çocuk Uzmanı Doktor Ahmet İmadettin, rota virüsü denilen virüs tipinin, özellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebekleri etkileyen, bazen yeni doğum döneminde de rastlanan akut gastroenterit yani mide ve bağırsakların iltihaplanmasına neden olan bir virüs olduğunu belirterek, Rota virüs, mikrop bulaşmış su veya kontamine gıdalarla, virüsü taşıyan eller yoluyla bulaşmaktadır. Özellikle tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerin yıkanmaması ile bu virüsün kolaylıkla yayıldığını belirtmektedir. Ayrıca kreş, bakım evleri, anaokulları gibi çocukların bebek yaşta gittikleri mekanlarda görülebildiğinin de altını çizmektedir. Rota virüs oyuncaklarda da uzun süre canlı kalabilmektedir. Aile içi yayılımı sıktır dedi.
Rota virüün ağız yoluyla vücuda girdiğini vurgulayan Dr. Arıkan, Yaklaşık 2 gün kuluçka dönemi vardır. Bu kuluçka döneminin ardından belirtiler kendini gösterir.Özellikle kış aylarında çok daha sık görülür. Rota virüs enfeksiyonları genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı, ateşle başlar ve ishalle devam eder. Bazen direkt olarak ishalle de başlayabilir. Özellikle süt çocuklarında kusma ve ishalin neden olduğu Dehidratasyon (sıvı kaybı) gelişebilir. Örneğin, diş çıkarma döneminde olduğu gibi bağışıklık sistemi yetersiz olan, rota virüs aşısı olmayan hastalarda daha uzun ve daha ağır seyredebilir diye konuştu.
ROTA VİRÜS HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASILDIR?
Tedavinin başlıca amacı kusma ve ishale bağlı olarak ortaya çıkabilecek dehidratasyonun (sıvı kaybının) önlenmesi olduğunu belirten Dr. Arıkan, Bebeğin beslenmesi devam ettirilmelidir. Sık sık, azar azar beslenme yapılmalıdır. Az yağlı veya yağsız gıdalar tercih edilmelidir. Anne sütü var ise kesilmemelidir. İçerdiği şekerden dolayı ishali ve sıvı kaybını arttıracağından dolayı meyve suyu verilmemelidir. Ağır vakalar gerekirse hastaneye yatırılabilir, serum takviyesi yapılabilir dedi.ROTA VİRÜSÜ ENFEKSİYONUNDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Dr. Ahmet İmadettin Arıkan, öncelikle el temizliği, suyun kaynatılması gibi temel hijyen önlemlerinin bulaşmayı minimuma indirdiğini, yemekten önce ve yemekten sonra, tuvaletten sonra el yıkamanın alışkanlık haline getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, En önemlisi de kesinlikle rota virüs aşısı yaptırılmalıdır. Rota virüs aşısı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek rota virüs enfeksiyonuna karşı koruma sağlar. Aşı 2 ila 6 aylık bebeklere 2 ay arayla 2 doz olarak ağız yoluyla uygulanmaktadır. Aşının yan etkisi fazla bildirilmemiştir şeklinde konuştu.Dünyada 5-6 yaş altındaki tüm çocuklar en az bir kez rota virüs enfeksiyonu geçiriyor. Ülkemizde ishale karşı ağız yoluyla sıvı tedavisinin yaygınlaşmasıyla son yıllarda ishale bağlı ölümlerin azalmasına rağmen, rota virüsü nedeniyle yılda yaklaşık 30 bin çocuk hayatını kaybediyor
Acıbadem Hastanesi çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Altay Yücel,rota virüsü enfeksiyonunda en önemli tedavinin kaybedilen sıvının ye- rine konması olduğuna dikkat çekerek, Aksi halde vücutta ciddi sıvı kaybı, tuz şeker oranında dengesizlik ve mineral kaybı gelişebiliyor. Bunun sonucunda da komaya, hatta çocuğun hayatını kaybetmesine bile neden olabilen tablolar gelişebiliyor diyor. Virüs hasta çocuğun kullandığı tuvaletlerden, oyuncaklardan veya dokunduğu yerlerden geçebiliyor. Bunun yanı sıra virüs solunum yoluyla da bulaşabiliyor. Bu nedenle rota virüsü kreşe giden çocuklarda önemli bir enfeksiyon nedeni. Dr. Yücel, belirtilerin virüsün vücuda bulaşmasından 12 saat ile 4 gün arasında değişen zaman diliminde başladığını belirterek şunları söylüyor: Enfeksiyon genellikle tekrarlayan kusma ve ateşle birlikte çok kötü kokulu kansız ishal ile karın ağrısına neden oluyor. Halsizlik de rota virüsünde sıkça görülen bir belirti. Şikayetler genellikle 3-8 gün sürüyor. Yücel, rota virüsü enfeksiyonunda ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıralıyor:
Tedavide en önemli nokta, kaybedilen sıvının yerine konması. Bu nedenle çocuğunuzun bol bol sıvı almasına özen gösterin. Evinizde tüm yüzeyleri sık sık sabun ve suyla temizleyin. çocuğunuzun elini sık sık, en az 20 saniye yıkayın.Rota virüsüne karşı çocukta ishali azaltan bir diyet uygulayın. çocuğa patates, havuç, pirinçli gıdalar, yoğurt ve muz yedirin. İshali artıran, yağlı-şekerli gıdalar, süt ve yumurtayı azaltın. Bebeğiniz devam sütü alıyorsa, ishal maması denilen özel devam sütü kullanabilirsiniz.