Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü Dr. Ör. Üyesi Nicer Korkut Bçak, Vertigo yani ba dönmesi ciddi hastalklarn habercisi olabilir. Her ba dönmesi iç kulak kristallerinden kaynaklanmayabilir. Ba dönmesi ikayetiniz varsa sadece Kulak Burun Boaz deil Nöroloji Bölümüne de bavurmalsnz. ifadesini kulland.
Medipolden yaplan açklamada deerlendirmelerine yer verilen Bçak, vertigonun bilinenin aksine bir hastalk deil sadece bir belirti olduuna dikkat çekti.
Bçak, vertigo tedavisine ilikin internette var olan bu bilgiler hakknda Bu bilgilerde BPPV yani iç kulak kristallerinde kayma olarak bilinen ile ilikili bir durumdan genelde bahsedilir. BPPV tedavisi hekim odasnda muayene masasnda hemen düzeltilebilen ve sonuçlar çok yüz güldürücü Epley manevras ile yaplr. KBB uzmanlarnn yan sra bu konuda eitim alm olan deneyimli nöroloji uzmanlar tarafndan da yaplr. ifadelerini kulland.
Migrende de vertigo yaayabilirsiniz
Vertigonun farkl hastalklarn belirtisi olabileceini ve migrende de vertigo yaanabileceini vurgulayan Bçak, sözlerini u ekilde sürdürdü:
Vertigo denilince hemen akla iç kulak kristallerinin kaymas olarak bilinen bening paroksismal pozisyonel vertigo geliyor. Pek çok hastada iç kulak patolojileri vertigoya neden olsa da vertigo (ba dönmesi) beyin ve sinir hastalklar ile ilgili pekçok hastalkta karlatmz bir durumdur. Mesela toplumda çok sk görülen migren bile vertigo olabilir. Bu durum migrenöz vertigo (vestibüler migren) olarak adlandrlr. Bunun yan sra MS (Multiple Skleroz), özellikle beyin sap ve beyincik bata olmak üzere beyin damar tkanklklar veya beyin kanamas durumlarnda da vertigo görülebilir. Yine bu bölgelerde bata olmak üzere beyin ve beyincikte yer kaplayc tümör, kist veya damarsal patolojiler de vertigo yapabilir.
Bçak, sadece ba dönmesi ve bulant varsa bu durumun daha çok iç kulak kristalleri ile ilgili olabileceini ifade ederek, O anda ani hareketlerden kaçnlmas buradaki en önemli uyarmzdr. çünkü hastalk hareketle tetiklenebilir. Ancak ba dönmesi yan sra görme bozukluu, vücudun bir tarafnda uyuma, güçsüzlük, konuma veya anlama bozukluu, yüzde asimetri gibi ek ikayetler de varsa inme açsndan temkinli olunmal ve hemen 112 aranmaldr. deerlendirmesinde bulundu.