Altını ıslatan çocuk!

Çocuğun uyurken farkında olmadan altını ıslatmasının 5 yaşındaki yaklaşık her 5 çocuktan 1'inde görüldüğü ve tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda özgüven kaygı ve okul başarısının düşmesi gibi sorunlara yol açabileceği belirtildi.

Haberler 12.12.2017 - 13:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Üroloji Uzman Prof. Dr. Tarkan Soygür, 5 yana gelmi bir çocukta ayda 2 geceden fazla yatak slatmann normal olmadn söyledi.

Soygür, yatak slatma sorununun yllar içerisinde kendiliinden ortadan kalkabildiini, ancak bu sürede altn slatan çocuun ruhsal açdan olumsuz etkilenebildiinden sorunun mutlaka tedavi edilmesi gerektiini bildirdi.

Bu yataki her 100 çocuktan yaklak 15-20si uykuda altn slatr ve ilerleyen dönemde 15 yandaki 100 kiinin 1inde de bu sorun devam edebilir. diyen Prof. Dr. Soygür, yatak slatmay ortaya çkaran nedenlerin, çocuun kontrolü dnda olduuna dikkati çekti.

Soygür, sorunun tedavi edilmemesi halinde düzelme ansnn azaldn vurgulad.

- Cezalandrmak sorunun derinlemesine yol açabilir

Tarkan Soygür, çocuun gece altn slatmasnn anne babann bu konuda iyi eitim vermedii anlam tamadn ifade ederek, unlar kaydetti:

Sorun, çocuun büyüme sürecinde idrar kontrolüyle ilgili baz ilevlerin olgunlamasnn gecikmesiyle balantldr. Anne ve babann çocuun yatak slatmasna tepkiyle yaklamas veya cezalandrmas, sorunun daha derinlemesine yol açabilir.

Günümüzde gece yatak slatmann psikolojik kökenli sorunlara bal olmad, bir takm organik nedenlere bal ortaya çkt kabul edilmektedir. Eer gece yatak slatma 5 yandan sonra uygun ekilde tedavi edilmezse, çocukta özgüven kayb, karde ve arkadalaryla olan ilikilerinin bozulmas, hatta okul baarsnn olumsuz etkilenmesi gibi psikolojik sorunlara yol açabilmektedir.

Prof. Dr. Songür, doru tedavi için mutlaka salk kurumlarnda uzman yardm alnmas gerektiinin altn çizdi.

- Uykuda idrar kesesinin dolduu hissedilmiyor

Soygür, altn slatma sorunu olan çocuklarn önemli bir bölümünde uyku srasnda idrar kesesinin dolduunun hissedilmediini belirterek, bunun sonucu olarak çocuun uykusunda sktn hissederek uyanmadan refleks olarak altn slattn söyledi.

Baz altn slatan çocuklarda ise gece üretilen idrarn normalden fazla olduunun saptandn anlatan Tarkan Soygür, Gece üretilen idrarn fazla olmas durumunda mesane kapasitesi almakta ve uykuda çi yapma ihtiyac ortaya çkmaktadr. Bu durum uykunun ar olmas faktörü ile birleince, gece altn slatma ortaya çkmaktadr. diye konutu.

Soygür, tbben 5 yana kadar çocuklarn yataklarn slatmasnn direkt sorun olarak kabul edilmediini, bu yatan sonra ise ilk olarak tuvalete çkma düzeninin ve sv almnn ayarlandn söyledi.

Bu kapsamda, özellikle gece yatmadan 1 saat önce su ve sv almnn kesilmesi, yatmadan hemen önce çocuun çiini yapmas ve uyuduktan 1,5 saat sonra da tuvalete kaldrlmas gerektiini aktaran Prof. Dr. Soygür, Ayrca, gün içinde uyankken uzun süre idrar bekletilmemesi, varsa aceleci tuvalet alkanlndan vazgeçilmesi ve altta yatan kabzlk gibi sorunlarn tedavi edilmesi de süreci olumlu etkilemektedir. eklinde konutu.

Bu uygulamann yaklak 1,5 ay sürmesi gerektiini, sorununun devam etmesi halinde ikinci basamak tedaviye geçildiini anlatan Soygür, ikinci basamakta ise alarml kilot ya da ilaç tedavisinin uygulandn belirtti.

Tarkan Soygür, Bunlardan biri kilota taklan alarmlar. Bu yöntemde kilota taklan bir alarm, çocuun kilotunun slanmas halinde çalyor ve bir süre sonra çocukta artl refleks oluarak tam çi yapma saatinde uyanmas salanyor. Ancak alarm uygulamasnda aile ve çocuk uyumunun düük olmas, henüz sonuç alnmadan braklmasna yol açyor. bilgisini verdi.

laç tedavisiyle gece idrar yapmnn azaltldn anlatan Soygür, laç, gece yatmadan yarm saat önce dil altna konuluyor, kendiliinden eriyen bir ilaç olduu için su içilmesine ihtiyaç duyulmuyor. laç 3 ay kullanlyor, sonra kesilerek sonuca baklyor. Sonuç alnmadnda doz artrlarak ikinci küre balanyor. Yüzde 80 orannda iki kürde baar salanyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git