Baskı gören çocuk tırnak yiyor

Çocuklarda sıklıkla rastlanan ve yaygın bir şekilde görülen tırnak yeme, birçok durumla beraber ortaya çıkıyor. Kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görülen tırnak yeme, ergenlik döneminde artış gösterebiliyor. Her iki ergenden birinin tırnaklarını yediği görülüyor. Uzmanlara göre fiziksel ceza uygulayan ebeveynlerin çocuklarında sıklıkla görülen tırnak yeme, stresle başa çıkma yöntemi olarak gelişiyor.

Haberler 15.03.2018 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Gökçe Cömert, çocuklarda trnak yeme davranyla ilgili önemli noktalara dikkat çekti.

Okulda yaanan sorunlar, akademik baar ile ilgili kayglar, ev ortamndaki gerginlik ve huzursuzluklar, karde kskançl, korkular, göç gibi genel olarak ar stresör karsnda çocuun hissettii gerginliin yansmas olduunu belirten Cömert, unlar söyledi:

Fiziksel cezaya maruz kalan çocuk daha sk trnak yiyor

Trnak yeme davran baka hiç bir psikolojik hastala elik etmeyebilecei gibi, dikkat eksiklii ve hiperaktivite bozukluu, tik bozukluu, anksiyete, travma bozukluu gibi psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülme olasl yüksektir. Yaplan aratrmalar trnak yiyen çocuklarda tik bozukluunun görülme riskinin trnak yemeyenlere göre 8.1 kat fazla olduunu ortaya koymaktadr. Bu davran beklenildii üzere fiziksel ceza uygulayan ebeveynlerin çocuklarnda daha sk görülmektedir. Ebeveynlerinden bask gören, eletirilen çocuk kar kald stres ile trnaklarn yiyerek ba edebilmektedir. Cinsel istismara uram çocuklarda da en sk görülen davranlarn banda trnak yeme gelmektedir. Ailelerin bu konuda duyarl ve tedbirli olmalar gerekmektedir.

Kz çocuklarnda daha sk görülüyor

çocuklarda sklkla rastlanan bir durum olan trnak yeme davrannn genellikle 3-4 yalarnda balayp ergenlik dönemine doru artma eilimi gösterdiini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Cömert, Ergenlik döneminde her iki ergenden birinin trnaklarn yedii görülmektedir. Bu oran yetikinlik döneminde azalmaktadr. Yaplan aratrmalar kz çocuklarnda erkek çocuklarna oranla trnak yeme davrannn daha sk görüldüünü ortaya koymaktadr eklinde konutu.

Azarlamak ve eletirmek yeterli olmuyor

3-4 yalarnda çocuklarn trnak yeme davranlar ebeveynler tarafndan görmezden gelinebilir ancak bu davran devam ediyorsa altnda yatan nedenler acilen aratrlmaldr diyen Gökçe Cömert, Bu konuda aileler uzmanlara bavurmaldrlar. Gerektii durumlarda uzmanlar medikal tedavi uygulayabilmektedirler. Azarlamak, eletirmek, barmak ve bask kurmak gibi tutumlarn olumlu sonuçlar dourmad göz önünde bulundurularak, ebeveynlerin tutumlarn deitirmeleri gerekmektedir uyarsnda bulundu.

Dikkatin yönünü deitirmek etkili yöntemlerden

çocuun dikkatini baka bir yöne çekmenin trnak yeme davrannn azalmasnda etkili olan yöntemlerden bir tanesi olduunu söyleyen Gökçe Cömert, çocuklarn korkuya sebep olan film ve oyunlardan uzak tutulmas gerektiinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git