Anlık dikkatsizlikte yanıklar

Evdeki anlık dikkatsizlik hasarı ömür boyu taşınabilecek ağır yanıklara yol açabiliyor.

Haberler 22.04.2022 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaam alanlarndaki anlk bir dikkatsizlik ya da tedbirsizlik, kalc hasarlar ömür boyu tanabilecek ar yanklara yol açan kazalara sebebiyet verebiliyor.

Evde yaanabilecek kazalardan birini de yangnlar ve bunun hasar olan yanklar oluturuyor. çaydanlktan kaynar su dökülmesi, ocan altnn açk unutulmasyla mutfak gereçlerinin alev almas gibi kazalara evlerde sk rastlanyor.

Öte yandan, deodorant ve lavabo açc gibi maddelerin patlamas, mangal ve masa öminesi yakmada kullanlan jellerin alev almas ikinci-üçüncü derece yanklara, elektrik kaynakl kazalar da uzuv ve can kaybna neden olabiliyor.

- Elektrik yanklar gencecik insanlarn kayplarna yol açabiliyor

Yank Merkezi Sorumlu Hekimi ve Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Mustafa Turan, ev kazalar kaynakl yank vakalarna ilikin bilgi verdi.

Mangal, soba ve masa öminesi gibi ürünleri tututurmak için kullanlan jel yaktlarn genellikle beyaz alevli olduunu, bu nedenle yanmad düünülerek tekrar üzerine jel dökülmesiyle patlayabildiini anlatan Turan, alt açk unutulan ocaklardaki mutfak malzemelerinin de yangna sebebiyet verebildiini ifade etti.

çocuklarn üzerlerine çaydanlktaki scak suyun devrilebildiini belirten Turan, Kalc cilt hasarlarndan ömür boyu yüzünde iz kalma durumlarna kadar, ileride rekürren ameliyatlar gerektirecek ev kazalar çok sk görüyoruz. dedi.

Prof. Dr. Turan, çocuklarn açkta olan elektrik kablolarna dokunmalar ya da evde tamirat esnasnda da yankla sonuçlanan kazalar meydana gelebildiine iaret ederek, Kofralar eskiyor, balant malzemelerinde sknt oluyor, en ufak müdahalede kofra patlamas yaanyor. Hem elektrik yan hem o süreçte ani kalp durmalarndan dolay kol kesilmelerine, gencecik insanlarn kayplarna kadar gidebilecek elektrik yanklaryla karlaabiliyoruz. O yüzden yaammzda i güvenlii, evdeki cihazlarn güvenlii ve onlar uygun ekilde kullanmak çok önemli. diye konutu.

- Yank vakalarnda solunuma dikkat

Prof. Dr. Mustafa Turan, vücudun herhangi bir bölgesi yandnda, o bölgedeki reaksiyonun giderilmesi için 10-15 dakika çeme suyuna tutulmasn önerdi. Yank vakalaryla karlaanlarn ise kiinin solunumunu garantiye almalar, hzlca 112yi arayarak hastann salk kuruluuna götürülmesini salamas gerektiini aktaran Turan, kii hastaneye getirilirken de yank bölgesinin slak bandajla sarlarak reaksiyonunun azaltlmasnn öneminden bahsetti.

Özellikle tutuan kzartma yalarna su atlmamas gerektiini, bunun çok büyük reaksiyonlara yol açabileceini vurgulayan Turan, En çok önerilen, bir battaniye veya havlu slatlarak atein azaltlmas ya da yanan maddenin bir an evvel balkon veya d ortama ulatrlmaya çallmas. Tüpün kapatlmas, doal gazn kesilmesi, elektrik alterinin indirilmesi dier yanda sorunlar da engellemek açsndan çok önemli. diye konutu.

Ana Sayfaya Git