Astım hakkında doğru sanılan 10 yanlış!

Hava yollarında daralmayla kendini gösteren ve ataklarla seyreden ‘astım’ dünyada ve ülkemizde oldukça sık görülen bir hastalık. Öyle ki ülkemizde yaklaşık 4 milyon kişi astım hastalığıyla mücadele ediyor. Kronik bir hastalık olan astımda ataklarla gelişen nefes darlığı, kuru öksürük, göğüste baskı hissi, hırıltılı veya hışıltılı solunum gibi sorunlar kontrol altına alınamazsa yaşam kalitesi ciddi boyutlarda düşebiliyor, dahası hastanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabiliyor.

Haberler 08.04.2022 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Bülent Tutluolu, hemen her yata görülebilen astm hastalnda yaanan ataklarn aslnda doru ve düzenli tedaviyle kontrol altnda tutulabildiine dikkat çekerek, Ancak toplumda astm hakknda doru sanlan baz hatal bilgiler hastalarn tedavilerini aksatmalarna yol açabiliyor. Bu nedenle astmda takip ve tedavinin düzgün yaplabilmesi için her eyden önce hastann hastal konusunda bilgi sahibi olmas çok büyük önem tayor diyor. Peki hangi hatal düünceler astm hastalarnn hayatlarn zorlatryor? Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Bülent Tutluolu, astm hakknda toplumda doru sanlan 10 hatal bilgiyi anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

Astm ilerleyici bir hastalktr. YANLI!

Dorusu: KOAHn aksine astm hastalnn zamanla ilerleme ihtimali az oluyor. Özellikle doru ilaç kullanm ve hekimin düzenli takibiyle astm tam olarak kontrol altna alnabiliyor. Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Bülent Tutluolu, hastalarn çok az bir ksmnda inhaler ilaçlarn doru kullanmna ramen hastaln olumsuz seyir gösterebildiini vurgulayarak, bu hastalarn sk olarak azdan veya ine eklinde kortizon kullanmak zorunda kalabildiklerini söylüyor.

Astm sadece alerjik bünyeli kiilerde olur. YANLI!

Dorusu: Toplumdaki yaygn inann aksine, tüm astm hastalar alerjik bünyeye sahip deiller. Astm hastalarnn yüzde 30-40nda non-alerjik astm ad verilen alerji d etkenlere bal astm geliiyor. Bu kiilerde sk geçirilen solunum yolu enfeksiyonlar, mesleki ve çevresel zararl etkenlere maruziyet gibi etkenler nedeniyle hava yollarnda ar duyarllk meydana geliyor ve bunun sonucunda astm geliebiliyor.

Astml hastalar spor yapamazlar. YANLI!

Dorusu: Toplumda astml hastalarn spor yapamayacaklarna ve aktivitelerini kstlamak zorunda olduklarna yönelik yaygn bir inan var. Prof. Dr. Bülent Tutluolu, hastalk kontrol altna alndktan sonra astm hastalarnn her türlü sporu yapabileceklerini belirterek, öyle devam ediyor. Örnein yüzmek vücuttaki tüm kaslar çaltrd için astmda özellikle önerilen bir spordur bilgisini veriyor.

Astm sadece nefes darl yapar. YANLI!

Dorusu: Astm baz hastalarda nefes darl olmadan, sadece öksürükle seyredebiliyor. Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Bülent Tutluolu, uzayan öksürük ikayetlerinde akla öksürük varyantl astmn gelmesi gerektiini vurgulayarak, Astmn bu türünde genellikle gece uykudan uyandran ve egzersiz, sigara duman, parfüm ile yemek kokusu gibi ar kokularla art gösteren öksürük ikayeti oluyor diyor.

Astm hastalarnda sürekli nefes darl sorunu yaanr. YANLI!

Dorusu: Astmn en önemli özellii deiken hava yolu tkankl yapmasdr bilgisini veren Prof. Dr. Bülent Tutluolu, Dolaysyla astm hastalarnn sürekli nefes darl sorunu yaadna yönelik bilgi doru deildir. Bazen haftalar, hatta aylar boyunca hiçbir ikayeti olmayan astm hastasnda, genelde bir viral enfeksiyon veya fazla miktarda alerjene maruz kalma sonucu astm belirtileri gelimeye balayabiliyor. Tüm astm hastalarnn yüzde 5ini oluturan ar astmllarda sürekli nefes darl ve öksürük gibi sorunlar yaanabiliyor. Hastalarn yüzde 95inde ise belirtiler aralkl olarak görülüyor diye konuuyor.

