Yaz scaklaryla birlikte scak havaya bal salk sorunlar da meydana geliyor. nsan vücudu scak havadan gelen zararlar telafi etmek amac ile kendini terleyerek korumaya çalr, fakat baz durumlarda bu terleme refleksi yeterli gelmeyebilir ve salk sorunlar ortaya çkar.
Göüs Hastalklar Uzman Dr. Hiam Alahdab, Uygun olmayan klima kullanm ve yetersiz klima bakm ve temizlii baz hastalklar ve yaknmalar beraberinde getiriyor açklamasnda bulundu.
Scaa bal salk sorunlarnn temel nedeninin vücudun ar sv ve mineral kaybndan kaynaklandn belirten Göüs Hastalklar Uzman Dr. Hiam Alahdab Ar sv kaybndan dolay susuz kalan vücutta, ba ars halsizlik, az kuruluu, ba dönmesi dengesizlik ve mide bulants olabilir. Daha ileri aamalarda kan basnc dümesi, yüksek ate, baygnlk ve bilinç kayb ile giden ok durumu geliebilir. Bu tür zararlar görmeye daha çok yatkn olan küçük çocuklar yal insanlar ve kronik hastal olanlarla obez kiiler. Scaktan korunmann yollar basit ve herkesin bildii yöntemlerle yaplr. Basitçe ar scak ortamlardan kaçnmak, yeterli miktarda sv ve ar terleme varsa mineral tüketmek, mümkün olduunca ve özellikle ölen saatlerinde dar çkmamak, dar çklyorsa uygun kyafetleri giymek ve güneten korunmak gerekir. Ar scak havalarda sv tüketirken özellikle ekerli içeceklerden kaçnmak gerekir. Scaktan korunmann en önemli yöntemi olan klimalar kullanrken bilinçli kullanmak gerekir dedi.
Hastalarn ikayetlerinde art, salkl bireylerde yeni hastalklar meydana gelebilir
Klimalarn bata solunum ile ilgili müzmin veya tekrarlayan hastalklar olan hastalarn ikayetlerinde art, hastalklarnda alevlenme veya tamamen salkl bireylerde yeni hastalklarn ortaya çkmasna neden olabileceini vurgulayan Alahdab Düzenli bakm yaplmayan klimalar ve soutma sistemleri yüzümden küf mantarlarn, bakterilerin ve tozlarn birikmesine bal olarak ani ve müzmin alerjik hastalklar ortaya çkabilir, astm, alerjik nezle ve nadir de olsa ani veya sinsi alerjik zatürree görülebilir. Bu uygun olmayan havann solunmasndan kaynaklanan hastalklar karmza gribal enfeksiyon benzeri (ate, ba ve kas arlar, halsizlik) yaknmalarla çkabilir. Sonrasnda nefes darl öksürük, balgam yaknmalarna kadar ilerleyebilir. Ani alerjik hastalklar ve nadir olan alerjik zatürree dnda, gene nadir olan müzmin alerjik zatürree daha sinsi ve uzun süren giderek artan halsizlik, nefes darl skma hissi, öksürük gibi yaknmalarla ortaya çkabilir. Astm, alerjik nezlesi veya kronik broniti olan hastalarn yaknmalarnda art gözlemlenebilir veya kontrol altnda olan hastaln kontrol dna çkmas söz konusu olabilir. Alerjik hastalklar dnda, baz viral ve bakteriyel hastalklarn özellikle uygun bakm yaplmayan veya eskiyen klimalar ve merkezi soutma sistemlerinden bulaabilecei rapor ediliyor. Klimalarn neden olduu bu hastalklarn önlenmesinde, klimalarn bakmlar ve temizliklerinin düzenli yaplmas önemlidir eklinde konutu.
Klima derecelerini birden düürmeyin
Ar scak ortamdan hzl bir ekilde ar souk ortama geçmek baz hastalklarn riskini ciddi anlamda arttrdn söyleyen Göüs Hastalklar Uzman Dr. Hiam Alahdab Klimalarn belirli zaman aralklarnda yava yava ssn düürerek kullanlmas gerekir. Klimalarn bilinçsiz kullanlmas, üst solunum yolu hastalklar ile yüz felci ve burun kanamalarna yol açabilir. Bir an önce serinlemek isteyen scaklardan bunalanlar klimalarnn ayarn birden en souk konuma getiriyorlar. Oysa, klimalar belirli zaman aralklarnda yava yava soutularak kullanlmal. Böylece vücudun s deiikliine adaptasyonuna izin verilir. Örnein darda scaklk 35 derece ise klima çaltrlacak ortamda scaklk, 5`er derece düürülmeli ve son olarak 25 derecede sabitlenmeli. Klima kullanrken üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren, kronik solunum hastal olan kiiler ile tüm çocuk ve yallarn özel özen göstermeleri gerekir. Klimalarn yanl kullanm sinüzit rahatszl olan kiilerde göz dibi iltihaplar, beyin iltihab, akcier problemlerine, orta kulak rahatszl geçirmi kiilerde yüz felci, denge iitme sorunlar, tonsilit gibi problemlerin olmasna yardmc olabilir dedi.
Hava kirlilii yüksek olan günlerde kapal mekanlar tercih edilmeli
Ani souun ayn zamanda adale tutulmalarna da neden olabileceine dikkat çeken Alahdab Ar scak havalarda kirli buharlar ve oluan ozonun saatlerce asl kald biliniyor. Hava kirlilii özellikle öleden sonraki saatlerde artabilir ve özellikle kronik akcier hastal olanlarda, çocuklarda ve yallarda salk sorunlarn tetikleyebilir. Hava kirlilik oran yüksek olan günlerde kapal mekanlarn tercih edilmesi özellikle risk altnda olan insanlar için uygun bir davran olur. Scakta kalmamas gereken hastalarn ise gölge ve esintili bir meknda olmalar yeterlidir. Klima her zaman art deil. Klima kullanlacaksa, klimalar bilinçli kullanmak ve bakmlarn düzenli yaptrmak, eskidiyse yenilemek gerekir diyerek klima kullanmna ilikin ipuçlar verdi.