Uzman Klinik Psikolog Pelin Su Uzun, konuyla ilgili unlar söyledi. Ayrma ve bireyselleme süreci olarak çocuun anaokuluna balad dönemde baz sorunlar görülmektedir. Anaokuluna alma sürecinde zorlanan çocuklarn ve annelerinin ortak bir kaygy paylatklar görülür. Anne, görünürde çocuu brakmak istemekle birlikte aslnda henüz onunla ban koparmaya hazr deildir. çocuu ile hiçbir ayrlk sürecine izin vermeyen anneler, aslnda çocuklarnn ayrlklara kar toleranslarnn gelimesini engellerler. Böyle yetien çocuklar, annesiz kaldklar ortamlarda zorlanrlar.
AIRI KORUMACI
Bu nedenle annenin, çocua ayrlk toleranslarnn gelitiini hissedebilecei bir alan yaratmas gerekir. Benim varlm çocuum için daha güvenli. diye düünen anneler, aslnda çocuk için hiçbir ayrlk süresine izin vermeyerek bilinç dnda çocuklarn ayrlklara hassas klmaktadrlar. Anne, her durumda çocuk için karar verip onun adna admlar atarak çocuun kendi bana karar verebilme yetisinin gelimesine engel olur ve bu çocuklar annesiz yaamakta zorlanr. Bir çocuk Ben bir bakas olmadan da yapabilirim, bir eyler becerebilirim ve ben de bir bireyim. düüncesinin temelini ilk olarak annesinin kendisine tand alan içerisinde atabilir.
ÖZGÜVEN SORUNLARI
Anne babann özgüven düzeyi, çocuklarnn özgüven sorunlarna verdikleri tepkiyi büyük ölçüde belirleyen bir faktördür. Ebeveyn kendi deerinden ve yeteneklerinden kukuluysa, çocuklarndan ar isteklerde bulunabilir; onlar ar koruma, bazen de ihmal etme eiliminde olabilir. Bu davranlar, çocuklarn da özgüven skntlarna sahip olmasyla sonuçlanr. Koruyucu anneler, çocuklarnn her ihtiyaçlarn kendileri yerine getirirler. Be yandaki çocuklarna yemek yedirir, okula giden çocuunun çantasn tar ve ödevlerini yapar. Sokakta komalarna, baka çocuklarla oynamalarna izin vermezler. Ar korunan çocuklar fazlaca baml olur ve her eylerini anneden istemeye yönelirler, kendi bana karar vermekten aciz, sormadan, danmadan bir ey yapmayan, giriim yeteneklerinden yoksun olurlar.
EL BECERLER
El becerilerini gelitiremedikleri için beceriksiz, sakar dolaysyla güvensiz olurlar. stediklerini alayarak ister, verilmezse verilene kadar alar, mzmzlanr veya ar dediim dedik, inatç olmaya yönelirler. Kendini korumay örenemedii için savunmasz, çabuk uyum gösteren, utangaç, çekingen bir kimlik gelitirmeye yönelirler veya ar otoriter, etrafn kullanan, sorumsuz ve mark kiilikler yetitirebilirler. Ar korunan çocuklarn ruhsal gelimeleri de engellenmi olduundan, büyüdüklerinde çocuksu, her eyi bekleyen, talep eden olmazsa ar kzp sinirlenen kiilikler gelitirebilirler. Okula gitmek istememe gibi durumlar bu dönemde annenin çocuktan, çocuunda anneden ayrlamamas sebebiyle ortaya çkabilir.
DEPRESYON GB
Okul reddi, çocuklarn anksiyete ve depresyon gibi duygusal sorunlar nedeni ile okula devam edememesi olarak tanmlanmaktadr. Okul reddi ve okul fobisi e anlaml olarak kullanlmamaktadr ve bu yapdaki ebeveynlerin çocuklarnda skça görülür. Unutulmamaldr ki 3-6 ya çocuklarn eitimini gerçekletiren anaokulu ve ilkokulu gibi kurumlar, annenin yokluunu giderecek bir kurum olarak deil de, annenin tek bana çocuun üzerindeki ilk yllardaki rolüne katkda bulunan ve bu rolü yaygnlatran bir kurum olarak deerlendirmek gerekir. Anaokulunu, ilkokula hazrlk olmaktan çok, ailenin dna atlan bir admdr.