Aşılanmazsak varyantlar sürer!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner, Kovid-19'un Delta, Delta Plus ve diğer varyantlarına karşı aşılanma ve maske kullanımının önemine dikkati çekerek, "Eğer bunları yapmazsak, salgın bu tip varyantlarla devam edecek bir süreç şeklinde karşımıza çıkabilir." uyarısında bulundu.

Haberler 13.07.2021 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk kez Hindistanda ortaya çkan koronavirüsün bulacl yüksek Delta varyant ile Hint-Güney Afrika karm olarak da adlandrlan Delta Plus varyant, dünya genelinde ülkeleri alarma geçirdi.

Prof. Dr. Rahmet Güner, birçok ülke ile birlikte sayca daha düük oranda Türkiyede de görülen Delta ve Delta Plus varyantlarna ilikin AA muhabirine yapt açklamada, virüslerin çoalrken baz genlerinde mutasyon ad verilen yapsal deiikliklerin meydana gelebildiine, mutasyonlarn ana virüsten bir miktar farkllam haline de varyant ad verildiine iaret etti.

SARS-CoV-2de bugüne kadar Alfa (ngiltere), Beta (Güney Afrika), Gama (Brezilya) ve Delta (Hindistan) varyantlarnn görüldüünü, en son olarak da Delta Plusn gündeme geldiini anmsatan Güner, ilk olarak Aralk 2020de tanmlanan Delta varyantnn u anda pek çok ülkede baskn tür olmaya baladna dikkati çekti.

BULA HIZI ALFA VARYANTINA GÖRE EN AZ K KAT DAHA FAZLA

Prof. Dr. Güner, Deltann endie verici varyant olarak tanmlanmasnn sebebi, bir kere bula hz oldukça yüksek. Alfa (ngiltere) varyantna göre bula hz, en az iki kat daha fazla. Hastaneye yat oranlarnn da daha yüksek olduu tespit edildi. Daha ölümcül seyrettiine dair net bir veri olmasa da bununla ilgili endieler bulunuyor. ifadesini kulland.

Delta Plus varyantnn ise Deltaya bir mutasyon daha eklenmi format olduunu belirten Güner, her iki varyantta da alarn etkinliini düürücü bir durumun yaandn kaydetti.

Güner, Delta Plusn bulaclk oranlarnn belirlenmesiyle ilgili çalmalar devam ediyor. Bununla ilgili henüz net bir veri elde edilmi deil fakat yaynlanm baz verilere baktmzda, bula hz ve hastaneye yat oranlar bir miktar daha fazla olacak gibi duruyor. deerlendirmesinde bulundu.

NE KADAR çOK AILANIRSAK VRÜSÜN çOALMA HIZININ DURMASI DA O DERECE MÜMKÜN OLACAK

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Güner, sözlerini öyle sürdürdü:

Koronavirüs, çoalacak alan, insan bulduu için mutasyona uruyor. Bu sebeple salgnla mücadelede yapmamz gereken kiisel sorumluluklar var. Bunlardan biri a olmak dieri de maske kullanm ve kiiler aras mesafe kuralna uymaya devam etmek. Özellikle kapal alanlarda maskeden asla vazgeçmemeliyiz. Eer bunu yapmazsak salgn, bu tip varyantlarla devam edecek bir süreç eklinde karmza çkabilir.

Ne kadar çok alanrsak, mutasyonlarn gelimesinin engellenmesi, virüsün çoalma hznn durmas da o derece mümkün olacak. Bu nedenle herkes üzerine düeni yaparak asn olmal ve maske kullanmna devam etmeli.

Ana Sayfaya Git