyici olan alerjenden uzak durulmas önem kazanyor. Tedavide ise çeitli tablet ve kremler öneriliyor deerlendirmesinde bulundu.