Uzman Psikolog Sena Sivri, çocuklarn zihinsel ve ruhsal geliiminde aslnda anneler kadar babalarn da önemli bir yere sahip olduuna iaret ederek, Baba ile çocuk arasnda kurulan hatal iliki çocuun hayatn olumsuz yönde etkileyebiliyor. Öyle ki cinsel kimliini gelitirmesi, dünya üzerinde kendini güvenli ve deerli hissetmesi, otorite ve snrlar kabulü, akademik baars, sosyal ilikileri ile kendilik algs üzerinde problemlere ve geliimsel aksamalara yol açabiliyor. Salkl kurulan baba - çocuk ilikisi ise tüm geliimsel, sosyal ve akademik alanlarda çocuun kendilik algsnn güçlenmesini ve salkl geliimini destekliyor diyor.
Üstelik son yllarda annelerin çalma hayatna daha fazla katlmalar, aile yaplarnda oluan deiim ile boanmalarn artmas gibi etkenler nedeniyle babalk rolü çok daha önemli bir noktaya ulat. Psikolog Sena Sivri, babann rolünün annenin hamileliiyle beraber olutuunu belirterek, Bu rolün ve kurulan ilikinin doum sonras salkl bir ekilde devam etmesinde annenin babay bu sürece dahil etmesi, ona alan tanmas ve ilikiyi desteklemesi büyük önem tayor diyor. Sivri, salkl baba-çocuk ilikisinin çocuklarn geliimi üzerinde salad 8 önemli fayday anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu!
* Duygusal geliimini destekliyor
Babasnn sevgisini gösterdii, bunu sözel ile davransal yollarla ifade ettii, sorunlarnda onu dinledii ve destekledii çocuklarn duygusal geliimleri daha salkl oluyor. Öyle ki çocuklar kendilerini güvende ve deerli hissediyorlar. Bu duygular da hayat boyu kuracaklar ilikilerin temeli için belirleyici bir rol üstleniyor.
* Zorluklarla baa çkmay kolaylatryor
Salkl baba-çocuk ilikisi çocuklarn geliim evrelerinde yaadklar zorluklarla kolay baa çkmalarn salyor. Babann destekleyici yaklam 6-12 yalar arasndaki çocukluk döneminde onlar cesaretlendirirken, ergenlik çanda duygularn rahat ifade etmelerini, problem çözme becerilerini gelitirmelerini ve negatif duygularyla baa çkmalarn kolaylatryor.
* Akademik baary artryor
Uzman Psikolog Sena Sivri, babayla kurulan salkl ilikinin çocuklarn akademik baarsn da desteklediini belirterek, Babayla salkl iliki kurulmas ve desteklenildiini bilmek onlarn özgüven ile motivasyonlarn güçlendiriyor. Ayn zamanda çocuklarn salkl bir rol model edinmelerini ve hedef koymalarn salyor. Bunlarn yan sra daha fazla çalmalarna ve motive olmalarnda etkili oluyor. Tüm bunlar da çocuklarn akademik baarlarn artryor.
* Sosyallie dair geliimini destekliyor
Baba çocuk geliiminde toplumsal normlar ve kurallar sosyallii öretmede etkili oluyor. Uzman Psikolog Sena Sivri, bu nedenle baba ile kurulan salkl iliki çocuklarn sosyal ortamlarda kendilerini daha güvenli hissetmelerini saladna iaret ederek, Ayrca çocuun daha giriken olmasna ve salkl yeni ilikiler kurmasna destek oluyor diyor.
* Cinsel kimlik ve rollerini öretiyor
Salkl baba çocuk ilikisi, çocuun kendi kimliini kefetmesi için de çok önemli. Babayla kurulan ilikide çocuun yaayaca problemlerin bu süreci zorlatrdna iaret eden Uzman Psikolog Sena Sivri, Problem yaayan çocuklar, özellikle erkek çocuklar kimlik bunalm yaayabiliyor, bu sürecin gelimesinde gecikmeler gözlenebiliyor diyor.
* Partner ilikilerinde kilit rol üstleniyor
çocuklar ilikilere dair alglarn anne-babalarnn ilikisini gözlemleyerek öreniyorlar. Rol model olarak seçtikleri ebeveynin davranlarn modelleyip buna göre kendi tutumlarn belirliyorlar. Babann anneye ilgili sevgi dolu ve destekleyici yaklamn gözlemleyen çocuklar, ileride kendi partnerlerine de benzer ekilde yaklayorlar. Aksi yönde gözlemleyen çocuklar ise ilikilerinde problemli, uzak ve kaçngan tutumlar sergileyebiliyorlar.
* Kendi babalk alglarna dair belirleyici oluyor
Kar cinsle olan iliki rollerinde olduu gibi erkek çocuklar için babalk rolünü belirlemede de babayla kurulan iliki önem tayor. Salkl baba çocuk ilikisi ilerleyen yllarda baba olmay isteme, salkl babalk algs ve davranlar gelitirme açsndan erkek çocuklarda belirleyici oluyor.
* Otorite ve snr kavramlar geliiyor
Baba çocuunu yüreklendiren ve cesaretlendiren olduu gibi ayn zamanda snr ve kural koyucudur da. Bu nedenle babayla kurulan salkl iliki çocuun hem kendi snrlarn korumasnda ve bakalarnn snrlarna duyaca saygda hem de otorite figürlerine dair baknda büyük önem tayor.