Aşısız hastalarının yoğun bakımda yaşadıkları acıya şahit oluyorlar

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede 2. doz aşı oranı en düşük iller arasında yer alan Bingöl'de yoğun bakımda görev yapan sağlık çalışanları, aşı olmayan hastaların yaşadıkları acıya tanıklık ediyor.

Haberler 20.12.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BNGÖL - Türkiyede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede 2. doz a oran en düük iller arasnda yer alan Bingölde youn bakmda görev yapan salk çalanlar, a olmayan hastalarn yaadklar acya tanklk ediyor.

Kovid-19 a haritasnda turuncu kategoride yer alan kentte, alar eksik ya da olmayan hastalarn youn bakmda verdii yaam mücadelesinin en yakn tanklar, salk çalanlar.

Salgn sürecinin bandan bu yana çalma içerisinde olan youn bakm çalanlar, birçok acya ahitlik etti.

Salk çalanlar hastalarnn hayata tutunabilmesi için büyük gayret gösterse de youn bakmda çounluu oluturan asz veya alar eksik olan hastalarndan kaybettikleri de oluyor.

Bingöl Devlet Hastanesi Kovid-19 Youn Bakm Sorumlusu Uzman Dr. Sabahattin Takran, AA muhabirine, youn bakma gelen hastalarn a oranlarnn düük olduunu söyledi.

A olanlarn genellikle normal serviste tedavi gördüünü aktaran Takran, al hastalarn bu süreci hafif semptomlarla geçirdiini belirtti.

- Akcierlerini kullanamyorlar

Asz hastalarn youn bakmda ciddi bir nefes açl çektiine iaret eden Takran, öyle konutu:

Bouluyor hissiyle geliyorlar. Kovid-19 öyle bir hastalk ki akcieri ciddi anlamda etkiliyor ve hastalar nefes alamyor. Almak istedikleri halde nefes alamyorlar. Bu da hastann boulma hissine sebep oluyor. Düünün ki bu hastalarn bilinci açk, herkes gibi konuabiliyor ama suyun altndalarm gibi akcierlerini kullanamyorlar.

Bu durumda hastalara müdahalede bulunmak zorunda kaldklarn ve hastalar entübe ettiklerini dile getiren Takran, bu süre zarfnda hastalarn uyutulmas gerektiini anlatt.

Mekanik vantilatöre baladmz hastalar, bu sefer mekanik vantilatörle bouuyor. diyen Takran, Kovid-19un akcierleri çok ciddi etkilediini söyledi.

Kesinlikle a olunmas gerektiini vurgulayan Takran, A olup da youn bakma gelen hasta yok mu? Var elbet, ama asz olanlar, al olanlara göre 4 kat daha fazla hastal ar geçiriyor. ifadelerini kulland.

Takran, salk çalanlarnn bir saniye beklemeden alarn olduunu vurgulayarak, Tarihte de salgn hastalklarn yok olmas a ile olmutur. Bu salgnn dünya üzerinden azalmas veya yok olmas tamamen aya baldr. Ne bir tedavi ne bir ilaç hiçbiri bu hastal ortadan kaldrmaz, salgn hastalklarn tek çözüm yolu adr, alanmadr. deerlendirmesinde bulundu.

- Hasta resmen ölümünü hissediyor

Virüsün hastalarda birçok skntya yol açtn anlatan Takran, sözlerini öyle sürdürdü:

Ölümün her türlüsü kötüdür ama boularak ölmek, gerçekten kötü bir duygu. Burada bunu hastalarda görüyoruz. Gözümüzün içerisine bakarak ölümü hissediyor. Yani o acy hissediyor. Onun yannda mekanik vantilatöre balanmak, azndan cierlerine inen bir hortumla yaayabilmek kötü.

Bu aclara maruz kalmamak için kesinlikle a olunmas gerektiini vurgulayan Takran, Basit bir nefes darlyla, eklem arsyla geçirmek var, dier ucunda youn bakmda makineye bal, boulma hissiyle ac çekmek var. Sadece bu da deil birçok semptomu da var. Biz sadece iin solunum boyutunu konuuyoruz. Hasta buraya geliyor üzerimden dozer geçmi gibi hissediyorum diyor. diye konutu.

- çok ciddi travmalar olutu

Anestezi youn bakm hemiresi Hatice Bingöl de youn bakma aldklar her bir hastann ayr bir hikayesinin geride kaldn kaydetti.

Salgnn bir gün sona ereceini ancak yüreklerinde çok büyük aclar braktn anlatan Bingöl, Hastay buraya kabul ettiimizde en büyük korkular zaten yaknlarndan ayr olmalar. Yalvararak, bize nefes olun demeleri istedikleri tek ey. Biz onlara yardmc olmak adna evet iimizi yapyoruz tabii ama hepimiz duygusal travmalar yayoruz. ifadelerini kulland.

Kovid-19 hastalnn önemsenmesini isteyen Bingöl, ann ne kadar önemli olduunu gelen hastalarda gördüklerini anlatt.

Ann Kovid-19u yenmeleri için en büyük silah olduuna dikkati çeken Bingöl, Bu yüzden lütfen vatandalarmz duyarl olup alarn yaptrsnlar. dedi.

Ana Sayfaya Git