Op. Dr. Baran Celtemen, scak yaz günlerini daha hafif atlatmak ve bu dönemde salkl bir gebelik için yaplmas gereken 8 maddeyi sralad.
1. D vitaminini doal yöntemlerle al
Yaz aylar D vitaminini doal yollardan almak için en uygun zamandr. D vitamini eksiklii özellikle hamile kadnlarda gebelik ekeri, tansiyon hastal ve bakteriye bal vajinal enfeksiyon riskini artrmaktadr. 15- 30 dakika arasnda günee maruz kalmak gebelik srasnda sk görülen D vitamini eksiklii açsndan oldukça önemlidir. Ancak günee çkarken UV nlarnn yarataca zararl etkenlerden korunmak tedbirli olmak gerekmektedir.
2. Günde 8- 10 bardak su tüketin;
Scak havalarn ve güne nlarnn su kaybna neden olaca unutulmamal, günde 8 10 bardak su tüketilmelidir. Bu dönemde idrar rengi su rengine yakn olmaldr.
3. Hafif yiyecekler ile yaz rahat geçirin;
Günü mutlaka 6 öüne bölerek az ve sk yemek yemek gerekmektedir. Yaz gebeleri özellikle ya ve karbonhidrat içeren gdalardan uzak durmaldr. Bu tarz ar yiyecekler scak ile bir araya geldiinde yaz aylarnn çok daha zorlu geçmesine neden olmaktadr. Yal ve karbonhidrat arlkl yiyecekler yerine protein oran yüksek gdalar tüketilmelidir. Örnein zgara balk, zgara et ya da köfte ve tavuklu salata gibi. Yazn nimetlerinden faydalanarak özellikle mevsimin taze sebze ve meyveleriyle beslenmek çok daha salkl bir gebelik geçirmenizi salayacaktr.
4. Yaz aylarnn vazgeçilmezi meyveleri uygun miktarlarda tüketin;
Yaz aylar meyveler açsndan çok zengin bir dönemdir. Masum gibi görünse de meyveler fazla tüketildiinde eker açsndan tehlikeli olabilmektedir. Yaz aylarnda glisemik indeksi düük meyveler (eftali, ananas, yeil elma), sv içerii yüksek meyveler (kavun, karpuz vb.) 1 porsiyonu geçmeyecek ekilde tüketilmelidir. Ev yapm meyveli yourtlar, ara öünlerde ceviz, badem, fndk gibi açl geciktiricidir. Omega vitamini yönünden zengin kuruyemilerle beslenmek yazn scann etkisini ortaya çkartabilecek skntlardan korunmay salar.
5. Günein dik geldii saatlerde dar çkmay
Scak intolerans yani scaa hassasiyeti gebelerde daha fazla görülmektedir. Günün scak saatlerinde kapal ve serin ortamlarda bulunmak, günein dik geldii saat dilimlerinde dar çkmamak önemlidir. Sv tüketimi önemli olmakla beraber, terlemeyle kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için doal meyve sular, süt ve spor içecekleri tercih edilmelidir. Bunlar kas kramplarn, yorgunluu ve halsizlii gidermede faydal olacaktr.
6. En faydal yaz sporunun yüzme olduunu unutmay
Yaz aylarnda daha çok darda yaplan etkinlikler ve spor faaliyetleri tercih edilebilir. Akam saatlerinde yürüme, bisiklete binme, yüzme gibi sporlar yaplabilir. Yürürken yürüyü temposunu ayarlamak çok önemlidir. Yanmzdaki kiiyle konuabilecek ancak ark söyleyemeyecek tempoda yürüyüler yapmaya dikkat etmek gerekir. Yaz döneminde yaplabilecek en güzel spor yüzmedir. Yüzme gebelikte hem bel arlarna iyi gelmesi hem kilo kontrolü hem de normal doumu kolaylatrmas açsndan çok faydaldr. Yüzmek için mümkün ise denize girilmeli, deniz imkan yoksa hijyen kurallarna uygun havuzlar tercih edilmelidir. Yüzme vücudun s dengesini salar ve tüm vücut kaslarn çaltrmas açsndan tercih edilebilir. Egzersiz yaparken sv tüketiminin arttn göz ard etmeden sv alm ihmal edilmemelidir.
7. Yüksek riskli sporlardan uzak durun;
Gebelikte düme riski yüksek olan ve temasl sporlardan uzak durmak gerekmektedir. Basketbol, plaj voleybolu, su topu, su kaya, sörf, dal gibi sporlar bebek ve annenin sal açsndan yaplmamaldr.
8. Seyahatinizi planlarken salnz göz önünde bulundurun;
Yaz aylarnda seyahate çkmakta hiçbir saknca yoktur. Eer hava yoluyla yolculuk yaplmas planlanyorsa varis çorab kullanarak ve koridorlarda yürüyerek yolculuk geçirilebilir. Eer kara yoluyla yolculuk yaplacaksa 2 saatte bir dinlenme molas verilmeli ve 30 dakika yürüyü yaplmaldr. Arabayla yolculuklarda da varis çorab kullanlmaldr. Varis çorab, uzun süre hareketsiz kalma durumundan dolay gebelikte artan phtlamay engelleyip olas salk sorunlarndan korunmasn salar. Eer gidilecek bölge Uzak Dou, Afrika gibi bir yer ise kii doktoru ile görümeli, mutlaka gerekli alar olmaldr.