Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Alpaslan Tanolu, Kurban Bayramnda, beslenme düzeninde büyük deiiklik yaandn belirterek, Bayramda, salkl bireylerin yan sra kilo fazlal olan, yüksek tansiyon, kalp-damar, diyabet, kronik böbrek yetmezlii, mide-barsak ve gut gibi hastalklarla mücadele eden bireyler de salkl ve dengeli beslenmeye çok daha fazla dikkat etmek zorunda. dedi.
Tanolu, Kurban Bayramnda, kurbanlklarn hijyenik ortamlarda kesilmesinin insan sal açsndan son derece önemli olduunu aktard.
Tanolu, hijyenik olmayan koullarda kesilmi etlerin tüketilmesinin hastalklara davetiye çkardn anlatarak, Bu nedenle kurbanlklar hijyenik ortamlarda, ehil kimselerce kesilmeli, sonrasnda kurban etleri buzdolabnda saklanmal, tüketilecei zamansa mutlaka iyi piirilmelidir. diye konutu.
Kurban Bayramnda, beslenme düzeninde büyük deiiklik yaandna iaret eden Tanolu, çeitli türdeki tatl ve ekerlemelerin yan sra fazla miktarda et ve sakatat tüketilmesi nedeniyle dengeli beslenme önerileri gözard edilebiliyor. Bayramda, salkl bireylerin yan sra kilo fazlal olan, yüksek tansiyon, kalp-damar, diyabet, kronik böbrek yetmezlii, mide-barsak ve gut gibi hastalklarla mücadele eden bireyler de salkl ve dengeli beslenmeye çok daha fazla dikkat etmek zorunda. ifadelerini kulland.
Doç. Dr. Tanolu, çi veya iyi piirilmeden tüketilen etlerin oluturduu salk sorunlarna ilikin u bilgileri verdi:
çi veya iyi piirilmeden tüketilen etler, barsaklarda hastalk yapc mikroorganizmalarn ve çeitli parazitlerin yerlemesine neden olabilmektedir. Bu nedenle salkl bireylerin yan sra riskli durumlara sebep olabileceinden hamileler, yallar, çocuklar ve kronik hastal olanlar etleri iyi piirmeden tüketmemelidir. Öte yandan, yeni kesilmi etin dinlendirilmeden tüketilmesinin, sindirim güçlüü ve hazmszlk gibi ikayetlere yol açabilecei unutulmamaldr. Bu rahatszlklarn önüne geçebilmek için etin üzerindeki görünen ya dokusu mümkün olduunca temizlendikten sonra etler buzdolabnda yaklak 24-48 saat dinlendirilmelidir. Ayrca ete piirme evresinde ekstra ya eklenmemelidir.
- Eti çözdürüp tekrar dondurmayn
Kolayca bozulabilme riski olan etin bir kerede tüketilebilecek miktarnn buzdolabna yerletirilmesi gerektiine dikkati çeken Alpaslan Tanolu, Buzlanm etin soutucu dna çkarlp, scak havada oda ssnda uzun süre bekletilmesi halinde çeitli mikroorganizmalarn üremesine neden olunabilecei aklda tutulmaldr. Ayrca etlerin çözdürülmesinden sonra asla tekrar dondurulmamas gerekmektedir. dedi.
Tanolu, eti yada kzartma yerine halama veya frnda piirerek tüketilmesi gerektiini belirterek, u önerilerde bulundu:
Izgara yaplacaksa et ve s kayna arasndaki mesafe, ette kömürleme ve yanma olmayacak ekilde ayarlanmaldr. Tüketilen et ve sakatat miktaryla birlikte tuz kullanmnn artmas özellikle yüksek tansiyon, kalp, diyabet ve kronik böbrek yetmezlii hastalar için büyük risk tamaktadr.
a içerii fazla olan erbetli tatllarn tüketilmesi diyabet ve hiperlipidemi-kolesterol yükseklii olan hastalar için büyük sorun tekil edecektir. Bu hastalar, baklava, kadayf gibi erbetli tatllardan ziyade sütlü tatllar tercih etmelidir.
Kalp, tansiyon, diyabet hastalar, bayram süresince ilaçlarn düzenli kullanmal, salkl yaamn temel kurallarndan biri olan fiziksel aktivitelerini artrmaya dikkat etmeli, kan basnc seviyelerini ve kan glukoz düzeyini olumlu yönde etkilemesi nedeniyle mümkün olduunca yürüyü yapmaya gayret etmelidir.
Kesilmi kurban etlerinin sakatat ksmlar, kolesterol ve doymu ya bakmndan oldukça zengindir. Bu nedenle kilo fazlal olanlar, yüksek tansiyon ve kalp hastalaryla diyabetlilerin bu ürünleri tüketmesi uygun deildir. Bu hastalarn, etin daha az yal veya yasz ksmlarn tüketmesini tavsiye etmekteyiz.
- Asitli içecekler suyun yerini tutmaz
Gastroenteroloji Uzman Alpaslan Tanolu, et içeren gdalar tüketirken, yannda salata veya zeytinyal sebze yemekleri bulundurmann salk açsndan oldukça yararl olduuna iaret ederek, ekmek ve unlu besinlerin de tüketimine dikkat edilmesi, tam buday ve çavdar ekmeinin tercih edilmesi gerektiini anlatt.
Ekmek tüketmek arzu edilmiyorsa bunlarn yerine çorba, bulgur pilav veya tam buday unlu makarna gibi sindirimi daha kolay olan karbonhidrat grubu gdalarn da tercih edilebileceini aktaran Tanolu, unlar kaydetti:
Bayram sürecinde, özellikle kronik hastal olanlar ve ilaç kullananlar, uzun süre aç kalmamaya özen göstermelidir. 3-4 saatten uzun süren açlklarda kan ekeri düer, scak havann da etkisiyle tansiyonda düüklük görülebilir. Halsizlik ve ba arlar görülür. Bunlarn önlenmesi için az ve sk ancak dengeli ve salkl beslenmeye özen gösterilmelidir. Bayramda, gazl, asitli ve eker içerii yüksek içeceklerin tüketimi artt gibi çay ve kahve türevleri de bol miktarda tüketilmektedir. Bu içecekler, yüksek tansiyon, kalp-damar rahatszl olan hastalarla, diyabet, kronik böbrek yetmezlii yaayanlarn saln tehdit ettii gibi günde salmz için tüketmemiz gereken 8-10 bardak suyun da yerini tutmamaktadr.