Baklk sisteminin mümkün olduunca güçlü olmas vücudu beslemek, güçlendirmek, iyi bir uykuyla dinlendirmek ve stresten uzak durmakla mümkündür. Sürekli çevresel ajanlarla sava halinde olan metabolizmann ne kadar güçlü silah olursa o kadar dirençli olacaktr. Korona virüs ile tehdit altnda olduumuz bugünlerde güçlü bir bakln önemine dikkat çeken Diyetisyeni Berrin Yiit, beslenme önerileri sralad.
GIDALARI 2 HAFTADAN FAZLA STOKLAMAYIN
Öncelikle koruyucu olmalsnz, temas kesmelisiniz, sosyal izolasyon kurallarna dikkat etmelisiniz ve zorunda kalmadkça dar çkmamalsnz. Salk oteritelerinin önerdii gibi evinizde 2 hafta yetecek kadar gda ve ilaç bulundurmalsnz, daha fazlasn stoklamamalsnz. Bu gdalarn raf ömrünün uzun ve dayankl olmasna dikkat etmelisiniz. Kurubaklagiller, kuru yemiler, ton bal ve güvenilir konserve ürünleri bu konuda en büyük destekçimizdir.
BESLENMENZDE PROBYOTK KAYNAKLARINA YER VERN
Baklk sistemi hücrelerinin %70i barsaklarda olduu için, barsak sal bu dönemde çok daha kymetli. Tarhana, kombucha, boza, kefir, yourt gibi doal probiyotik kaynaklarna beslenmede muhakkak yer verin. Böylece hem sindirimi kolaylatrr hem de barsaklarda üretilen vitaminlerin sentezine destek olmu olursunuz.
PROTEN AçISINDAN ZENGN GIDALAR TÜKETN
Kaliteli protein kaynaklarn günlük olarak tüketmeye özen gösterin. Yumurta, hindi, balk, et, organik tavuk, kurubaklagiller, kuruyemiler muhakkak hayatnzda olsun. Her gün 1 adet yumurta tüketebilir, haftada 1 kez krmz et, haftada 2 kez nohut, kurufasulye, mercimek yemeini, çorbasn veya salatasn yapabilir, günde 1 avuç çi fndk, badem, ceviz, yer fst gibi yal tohumlar tüketebilirsiniz.
HER ÖÜNDE SEBZE YEMEYE ÖZEN GÖSTERN
Her öününde muhakkak sebzeye yer vermelisiniz. Hücresel hasara yol açabilecek vücutta serbest dolaan radikallere kar koruma salayacak antioksidanlardan zengin gdalarla beslenmelisiniz.Tabanzn yars rengarenk pimi ya da çi sebzelerden olumal. Mor lahana, turp, havuç, kereviz, brokoli, karnabahar, koyu yeil yaprakllar, lahanagiller, mantar antioksidan içerii yüksek harika sebzelerdir.
GÜNDE 2 PORSYON MEYVE TÜKETN
Meyveler, içeriinde vitamin, mineral ve antioksidanlar bulunan baklk dostu gdalardr. Bu dönemde özellikle portakal, nar, greyfurt, kivi, yaban mersini, böürtlengiller gibi turuncu ve krmz meyvelere daha çok dikkat etmelisiniz. Meyve suyu olarak içmektense meyveleri bütün halinde tüketmeye özen göstermelisiniz.
GÜNDE 2 LTRE SU TÜKETMEY UNUTMAYIN
Vücudun bakteri ve virüslerden arnmas, temizlenmesi ve canlanmas için suya ihtiyaç duyduunu unutmamalsnz. Günde 2 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Su içmek için susuzluk hissini beklememelisiniz ve suyu gün içinde eit miktarlarda tüketmelisiniz. Ayrca içine taze nane, maydanoz, limon-portakal dilimleri, karanfil, taze zencefil ekleyebilirsiniz.
GÜN çNDE Üç BÜYÜK BARDAK BTK çAYI TÜKETN
Vücut direncini artran, baklk dostu bitki çaylar bu dönemde en büyük destekçimizdir. Beyaz çay, yeil çay, hlamur, kuburnu, hatmi ve adaçay gibi bitki çaylar günde 3 kupa olacak ekilde tüketilebilirsiniz. Bitki çaylarn karanfil, tarçn ve kakule ile demleyebilirsiniz.
Yemeklerinize bolca baharat eklemeyi ihmal etmeyin. Fesleen, mercankök, zerdeçal, karabiber, pul biber, kekik ve naneyi tüm ana yemeklere, yourt, salata, çorbaya muhakkak eklemelisiniz.
HASTALIKLARA KARI DRENç OLUTURAN SOAN VE SARIMSAI HMAL ETMEYN
Yourdunuza sarmsak rendeleyebilir, çorbalarnza soan ekleyebilir, soanl yumurta yapabilir, et yemeklerini bolca sarmsakla piirebilir, frn yemeklerine daha çok soan, sarmsak dorayabilirsiniz.
GÜNDE EN AZ 30 DAKKA BR EGZERSZ YAPIN
Dier insanlarla güvenilir bir mesafede açk hava yürüyüleri veya kou yapabilirsiniz. Evdeyseniz egzersiz videolar eliinde hareketler yapabilir, dans, yoga, meditasyonlar ile rahatlayabilirsiniz.
Kendinizi stresli, akn ve korkmu hissetmeniz çok normal. Duygularnz tandnz, güvendiiniz insanlarla paylamanz, onlarla konumanz hem size hem de kar tarafa iyi gelecektir. Sosyal izolasyonu duygusal izolasyona çevirmeyin, destek olun, destek isteyin. Bu durumu pozitife çevirmek tamamen sizin elinizde. Yapmak istediiniz ama vakit bulamadnz eyleri düünmenin tam vakti. Fit tarifler denemek için mutfaa girebilir, hep ertelediiniz kitab okuyabilir, gardrobunuzu boaltabilir, çocuklarnzla kaliteli vakit geçirebilirsiniz.
Bilgileri güvenilir kaynaktan aldnza emin olmalsnz. Tüm bilgileri okurken veya izlerken uzmanndan aldnz teyit etmelisiniz, mantk çerçevesinde düünmelisiniz ve ondan sonra uygulamalsnz.
BUNLARI YAPMAYIN!
Düük kalorili diyetlerle beslenmeyin. Yüksek kalorili beslenip, kilo almayn. arküteri ve fazla yal etleri tüketmeyin. Kzartmalardan uzak durun. Basit eker, makarna, pirinç, hamur ileri ve eker içiren içeceklerden kaçnn. Cips, çikolata, bisküvi gibi paketli gdalar tüketmeyin. Alkolde arya kaçmayn. Sigara içmeyin. Ev içinde bile olsanz hareketsiz kalmayn. Uzun süre ayn pozisyonda oturmayn. Günde 6 saatten az ve kalitesiz uyumayn. Endielendiriyorsa çok fazla haber okumayn.
DRENç ARTIRICI çAY TARF
1 tutam hlamur
1 tatl ka yeil veya beyaz çay
1 tatl ka mürver çiçei
3 adet karanfil
1/2 adet dilimlenmi limon
Yapl Tüm malzemeler kaynam suya eklenir, 5 dakika demlendikten sonra gün içinde 4-5 fincan olacak ekilde tüketilebilir.