Ailelerin çocuklarndaki bu arlarn altnda önemli bir hastalk yatyor mu endiesi ile çok sk olarak doktora bavurduunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Selahattin Öztürk büyüme arlar ile ilgili merak edilenleri anlatt.
Büyüme arlarnn belirtileri nelerdir?
Büyüme arlar, çounlukla geceleri kramp eklinde, derin, rahatsz edici bir tarzda hissedilir. Bacaklar, baldrlar, bacan ön taraf arnn en çok hissedildii bölgelerdir. çounlukla iki bacakta birden görülür. Kalça, bel ve üst taraflarda nadiren görülürler.
Büyüme arlar akamüzeri balar, çounlukla bütün gece devam eder. Bazen çocuu uykusundan uyandracak kadar rahatsz eder. Sabah olduunda ar kaybolmu olur. çocuklar ardan yaknmadan gün boyunca normal aktivitelerini sürdürebilir.
Baz çocuklar büyüme arlarnn olduu dönemde ba ars ve karn ars da hissedebilirler.
Bu hastalarda topallama, eklemlerde ekil bozukluklar, fiziksel aktivite kayb ve enfeksiyon bulgular yoktur.
Arlar youn fiziksel aktivite yapld zaman artar, masaj ve dinlenmekle azalr.
Bu bulgular harici farkl bir tablo varsa, örnein çocuunuzun bir baca etkilenmi ve topallama hissediyorsa altta yatan baka bir neden olup olmad aratrlmaldr.
Büyüme ars nasl tehis edilir?
Büyüme arlarn tespit etmek için herhangi bir teste ihtiyac yoktur. Arnn skl ve zaman gibi sorularla kolayca tespit edilebilir. Ancak baz durumlarda altta yatan baka bir hastalk olup olmadn incelemek için baz laboratuvar ve röntgen testleri istenebilir.
Büyüme arsnn tedavisinde ne yaplmal?
Büyüme arlar çocuun geliimini etkilemez.
Aryan bölgeye scak su torbas koyarak veya masaj yaparak ar azaltlabilir.
Destekleyici ayakkab tabanlklar, kas germe egzersizleri ary daha az hissetmelerini salayabilir.
Scak du arlarn çoalmasn salar. çünkü scak su vücuttaki laktik asiti harekete geçirir ve bu da kaslar rahatsz eder. Bu yüzden özellikle geceleri ortaya çkan arlarn daha fazla iddetlenmemesi için, çocuklar gündüz saatlerinde banyo yaptrlmaldr.
Ayrca çocuklarn beslenmesinde yeteri kadar kalsiyum, magnezyum ve D vitamini bulunmasna özen gösterilmelidir.
Büyüme ars çeken çocuk ne zaman doktora götürülmelidir?
Büyüme arlar çocuklarn gün içerisindeki aktivitelerini etkilemezler. Aadaki durumlarda çocuklarn mutlaka bir hekime gösterilmesi gerekir:
Arlar sabah olduunda hala devam ediyorsa
çocuunuzu günlük faaliyetlerinden alkoyacak kadar iddetliyse
Arlar hep ayn noktada ise
Yaplan masaja ramen geçmiyorsa,
Ar eklemlerde ise, hassasiyet, ate, kzarklk, aksama gibi belirtiler mevcutsa
tahszlk, halsizlik, kilo kayb, yorgunluk ikayetleri varsa
Bu ikayetler varsa altta yatan nedenler (travma, eklem iltihaplanmas, vitamin D eksiklii, enfeksiyon, lösemi gibi) aratrlmaldr.