Bel ağrısına karşı 7 etkili egzersiz!

Son bir yıldır günlük yaşam alışkanlıklarımızı derinden etkileyen yüzyılın salgın hastalığı koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle hareketlerimiz büyük ölçüde kısıtlanırken, iş yaşamının adeta ev ortamına aktarılması nedeniyle online toplantılar derken bilgisayar karşısında geçirdiğimiz saatler arttı; bu durum da pek çok kişide bel ağrılarını tetikledi.

Haberler 06.04.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumda her 10 kiiden 9unun bel ars çektiini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Halil Koyuncu yaam, arlarn oluumunda kolaylatrc bir faktördür. Covid pandemisi sürecinde ekran karsnda uzun süre çalma ve hareketsizlik nedeniyle bedenin ekli bozuldu. Omurga ve özellikle bel ya çukurlat ya kamburlat veya erildi. Ruhsal yapnn çökmesi de belde stres yaratarak ary artrd. Duru bozukluu, vücudu yanl kullanma, ayn pozisyonda kalma ve bele binen anormal yükler, beldeki ve çevredeki kaslarn görevini unutturdu. Kaslar çalamaz hale geldi, kuvvetleri azald, kasldlar ve ksaldlar. Bu etkenler de pek çok kiide bel arlarnn artmasna yol açt. diyor. Bel arlarnn yüzde altm nedeninin kas kaynakl olduunu, alnacak baz önlemler ve yaplacak baz egzersizlerle bu arlar azaltmann mümkün olabildiini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Halil Koyuncu, bel arsn gidermede faydal olabilecek 7 egzersizi anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

BATA KTAP TAIMA EGZERSZ

Hem otururken hem de ayakta bata kitap tama egzersizi yapn. Sandalyeye srtnz ve omzunuz dik ekilde oturun ve banzn üzerine kitap yerletirin. Bu ekilde gün içinde birkaç kere 5er dakika durmaya çaln. Ayakta da ayn ekilde banzn üzerine kitap koyup dik durarak omurgann, özellikle belin doal eriliini yeniden kazandrabilirsiniz.

SIRT ÜSTÜ YATARAK BACAKLARINIZI YUKARI KALDIRIN

Srt üstü yatarken iki bacanz bitiik ekilde uzatn. Srayla önce bir bacanz 10 kez, kalçanzdan yukar olacak ekilde kaldrn, ardndan dier bacanzda ilemi tekrarlayn. Sonra her iki bacanz bitiik ekilde ayn anda kalçanzdan yukarda olacak ekilde kaldrn. Bu hareketi sabah akam 10 kez yapn.

ELLERNZ BELNZN ALTINA KOYUN VE BASTIRIN

Srt üstü pozisyonda, her iki el açlm halde, yan yana, el srtlar bele gelecek ekilde, bel ile yer arasna yerletirin. Belinizi yere doru ellerinizin üzerine bastrn. Belinizin kasldn hissedin. 10a kadar sayp sonra gevetin. Sabah akam düzenli yaptnzda karn ve belin kuvvetlenmesine büyük fayda salarsnz.

KARNINIZIN ALTINA YASTIK KOYUN

Yüzüstü yatarken, karn altna yastk koyun. Belinizi rahatlatn. Ardndan banzla beraber, boyun ve srtnz, belden yukar doru hareket ettirin. Kollar duruma göre önde veya yanlarda olabilir. Bu hareketi sabah akam 10 kez yapn. Yine yüzüstü pozisyonda, karn altnda yastk varken, kollar yanlarda olduu srada, her iki bacanz srayla 10ar kez yukar doru kaldrn. Böylece, beli ve tüm bedeni tayan bacak kaslar da çaltrlm olur.

MEKK çEKN

Srt üstü yatarken, tam veya yar pozisyonda mekik hareketi beli esnetirken, karn kaslarnn kaslmasn salar. Karn kaslar, bel ile beraber, gövdenin alt bölümünü oluturan silindirin ön bölümünü oluturan kaslardr. Srt üstü pozisyonda elinizi banzn altna koyun ve günde en az 10 kere mekik çekin.

KED-DEVE POZSYONU ALIN

Yüz üstü pozisyonda, diz ve dirsekleriniz üzerinde durun. Gövdenizin arkasn oluturan omurganz, kedi-deve pozisyonuna getirerek esnetin. Bu harekette, balangç, belden srta ve boyna doru olur veya boyundan, srta ve bele doru olur. Her gün sabah akam 10ar kez düzenli yapn. Bu hareketler, gövdenin hem ön hem de arka kaslarn esnetir.

BEL KASLARINI ESNETN

Yan yatarken yukar doru dorulun; bu hareketi 10 kez tekrarlayn. Ardndan dier yannza yatn ve ayn hareketi yapn. Sonra srt üstü yatp iki bacanz birden gövdenizin her iki yanna doru döndürün. Sabah akam 10 kez düzenli yapn. Böylece bu bölgelerin kaslarn esnetmi olursunuz.

Ana Sayfaya Git