Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Binnur imek Yal etlerin doymu ya ve kolesterol içerii daha yüksek olduundan kalp-damar hastal, diyabet, hipertansiyonu olanlar da Kurban Bayramnda, yasz ya da az yal etleri tercih etmelidir. Kstl miktarlarda et tüketmeli, arya kaçmamaldr diyor. Doç. Dr. Binnur imek bayram rahat geçirmenin püf noktalarn anlatt.
Kurban eti yenmeden önce kahvalt yaplmaldr.
Kurban Bayram sabahnda mutlaka hafif bir kahvalt yaplmaldr. Aç karna sindirimi zor olan etin tüketimi midede hazmszlk ve ar ikayetlerine yol açabilir.
Gazl içecekler tüketmekten kaçnn.
Her zaman olduu gibi en salkl içeceimiz su. Hazmmz kolaylatrr, tokluk hissimizi arttrabilir. Bayram ikramlarn vazgeçilmezi olan kahve ve çay gibi youn kafein içeren içeceklerden mümkün olduunca kaçnlmaldr. Eer reddedemiyor veya vazgeçemiyorsak, açk çay ve düük kafeinli kahve tüketmeliyiz. Hazr merubatlar, gazl içecekler ve soda içmek, -sanldnn aksine- hazm kolaylatrmaz, tuz yükü ve gereksiz eker kayna oluturan içeceklerdir. Et ve et yenmekleriyle en iyi uyum salayacak içecekler su ve ayrandr.
Reflüyü kolaylatran besinler
Skça görülen ve sorun oluturabilen reflüden korunmak için katk maddesi bol olan gdalar, kzartmalar ve yal besinlerin tüketiminden uzak durmalyz. çünkü öncesinde hiç reflü ikayeti veya hastal olmayan insanlarda bile reflü meydana getirebilir. Öncesinde bilinen reflü hastal olanlar mutlaka doktorlarnn önerdii asit azaltc ilaçlar kullanmaya devam etmeliler.
kramlarda sunulan tatllar
Bayram ikramlarnn en önemlilerinden biri de baklava, revani, kadayf, tulumba tatls gibi geleneksel erbetli tatllardr. Buna bir de et eklenince, ikram taba sindirimi son derece zor olan gdalarla dolmaktadr. Karbonhidrat ve ya içerii çok yüksek ve kukusuz lezzeti de vazgeçilmez olan bu besinlerin her misafirlikte bolca tüketilmesi sonucu hem ciddi kilo alm hem de reflü ve hazmszlk ikayetlerimizin artmasyla sonuçlanacaktr. Bu nedenle 4-5 farkl ziyarette tükettiimiz miktarn bir porsiyonu geçmemesine özen göstermeliyiz.
Frn yemeklerini tercih edin.
kramlarda yenilen et ve tatllar düzensiz beslenmeye veya öün atlamaya sebep olmamaldr. Günlük 3 ana öünümüzü aksatmamalyz. Piirme usulümüz de sebze ve etlerin kendi suyu ve az miktarda ya kullanlarak yaplan tencere yemekleri veya frn yemekleri eklinde olmaldr. Kzartma ve zgaralar tercih etmemeliyiz.
Ziyaretlere yürüyerek gidin, ikramlar yava ve ölçülü yiyin.
Her ziyaretimizi mümkün olduunca uzun tutmal, ikramlar yava ve ölçülü yemeliyiz. Aldmz kalorilerin hiç olmazsa bir ksmn tüketmek için mümkün olduunca yürüyerek gitmeyi tercih etmeliyiz. Bu küçük yürüme egzersizi ayn zamanda barsak sistemimizi de düzene sokmakta ve sindirimimizi kolaylatrmaktadr.
Glisemik indeksi düük gdalar tüketin.
Glisemik indeks; karbonhidratlarn kan ekeri üzerinde yaratt etkidir. Daha hzl kana karp kan ekerini yükselten karbonhidratlarn glisemik indeksi yüksektir. Glisemik indeksi ne kadar düük olursa, o kadar uzun sürede tüketilen besin kana karp kandaki eker orann çok daha seviyeli bir ekilde yükseltir. Sindirim sistemimizi de çok yormazlar. Bu nedenle de glisemik indeksi düük olan baklagiller, bulgur, ehriye, sebzeler, süt ve yourt gibi besinlere ana öünlerimizde skça yer vermeliyiz.
Yemek sonras erkenden yatmayn.
Gün boyu ziyaretlerde bulunup yorulduumuzda, eve dönüte yemei takiben hemen yatmak ihtiyac içerisinde olabiliriz. Bu nedenle akam yemeini takiben 2-2.5 saat içerisinde yatmamal, gerekirse rahat bir koltukta biraz zaman geçirmeliyiz. Aksi halde gece reflüleri de kaçnlmaz olacaktr.
Hazmszl kalp hastal ile kartrabileceinizi unutmayn. Hzl yenilen ve ar bir öün sonras besinlerin midede öütülmesi zorlar ve mide boalmas da yavalar. Bu durumda gösün hemen arkasnda dolgunluk ve bask hissi, skma ar veya spazm ile sonuçlanabilir ve kalp krizi ile sanlarak acil poliklinik bavurularna sebep olabilir. Oysaki hazmszlktan kaynaklanan yaknmalarnz biraz yürüyüle salanacak hafif egzersizle gerileyecekken, kalp kaynakl bir ar eforla artacaktr. Bu nedenle hemen panik olmayn
Mide ikayetlerinizi önemseyin.
Daha önceden olmayan ve yeni balayp devam eden tüm mide ikayetlerinizi önemseyiniz ve devam halinde mutlaka bir gastroenteroloji uzmanna bavurun.