Havalarn snmasyla günein zararl nlarnn kansere yol açabileceini dile getiren Ahu çiler çkm, Günein en zararl nlar UV (ultraviyole) A, B ve C olarak adlandrlyor. Ultraviyole C yeryüzüne ulamyor. Yeryüzüne ulaanlarn en zararls olan Ultraviyole B, genellikle cilt kanserinden sorumlu olan ndr. Ultraviyole A en fazla bize ulaan, beraberinde yalanmamzdan sorumlu olandr, fakat ultraviyole Bnin de kansere yapc etkisini artrr diye konutu.
KMLER RSK ALTINDA?
çkm, risk gruplarn öyle sralad:
Küçüklüünden beri güne altnda çok kalanlar, çiftçiler, balkçlar, güne altnda çok çalan insanlar, bununla birlikte açk tenli, kumral, kzl insanlar, geçmite güne yan öyküsü olmu insanlar, solaryuma çok girip çok bronzlaanlar, güne kremi kullanmak alkanl olmayan bu gruplar en fazla risk altnda olanlar. Ayn zamanda vücudunda 50den fazla beni olanlar, ailesinde cilt kanseri öyküsü olanlar da riskli gruplardr.
KRONK HASTALII OLANLAR DKKAT
Özellikle kronik hastal olanlar, yallar ve çocuklarn dikkatli olmalar konusunda uyaran çkm, Tansiyon ve diyabet gibi kronik hastal olan bireylerimiz var. Mutlaka darda olmalar gerekiyorsa gölgede olmallar, kyafetlerine dikkat etmeliler, daha çok beyaz ve pamuklu kyafetler tercih etmeliler ve apka takmalar çok önemli. Cilt kanseri geçmii olan kiiler daha geni kenarl apkalar kullanmal, sahilde oturanlar için yerden, sudan, kumdan scaklk yansd için daha dikkatli olmallar. Yal, ekerli gdalardan uzak durup bol sv tüketmeli eklinde konutu.
NASIL KORUNACAIZ?
çkm son olarak, Yaplan aratrmalara göre, ergenlie kadar, bütün ömrümüzde aldmz güne nlarnn yarsn alyoruz. Yani kii 50-60 ya arasnda zaten günee çkmyorum dese bile zaten o güne nlarn yeterince alm oluyor. Bunlarn bizim vücudumuzda birikici etkileri oluyor. Bu birikici etkilerden dolay cilt krkl ve cilt kanseri riski ortaya çkyor. O yüzden küçüklükten itibaren güne kremlerine aina olunmal ve güneten korunulmal. Saat 10.00 ile 17.00 aras mümkünse güne altnda kalmamakta fayda var. Muhakkak çkmak gerekiyorsa da güne kremi kullanlmal ve mümkün olduunca 2 saatte bir kullanm tekrarlanmal tavsiyelerinde bulundu.