Bebeklerde beslenme eklinin deerlendirildiini, beslenme hatalar olabileceini söyleyen çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Nermin Tansu Anneler özellikle bebeklerin beslenmesini desteklemek ve sabaha kadar uyumalarn salamak için yatmadan önce veya uykuda bebelerini beslerler. Ancak bu reflüyü artrr. Bu nedenle yaplmamaldr. Özellikle reflüsü olan bebekler ve çocuklar son öününden iki saat sonra yatrlmaldr diyor. Doç. Dr. Nermin Tansu reflüsü olan bebekler için annelere önerilerde bulundu.
10 ÖNEML TAVSYE
Öncelikle beslenme ekli ve çevre koullar düzeltilmelidir. Reflü tans alan çocukta yatak ba 30 derece kadar yükseltilmelidir. Özellikle sol yan pozisyonda yatrlmalar reflüyü azaltr.
Reflüsü olduundan üphe edilen bebeklerin beslenmesinde dikkat edilecek nokta, kusmalar nedeniyle bebein normal koullarda beslenmesini sürdürememesidir. Bu nedenle bebek çok yakndan takip edilmeli düzenli olarak kilo art izlenmelidir.
Az miktarda, sk sk beslenmelidir. Her beslenmeden sonra gaz çkarlmaldr.
Bebeklerin yalanc emzik kullanmalar da reflü tedavisinde faydal olabilir. Emzik bebekte tükürük salgsn ve barsak hareketlerini artrarak reflü olasln azaltr.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü belirtileri daha az görülür. Verilen besinlerin koyulatrlmas ya da keçi boynuzu tozu katlm özel mamalar kullanlabilir.
nek sütü alerjisi varsa diyetten inek sütü çkartlmaldr.
Pasif sigara içimi de reflüyü arttrr. Bu nedenle evde sigara içilmemelidir.
Büyük çocuklarda reflüyü arttran çikolata, ar yal baharatl, acl, ekili cips, ketçap, mayonez, hardal, soan, sarmsak gibi gdalar, asitli gazl içecekler yasaklanmaldr.
Öün miktarlar küçük tutulmal, ideal vücut arl korunmal, akam yemekleri yatmadan en az 2 saat önce yenmeli, yemeklerden sonra en az 1 saat yatar pozisyon alnmamaldr.
Karn içi basncn azaltmak amac ile çok sk elbiseler giydirilmemeli, kemerler çok sklmamaldr.
TEDAVS NASIL YAPILIR?
Reflü hastalnn tedavisinde kullanlan ilaçlar ise yemek borusu kapakçnn basncn artrarak, mide içeriinin yemek borusuna kaçn önler, mide boalmasn kolaylatrr, mide asidini nötralize eder veya azaltr. laçla tedaviye yant alnamad geçici solunum durmas, ani bebek ölümü tehdidi gibi ciddi belirtiler varsa, darlk gelimise, doutan kalp hastal veya zeka özürlü çocuklarda ender olarak cerrahi tedavi uygulanabilir.