Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ’’bağış ambulans uygulaması’’ kapsamında ilk hibe, bir obez ambulansı oldu.
EMS Mobil Sistemleri A.Ş, Türkiye’de ürettiği ilk özel dizayn obez ambulansını Bakanlığa hibe etti. Ambulansı, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun’a teslim aldı.
Hastaya kolay müdahale için geniş bir iç alana sahip ambulans, özel süspansiyon sistemiyle de 350 kilogram ağırlığındaki hastaların taşınmasına imkan sağlayacak şekilde düzenlendi.
Eskişehir ve Ankara’da birer obez ambulansı bulunduğunu belirten Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Coşkun, obez ambulansı sayısını hızla artıracaklarını söyledi.
Çoşkun, Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldığını, özel donanımlı ambulanslarla ilgili tanımlamalarda ve ambulans hibesi konusunda düzenlemeler yaptıklarını hatırlatarak, ambulans sayısında 2002-2012 yılları arasında 5-6 katlık artış meydana gelmesine rağmen hizmetin kalitesini ve vakaya ulaşılabilirliği artırmak amacıyla hibelerin önünü açmak istediklerini anlattı.
Ali Coşkun, ilk hibenin obez ambulansı olmasına dikkati çekerek, şunları söyledi:
’’Gerçekten bu hastaları, hastalık durumlarında bir binanın içinden alıp bir sağlık kuruluşuna taşıyabilmek çok sorun. Bunlar çoğu kez binalardan alınırken de vinçlerle alınıyor, sedyeler taşımıyor, insanlar kaldıramıyor. O nedenle özel donanım ve yapılanma gerekiyor. Biz daha önce içeriden halatla çekim sistemini kullanıyorduk. Ancak bu ambulans obezler için özel dizayn edilmiş, özel olarak tasarlanmış. Hasta için büyük konfor.’’
Ambulans bağışı için farklı illerden ve kuruluşlardan da taleplerin geldiğini bildiren Çoşkun, ambulansların üzerine bağış yapan firmanın logosunun konulabileceğini veya istenilen ismin yazılabileceğini ifade etti.
’’Obez ambulansı sayısını artıracağız’’
Çoşkun, değişen yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak obezitenin artması nedeniyle obez ambulansı sayısını da artırmak istediklerini belirtti.
Özel dizayn edilmiş ambulansların dağıtımında, obezitenin fazla görüldüğü illere öncelik vereceklerini ifade eden Coşkun, ’’Öyle tahmin ediyorum ki çok hızlı bir şekilde, herhalde bu önümüzdeki yılı tamamlamadan ülkenin yarısına yaygınlaştırırız. Kalan zamanda da muhtemel tüm ülkeye yaygınlaştırırız diye düşünüyorum’’ şekline konuştu.
Obezitenin en fazla, gelişmişlik hızı, yiyecek tüketimi ve stres gibi faktörlerin düşünüldüğünde İstanbul’da olabileceğini dile getiren Çoşkun, ilk hibe ambulansın da İstanbul’a gönderileceğini söyledi.
EMS Acil Mobil Sistemleri Genel Müdürü Şahin de standart ambulans yapımında Türkiye’nin belirli bir kaliteyi yakaladığına dikkati çekerek, ’’Obez ambulansı olarak dizayn edilmiş ilk ambulans bu. Bir nevi tanıtım amaçlı yaptık ve bakanlığımıza hibe ettik’’ dedi.