Astımın habercisi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme ve göğüste sıkışma şikayetlerinin astımın habercisi olabileceğini belirtti.

Haberler 26.04.2022 - 01:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Göüs Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Abdullah Kansu, öksürük, nefes darl, hrltl nefes alp verme ve göüste skma ikayetlerinin astmn habercisi olabileceini belirtti.

ASTIMIN ÖZELLKLER

Astmn özellikle tekrarlayc, gece ve sabaha kar ortaya çkan, alerjen maddeler ve çevresel maruziyetlerden etkilenerek, mevsimsel bir durum olduunu belirten Kansu, viral enfeksiyonlar, polenler, psikolojik durum, temizlik maddeleri, kokular ve spreyler, ev ve iyerinde tozlu-tüylü eyalarn oluturduu ortam kirlilii, tütün ürünleri, temizlenmemi klimalar ve hava kirlilii, yemek buhar ve beslenme düzensizliklerinin astm tetikleyen faktörler olduunu ifade etti.

Kansu, özellikle ilkbahar aylarnda astm atanda art yaandn ve tedavi edilmesi gerektiini bildirdi.

NEFES DARLIINA DKKAT

Mevsim deiikliklerinde çevresel s farkllamalar dönemlerinde daha youn gözlenen viral enfeksiyon etkenlerinin astm tans alm hastalarda ataklara neden olduunun altn çizen Kansu, unlar kaydetti:

Astm ataklarna kadar gidebilen çok gürültülü klinik durumlara neden olabilir. Üst solunum yollar enfeksiyonu ikayetleriyle balayan, yaygn gribal bulgularla (burun aknts, kas ars, yaygn halsizlik) seyredebilen hatta pnömoni geliimini kolaylatran bu durumlarda astm hastalarnn mevcut klinik durumlarndan daha kötü bir hale gelebilecekleri unutulmamal ve erken dönemde göüs hastalklar tarafndan deerlendirilmelidir. Kronik hastalklarla takibi olanlarn bu dönemlerde alamalar açsndan hekimleri tarafndan yönlendirilmelidir.

ÖKSÜRÜKLER HABERC

Özellikle alerjik ikayetleri ön planda olan, alerjik rinit tans ile de takip altnda olan hasta gruplarnda bu polenler nefes darl, öksürük, haprk, gözlerde yanma-kant, burunda akntya sebep olabilir. Aaçlardan yaylan tüylü-lifli polenler, çiçek aromalar, çiçek tozlar, ot ve çimen ile temas azaltlmaldr. Havada uçuarak yaylabilen d ortamdaki bu polenlerin ev ve çalma ortamndan uzak tutulmas için havalandrmada kullanlan pencerelerde sineklik gibi bir önlemin alnmas da etkilidir. Bu dönemlerde hastalarmzn gerekli olmadkça d ortamda ve youn olarak maruz kalacaklar yeil alanlarda bulunmamalar ya da maske takmalar gerekir. Ayrca göüs hastalklar kliniklerinde yaplan alerji testleri ile hangi etkenlere kar hassasiyetlerinin olduu saptayabiliyor ve buna yönelik olarak tedavilerini de düzenleyebiliyoruz.

KLMALAR NEDEN OLABLR

Evde youn bir temizlik sonras nefes darl yaayan hastalarn olduunu belirten Kansu, çamar sular, yumuatclar, deterjanlarn yanl kullanm, çok miktarda ve kartrlarak kullanlmas ciddi bronial daralmalara hasarlara sebebiyet vererek youn bakmda takip edilen hastalar bile olabiliyor. Bu sebeple temizlik yaparken oldukça dikkatli olmalyz. deerlendirmesinde bulundu.

Kansu, alerjik ikayeti olan hastalarn hal, kilim, perde, tüylü yünlü yastk yorgan seçimine özen göstermeleri gerektiini aktararak, u ifadeleri kulland:

Ev tozu akarlar, mite-akar geliimini kolaylatracak bu tür eyalarn kullanm, temizlii haftalk ykanmas ve ütülenerek kullanlmaldr. Evde yaanlan mekanlarda sadelik, her yerde kalabalk eyalarn olmamas, çocuk odalarnda tüylü oyuncaklar ve eyalar için kapal kutularn dolaplarn olmas önemlidir. Benzer ekilde evde baklan hayvanlar kedi, köpek, ku ile temas ayn ortamda bulunmalar, tüyleri, atklar, kokular, bakm ve temizlii ile ilgilenmek de astm hastalarnn ikayetlerini artryor. Gece yatlan odada bulundurulmamalar gerekiyor.

Bakm yaplmam, filtresiz ya da filtresi düzenli deitirilmemi klimalar astm hastalar için risk oluturuyor. Bu risk alerjenler polenler kadar enfeksiyon hastalklar açsnda da tabloyu kötületirmektedir. Sadece kendi evimizde ya da iyerinde deil tatil için konakladmz otellerde tesislerde de (lejyoner hastal) karmza çkmaktadr. Bu cihazlarn, havalandrma sistemlerinin servislerce düzenli bakm ilk alnacak önlem olmaldr.

Ana Sayfaya Git