Bel arlarnn büyük bir bölümünün geçici olduunu ve kalc bir sakatla neden olmadn belirten Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Ak, Özellikle son yllarda bel arlarnda görülen artn en önemli nedeni, hareketsiz yaam tarz ve kilo artyla birlikte bel ve srt kaslarnn zayflayarak bel bölgesine binen yükün artmasdr dedi.
Arlarn yüzde 10u kronikleebilir
Genellikle ani balayan bel arlarnn çounun, istirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi yöntemlerle tamamen düzelebildiini söyleyen Prof. Dr. Semih Ak, Bel ars ataklarnn çou geçicidir ve kalc sakatlk brakmaz. Arlarn yüzde 7-10u 6 ay geçip kronikleebilir. Kronikleen bel ve srt arlarnda ilaç ile korse kullanm, enjeksiyonlar, psikoterapi tedavi yöntemleri, kayropraktik tedavi yöntemi ve cerrahi yöntemleri uygulanabiliyor dedi.
Bel arlarndan korunmak için önlem alnmal
Bel arl olgularnn yüzde 50sinin bir haftada, yüzde 90nn 8 haftada, yüzde 3ünün ise 1 aydan fazla sürede rahatladn belirten Prof. Dr. Semih Ak, bel ve boyun arsndan korunmann tedavisinden çok daha kolay olduunu vurgulayarak önerilerde bulundu:
EVDE
Bir eyay kaldrmadan önce onun ne derecede ar olduunu tahmin etmeye çaln. Yerden alrken dizlerinizi bükerek ve çömelerek aln, belden eilmeyin.
Bir eyay alrken ona doru uzanmayn, yanna iyice yaklan.
çamar asarken yukarya doru uzanarak bel gerilmemeli, ipin seviyesi uygun boyda ayarlanmal.
Arlk tamanz gerekiyorsa, yükü her iki elinize de eit olarak paylatrn. Ar yükü, belden daha yüksee kaldrmayn.
YATARKEN
Yataktan kalkarken önce tam yan dönün, daha sonra ellerinizle yandan destek alrken bacaklarnz kvrarak oturur pozisyona geçin ve kalkn. Yatmak için ise bu ilemleri tersten uygulayp yataa uzann.
Yüzüstü ve srtüstü dümdüz yatmaktan mümkün olduunca kaçnn. Uygun olan, kalça ve dizlerinizden çekip bacaklarnz toplayarak, ana rahmindeki gibi yatmaktr.
OFSTE
Otururken mutlaka dik pozisyonda olun ve bunu alkanlk haline getirin.
Doru oturma pozisyonunda diz eklemleriniz kalça eklemlerinden daha yüksekte olmal, ayak tabanlarnz yere tam olarak temas etmeli. Otururken zaman zaman pozisyon deitirin. Ayn oturma pozisyonuna 30-40 dakikadan fazla devam edilmemeli. Sandalyeden kalkarken bir ayanz dierinin önünde olmal, bacak kaslarnz ve kollarnzn yardmyla kendinizi yukarya doru iterken srtnz dik pozisyonda bulunmal. Ofiste masa sandalye bilgisayar ilikisi daima önerilen ölçülere uygun olmal.
SOKAKTA
Darda ya da kapal bir yerde bir süre ayakta beklemeniz gerekiyorsa tek ayanzn altna 15-20 cm yükseklikte bir cisim koyarak hafifçe yükseltin. Bir süre sonra dier ayanz koyun.
Ayaktayken belinizi saa veya sola doru döndürüp eilerek yerden bir ey almayn. Dönmeniz gerekiyorsa belinizle deil, ayaklarnzla dönün.
Ayakkabnz balamanz veya benzer bir hareket yapmanz gerekiyorsa, çömelerek veya yüksekçe bir cismin üstüne basarak yapn.
Otomobil kullanrken koltuunuzu, dizlerinizin ve kalçanzn biraz yukarsnda olacak ekilde ayarlayn.