Ahmet DEMR
DYARBAKIR-Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Suna Yapal bu nedenle Ramazan Bayramnda mide ars, yemek borusunda yanma, mide içeriinin yemek borusuna gelme hissi, mide ekimesi ve hazmszlk yaknmasnda mutlaka hekime bavurulmas gerektii uyarsnda bulunuyor. Peki bayramda hangi hatal alkanlklarmz midemize zarar veriyor? Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Suna Yapal, Ramazan Bayramnda mide saln olumsuz etkileyen 10 önemli hatal alkanlmz anlatt bu hatalar önlemeye yönelik önerilerini özetledi.
Hata: Kahvaltda kzartma ve hamur iine yüklenmek
Dorusu: Uzun süren açlk ve susuzluun ardndan bayram kahvaltsnda canmzn istedii her eyi tüketmekte saknca görmeyebiliyor, hamur iinden kzartmaya kadar pek çok yemee yüklenebiliyoruz. Ancak kahvaltda kzartma ve hamur ilerini abartmak, özellikle reflü, peptik ülser ve gastrit yaknmalarn tetikleyebiliyor. Bunun sonucunda; mideden yemek borusuna doru yanma hissi, mide içeriinin aza kadar gelmesi ya da azda ac su hissi, mide ars ve hazmszlk gibi yaknmalar geliebiliyor. Kahvaltda ar yemekler yerine; halanm yumurta ya da sebzeli omlet, peynir, yourt, tam tahl ekmei, domates ve salatalk gibi gdalar tüketin.
Hata: Öün saatlerini düzenlememek
Dorusu: Ramazan boyunca deien öün saatlerinizi tekrar düzenlemeniz de mide salnz için çok önemli. çünkü öün saatlerinin düzensiz olmas kan ekeri ve insülin salglanmasnda bozukluklara, bunun sonucunda da sk ackmaya yol açabiliyor. Bu nedenle küçük porsiyonlar halinde günde üç ana öünle beslenmeye özen gösterin diyen Doç. Dr. Suna Yapal, önerilerini öyle sralyor: Öle ve akam yemeinde çorba, salata, sebze yemei ve proteinli besinler tüketin. Protein kayna olarak et, tavuk, balk ya da baklagiller seçin. Ayrca ara öün olarak badem, ceviz, meyve ve yourt gibi ara öünler tüketmeniz, ana öünlerde besinleri büyük porsiyon olarak yemenizi önleyecektir.
Hata: Akam yemeini geç saatlere brakmak
Dorusu: Bayramlarda en sk rastlanan mide sorunlarndan biri reflü hastal, yani mide asidinin ya da içeriinin yemek borusuna doru kaç oluyor. Hamur ii, tatllar ve çikolatann çok tüketilmesinin yan sra geç saatlerde tüketilen yiyecekler de reflüyü tetikliyor. Bunun sonucunda da mideden yemek borusuna doru yanma, besinlerin aza geri gelme hissi, mide ars ve hazmszlk gibi yaknmalar artyor. Dolaysyla akam yemeini geç saatlere brakmayn, ar yemek yemeyin ve yemekten en az 3 saat sonraya kadar uzanmamaya dikkat edin.
Hata: Tatllar abartmak
Dorusu: Bayramda bolca tüketilen yüksek karbonhidrat içeriine sahip tatllar sindirim sistemi problemlerine yol açabiliyor, kan ekeri kontrolünü bozabiliyor. Bu nedenle tatllar akam yemei sonras geç saatlere brakmamal, küçük porsiyonlar halinde tüketmeli ve günde bir porsiyonu amamalsnz.
Hata: Yetersiz su içmek
Dorusu: Ramazanda vücudun su dengesindeki deiikler scaklarn artt bayram günlerinde de devam ediyor. Bayramda yetersiz su tüketimi sindirim sistemi, dolam sistemi ve böbreklerde sorunlara neden olabiliyor, baklk sistemini olumsuz etkileyebiliyor ve kilo almna yol açabiliyor. Bayram salkl geçirmek için günde en az 2 litre su tüketmeyi asla ihmal etmeyin.
Hata: Scak çay aç karnna içmek
Dorusu: Ar çay ve kahve tüketimi çarpnt ile tansiyonun yükselmesine neden olabildii gibi, vücudun su kaybn arttryor, ayrca reflü yaknmalarn tetikleyebiliyor. Dikkat etmeniz gereken bir baka nokta da çay ve kahve ikilisini çok scak içmemek olmal! Scak yiyecek ve içecekler yemek borusunda hasara yol açarak yemek borusu kanseri için risk oluturuyor. çok scak olarak, aç karnna tüketilmesi reflüyü de tetikliyor. uyarsnda bulunan Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Suna Yapal, öyle devam ediyor: Ayrca çay ile kahveyi çok fazla içiyor ve içine eker katyorsanz, sadece bu ikisinin tüketimiyle günlük eker ve kalori almnz artacak, bunun sonucunda da kan eker kontrolünüz bozulacaktr. Ar ekerli yiyecek ve içecekler ayrca hazmszlk, gaz ve ikinlik gibi sorunlara da neden olabiliyor.
Hata: erbetli tatllar tercih etmek
Dorusu: Bayram sofralarnda vazgeçemediimiz, ancak karbonhidrat içerii oldukça yüksek olan baklava, revani ve kadayf gibi ar ekerli, erbetli tatllar hazmszla yol açabiliyor, çikolata da reflüyü tetikleyebiliyor. Daha da kötüsü kalp hastalarnda kalp krizini tetikleyebiliyor, diyabet hastalarnda kan ekerinin çok yükselmesine neden olabiliyor. erbetli tatllar mümkün olduunca tadmlk tüketmeli, sütlü hafif tatllar tercih etmelisiniz.
Hata: Sofray fast-food tarz besinlerle donatmak
Dorusu: Kzartmalar, fast-food tarz beslenme ve ilenmi gdalar reflü hastalna davetiye çkaryor. Kzartlm besinler yerine; zgara, halama ya da buulama usulüyle hazrlanm besinler tüketmeye özen gösterin.
Hata: Gazl içecekler tüketmek
Dorusu: Midemizi rahatlataca düüncesiyle gazl içecekler, özellikle de yemek sonrasnda soda içmek, bayramda sk yaptmz hatalardan. çünkü ekerli, gazl içecekler kan ekerini yükseltiyor, ayrca ikinlie yol açabiliyor.
Hata: Hareketsiz kalmak
Dorusu: Düzenli egzersiz yapmak metabolizmay hzlandryor, kan ekeri ve kolesterolü düzenliyor, sindirimi kolaylatryor. Salkl yaamn olmazsa olmaz fiziksel aktiviteye bayram süresince de devam edin. Bu bayramda darya çkamasak da evde 15-20 dakika yürümeyi ihmal etmeyin.