çocukluk döneminde oluan astm hayat boyu devam eder. YANLI!

Dorusu: Astm çocukluk çanda erkeklerde, erikin dönemde ise kadnlarda daha fazla tespit edilen bir hastalk. çocukluk döneminde ortaya çkan astmda belli ya dönemlerinde ikayetler tamamen geçebiliyor. Örnein akcier geliiminin olgunlat 6-7 ya aralnda yaknmalar ortadan kalkabiliyor. Eer bu dönemden sonra ikayetler devam ederse ergenlik çandan sonra özellikle erkek çocuklarda astm ikayetlerinin tamamen düzeldii gözlemlenebiliyor.

Astm ileri yalarda görülmez. YANLI!

Dorusu: Astm genellikle çocukluk ve gençlik döneminde balyor. Ancak bu durum ileri yalarda astmn gelimeyecei anlamna gelmiyor. Astm orta ya döneminde balayabilecei gibi, 60 ya üstü popülasyonda da, ar duyarl olan bronlarn herhangi bir nedenle tetiklenmeleri sonucu balayabiliyor.

Hamilelikte astm ilac kullanlmaz. YANLI!

Dorusu: Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Bülent Tutluolu, hamilelikte astm ilaçlarnn önemli bir bölümünün kullanlabildiine dikkat çekerek, Astml hamilelerin ilaç kullanmamalar nedeniyle sürekli nefes darl sorunu yaamalar bebei strese sokabiliyor ve oksijensiz kalmasna neden olabiliyor. Bunun sonucunda düük, erken doum ve bebein yeterince geliememesi gibi ciddi sonuçlar oluabiliyor diyor. Astmda solunum yoluyla alnan gerek kortizon gerekse bron geniletici ilaçlarn hamilelik döneminde de hastann ihtiyac kadar kullanlmasnda hiçbir saknca olmadn vurgulayan Prof. Dr. Bülent Tutluolu, Eer astml hamilenin burun ikayetleri varsa, burundan kullanlan sprey kortizon ve antihistaminik damlalar soruna yol açmyorlar. Daha ar astml hamilelerde gerekirse tablete veya ine yoluyla kortizona da bavurulabiliyor diyor.

Astm tedavisinde kullanlan ilaçlar zarar veriyor. YANLI!

Dorusu: Astm tedavisinde kullanlan kortizonlu spreyler normal dozlarda kana karp, kalc bir yan etkiye neden olmuyorlar. Ses kskl ve az içinde oluan yaralar gibi yan etkilerin özellikle hastann ilacn kullandktan sonra azn suyla çalkalamad durumlarda ortaya çkabildiini söyleyen Prof. Dr. Bülent Tutluolu, Astm spreylerinde bulunabilen dier grup, bron geniletici ilaçlardr. Bu ilaçlarn da çarpnt, titreme ve kas kramplar yapma gibi yan etkileri seyrek olarak görülebiliyor. Ancak bu yan etkiler ilaçlara ksa süre ara vermeyle geçebilecei gibi devam edildii takdirde de bir süre sonra azalmaya balyor bilgisini veriyor.

klimi güzel olan yerlere gitmek astm hastaln geçirir. YANLI!

Dorusu: Kronik bir hastalk olan astm baz iklim ve hava koullarnda daha ar seyredebiliyor. Özellikle ar rutubetli, trafik ve sanayiden kaynakl olarak havas kirli bölgeler astm açsndan önemli bir sorun oluturuyor. Astm hastalarnn bir bölümünde yaknmalar bu çevresel etkenlerden uzaklaldnda bile düzeliyor. Ancak bu iyilik hali sadece hastalarn o bölgede kaldklar sürece geçerli. Hastalar hava kirlilii olan ehre geri döndüklerinde yaknmalar çok ksa sürede eski haline dönüyor.

Ana Sayfaya Git